Sepelkyyhkyn metsästys aloittaa monien jahtikauden 10. elokuuta. Varsinkin monille vanhemman polven metsästäjille sepelkyyhkyn houkuttelumetsästys on jäänyt vähän vieraaksi. Siksi esittelen tämän metsästysmuodon keskeiset peruselementit vastaamalla neljään peruskysymykseen: Mitä? Milloin? Missä? ja Miten?
Mitä?
Sepelkyyhkyn metsästys on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja saalismäärät ovat olleet tuntuvassa kasvussa. Sepelkyyhkykanta on runsas, ja kyyhkyt tekevät jopa neljä poikuetta kesän aikana, joten kanta kestää verotusta hyvin. Nopeasti lentävänä, arkana ja tarkkasilmäisenä lintuna sepelkyyhky on varsin haasteellinen saalistettava. Lisäksi, ainakin omasta mielestäni, sepelkyyhkyn liha on huikean hyvää ja siitä saa parhaat riista-ateriat.
Houkuttelumetsästyksessä käytetään houkutuskuvia, joilla houkutellaan sepelkyyhkyt ampumaetäisyydelle. Tässä metsästysmuodossa hyödynnetään lintujen normaaleja käyttäytymismalleja - erityisesti syysmuuton alla tapahtuvaa parveutumista. Itse pyrin siihen, että kyyhkyset hyväksyvät asettamani kuvat ja laskeutuvat maahan haluamaani paikkaan. Kun kaikki on oikein toteutettu, saa linnut laskeutumaan noin aarin kokoiselle laskeutumisalueelle. Yksittäisiä ylilentäviä lintuja en ammu. Alkukaudesta ne ovat todennäköisesti vielä pesiviä yksilöitä. Samalla ylilento kertoo, että linnut kiinnostuivat houkuttelukuvista, mutta jokin kokonaisuudessa on pielessä.
Milloin?
Sepelkyyhkyn metsästys alkaa 10. elokuuta. Sepelkyyhkyn aamulento alkaa noin puoli tuntia ennen auringonnousua. Syyskuun lopussa aamut ovat jo kylmiä ja aamulentokin voi viivästyä jopa parilla tunnilla auringonnousun jälkeen. Aamulennossa on kaksi vilkasta hetkeä. Ensin linnut lentävät yölepopuilta syömään ja noin pari tuntia auringonnousun jälkeen ne liihottavat päivälepopaikalle. Yö- ja päivälepopaikat eivät ole aina samassa paikassa.
Iltapäivällä tapahtuva iltalento on aamua hajanaisempi ja epätasaisempi tapahtuma. Iltalento alkaa kahden maissa päättyen illalla kuuden tietämillä. Keleistä sanottakoon, että kyyhky lentää aina, kunhan vain ei sada. Pieni tihku ei haittaa. Sepelkyyhky tuntuu sietävän hallaöitä hyvin ja monille on yllätys, että parhaat metsästysajat ovat vasta syyskuun alun, puolen välin tienoilla. Sepelkyyhkyt muuttavat etelään, kun syönnöspellot kynnetään mullokselle.
Missä?
Sepelkyyhkyn houkuttelupyynti on tuloksekkainta puidulla ohra, ruis- tai hernepellolla, jonne linnut kokoontunut syömään. Onnistuneen sepelkyyhkyjahdin perusta luodaan hyvissä ajoin ennen metsästyskautta. Ennakkotiedustelu lentoreiteistä ja ruokailupaikoista on ensiarvoisen tärkeää. Lentoreitit ja syönnöspellot pysyvät yleensä samoina vuodesta toiseen, mutta alueelliset muutokset - hakkuuaukot, uudet voimalinjat, viljelymuutokset tms. - muuttavat lentoreittejä. Lentoreitit muuttuvat myös ilman selvästi näkyviä syitä. Sateisena kesänä lakoontunut ohrapelto voi vetää lintuja puoleensa kaukaakin. Vastaavasti hyvä mustikkakesä houkuttelee linnut mässäilemään marjoilla. Siksi maastossa kannattaa kulkea vuosittain ja tutkailla tilannetta hyvissä ajoin jo heinä-elokuun vaihteessa.
Kokemuksen tuomalla itsevarmuudella löytää hyviä kuvapyyntipaikkoja karttaa tutkimalla. Laajahkot vanhat kuusimetsät ovat sepelkyyhkyjen pesintä- ja lepopaikkoja. Jos kuusikon lähimaastossa on pitkä suoralinjainen pellon tai hakkion reuna, voimalinja tms. selkeä lentoväylä ja voimalinjan varrella vielä herne- tai ohrapelto, on alue syytä katsastaa.
Tämä voimalinja on ollut viime vuosina hyvä lentoreitti. Sen vieressä oleva pelto vetää lintuja mukavasti.
Ennakkotiedustelun tunnelmaa aamuneljältä. Maisemassa lentää töyhtöhyyppä ja harmaalokki.
Miten?
Naamioituminen on onnistuneen jahdin perusta. Oma kyyhkyjahtien asusuosikkini on viime vuodet ollut Deerhunterin Scandinavia -puku. Se on hyvin ohuesta, mutta yllättävän kestävästä kankaasta tehty kuoriasu, jonka alle voi pukea kelien mukaisen vaatetuksen. Pajuista, risuista tai naamioverkosta kannattaa lisäksi rakentaa piilokoju, jossa voi noutavan koiran kanssa istuskella rauhassa. Naamioitumisessa on tärkeää muistaa kasvojen ja käsien peittäminen ja välttää liikkumista.
Kyyhkynmetsästäjän syysmuotia: Deerhunterin takki ja Motonetin kasvot peittävä 3d-huppu.
Näkymää naamioverkkokojusta. Motonetin hupun sisälle mahtuu lippis ja kuulevat kuulosuojaimet.
Houkutuspyynnin ytimessä ovat tietysti houkutuskuvat eli kaaveet. Houkutuskuvia on moneen makuun. Kätevimpiä ovat ns. kuorikuvat, jotka kasaantuvat mukavasti päällekkäin. Houkutuskuvamarkkinoden uutuus on ns. samettikuva, jonka pintaan on liimattu samettimainen nukkapeite. Pinnoitus estää muovin epäluonnollinen kiilon auringossa erityisesti sadekuuron jälkeen. Saatavilla on myös erilaisia moottoroituja ns. kyyhkymagneetteja, jossa kaksi lentävää sepelkyyhkyn kuvaa pyörii karusellimaisesti. Itselläni ei näistä magneeteista kokemuksia ole, mutta uskon niiden olevan toimivia sopivissa olosuhteissa.
Erilaisia houkutuskuvia: vasemmalla malliksi oikea kyyhky, samettikuva ja pari muovipintaista
Kuvien asettelun suhteen on monenlaista koulukuntaa. Jotkut ripottelevat kuvat peltoon sattumanvaraisesti ja ajattelevat tämän mallintavan lintujen luonnollista käyttäymismallia parhaiten. Toiset taas asettelevat kuvat täsmällisen suunnitellusti sään ja paikan vaatimusten mukaiseen kuvioon. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään. Olen kokeillut erilaisia kuvien asettelutapoja ja huomannut oikein asetetulla kuviolla lintujen laskeutuvan hyvin tarkasti haluttuun kohtaan pellolle. Näin ampumasuunnasta saadaan turvallinen ja linnun ampuminen tapahtuu järjelliselle etäisyydelle. Tyypillinen kuvien asettelumalli on ns. hevosenkenkäkuvio.
Kaavio optimaalisesta hevosenkenkäkuviosta
Hevosenkenkäkuvio pellossa
Haulikkoon on syytä ladata pienihaulista patruunaa. Kyyhky on pieni lintu ja sille riittää 2,5-2,9 millin haulikoko, eikä näissä hommissa tarvita magnum-patruunoita. Pidän ns. kyyhkypilliä varsin turhana varusteena. Huhuileva kyyhkynen on kumppania etsivä tai reviiriään puolustava pesivä lintu. Siten pilli ei toimi halutusti, kuten sorsan houkuttelupyynnissä. Tilanne on eri vaikkapa Englannissa, jossa sepelkyyhkyä metsästetään vahinkolintuna ympäri vuoden.
Lopuksi:
Sepelkyyhkyn houkuttelupyynti on mukavaa puuhaa, jonka peruselementteihin tutustuttiin pintapuolisesti tässä kirjoituksessa. Kaikesta ennakkovalmistelusta huolimatta jahti voi epäonnistua. Silloin on syytä pohtia näitä neljää peruselementtiä ja miettiä, missä vika on. Jatkossa esittelen tarkemmin muutamia yksityiskohtia mm. naamioituimisen ja kuvien asettelumallien osalta.
Lue myös: Onnistuneen sepelkyyhkyjahdin kolme vaatimusta
Kiitos viestistä :-) Minulla ei noista ruokintapuuhista ole kokemuksia - on tuota viljapeltoa ympärillä melko runsaasti, niin en ole kokenut asiaa tarpeelliseksi. Tiedän kyllä, että saalista tulisi ruokinnalla enemmän. Mutta minä menen mieluummin 20 aamua retkelle ja saan joka reissulla linnun pari, kuin kävisin vain yhden kerran ja saisin silloin 20 lintua :-)
VastaaPoistaMinulla on jo tekeillä toinen, vähän syventävämpi, juttu noista kuvien asettelukuvioista. Avaan siinä sitten vähän myös tuota avaraa mallia. Toivoakseni saan sen tehdyksi ja julkaisuun viimeistään noin viikon päästä.
Kiva juttu sulla. Saman tyyppisiä kokemuksia mullakin. Tuo kuvien laitto noin "avaraan" muotoon on uusi näkemys ja kokeilun arvoinen riistapellolla. Vielä ei ole herne kelvannut kovin hyvin heiteltynä tekemälleni mullokselle riistapellon keskellä. Pitänee vielä avartaa ja vielä toimittaa suolaa ja hiekkaa. Mitä mieltä olet.
VastaaPoistaM Urho
Olen hieman erimieltä kyyhkypillin käytöstä. Monesti pillillä saa houkuteltua kyyhkyjä kun on hiljaisempaa. Omat kokemukset ovat osoittaneet, että linnut ovat usein nuoria. Muistanpa eräänkin kerran huhuilleeni puolen tunnin hiljaisen tauon jälkeen ja kas kummaa 4 kyyhkyä tulivatkin suoraan passiani kohti. On päiviä, kun pilli ei toimi, mutta vastavuoroisesti on myös päiviä kun kyyhkyt tulevat "suoraan" pillille. Kuten joku mainitsikin houkuttelupyynti -ryhmässä on jopa ammutut kyyhkyt kääntyneet pillin kuulessaan takaisin.
VastaaPoistaKiitos, että haastoit tuota pilliasiaa. Lepopuilla pilli toimii, mutta muuttoparveutuva kyyhky ei huhuile pellolla. Toisaalta pillistä ei varmasti ole mitään haittaakaan.
VastaaPoistaMinulla on käynyt aika monesti niin, että ammutut linnut ovat kääntyneet takaisin ilman pilliä. Varsinkin kyyhkyt ja sorsat pyörähtävät takaisin. Tulevat katsomaan, että "mihin se kaveri jäi". Tämä korostuu isommilla parvilla, kun laukaus säikäyttää ja hajottaa parven. Ensisäikähdyksestä toivuttuaan näkevät sitten maassa olevat kuvat ja laskevat uudelleen.
Lienet oikeassa tuossa parveutuvien kyyhkyjen houkuttelussa, mutta usein pillille tuleekin muutaman kyyhkyn porukoita, ei suuria parvia. Usein kyyhkyt ovat juuri nuoria lintuja. Tiedä sitten onko pillin käytöstä suurempaa hyötyä ja voihan olla, että toisaalla toimiva pilli ei houkuttelekaan kyyhkyjä toisaalla. Itse en ole juuri lepopuilla houkuttelemista kokeillut, mutta pellolla pilli on toiminut kuten jo edellisessä viestissä mainitsin.
VastaaPoistaHei!Minä olen tälläinen aloittelija noissa homissa Niinpä kysyn pari asiaa,...ensiksikin syökö gygyt vehnää ollenkaan ja jos ruoka sattuu loppumaan pellolta vähäksi aikaan,niin häviävätkö kyyhkyset heti?
VastaaPoistaKyyhkysen ruokinta on aina vähän konstikasta hommaa metsästysmielessä. Ne tuppaavat hävitä mustikan perään viimeistään elokuun alkupuolella. Ja jos ruokinta keskeytyy, niin linnut katoavat nopeasti muualle - onhan niillä tähän aikaan poikaset hoidettavana.
PoistaVenhä ei taida olla kyyhkystenkään suosiossa. Hernehän se parasta olisi. Viljalajikkeista ruis ja ohra olisivat ne suosikit.
Kiitos vastauksesta! Olen nyt pari kolme päivää kokeillut vehnää ja on se pienissä määrin kelvannut. Pittee laittaa sitä ohraa tilalle ja herneet mulla onki jo pellossa.=D
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNaurettavaa "metsästystä". Ajetaan autolla haasķalle ja annetaan paukkua. Hei, missä on metsästyskulttuuri?
VastaaPoistaNaurettavaa "metsästystä". Ajetaan autolla haasķalle ja annetaan paukkua. Hei, missä on metsästyskulttuuri?
VastaaPoistaNaurettavaa "metsästystä". Ajetaan autolla haasķalle ja annetaan paukkua. Hei, missä on metsästyskulttuuri?
VastaaPoistaeipä täällä etelässä enää muuten osata metsästää
VastaaPoistaMIksi tämä rauhallinen, kaunis, herkkä ja hieno lintu ei saa olla rauhassa! Emme ole nälässä!
VastaaPoistaps. Kyyhkynen on rauhan ja rakkauden symboli! Miksi niitä murhataan! Itse vain valokuvaan ja kuuntelen ja katson rakkaudella - kuten kaikkia lintuja! Ovat tuntevia ja tietoisia olentoja!!!
VastaaPoistaKyyhkynen taisi olla ainoa lintu joka syö myös lajitovereitaan, se siitä rauhan symbolista :)
VastaaPoistaOn kasvissyöjä, lahtaajat!Kaunis, lempeä lintu! Jättäkää rauhaan linnut!
VastaaPoistaOn se vaan hyvän makuinen tuo kyyhkynen, innolla odottaa elokuun 10 päivää, nyt kun noi poijatkin ovat mukana jahdissa, viimme vuonna 10v ja 12v kummallakin metsästyskortit ja haulikot, komiasti tiputtelivat jo kyyhkyjä viimme vuonna, tulihan nitä muutamassapäivässä roheet 120kpl, nyt ne on loppuneet kyyhkynpättäät.... Kohta saa taas lisää, hyvin säilyy kun vakumiin pistää ja pakastaa.
VastaaPoistaKohta alkaa taas kiekkotreenit,saadaan ampumataitoa parannettua poikakölvien osalta, toki hyvin se jo viimmekin kaudella kävi,koskaan ei ole liian hyvä, pikkusen jo vietiin ruokinta-automaatteihin ruis/herne/merisuola seosta näin alkuun.
VastaaPoista