21. heinäkuuta 2012

Sepelkyyhkyn ruokinnan opettelua

En ole koskaan itse harrastanut riistan ruokintaa. Yhtäältä siksi, että siihen ei ole ollut sopivaa paikkaa. Toisaalta siksi, että en ole kokenut sitä kovin tarpeelliseksi asiaksi. Silmät avautuivat viime kevään riistakamerajuttusarjassa, jossa pääsin seuraamaan ruokintapuuhia läheltä. Toisaalta toimivalla ruokintapaikalla voisi saada jatkettua kautta lokakuun puolelle. Täältähän kyyhkyt lähtevät syyskuun puolen välin tietämillä, kun viljapellot kynnetään mullokselle. Eilen olin sattumalta oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja nyt pääsen kokeilemaan sepelkyyhkyn ruokintaa.

Ruokintakohteena on pari sataa metriä kanttiinsa oleva kesantopelto, joka on kynnetty hiljattain. Kävin kiikaroimassa paikkaa eilen illalla ja pellolla oli aika vilkasta. Kyyhkysiä oli muutaman linnun parvina pitkin peltoa yhteensä noin 25 kappaletta.
Sepelkyyhkyjä pellolla

Arkoja ovat kyyhkyt kesälläkin. Pölähtivät lentoon noin 150 metrin päästä.
lentävä sepelkyyhky riistapellon päällä

Rusakkokin oli katsomassa pellon meininkiä.
rusakko pellolla

Kyyhkyjen lisäksi pellolla oli harmaa- ja kalalokkeja ja todella paljon töyhtöhyyppiä.
riistanhoitoa hernepellolla

Kurkipariskuntakin kailotteli taustalla ja nautti sammakkoillallista.
kurkipariskunta pellolla

Sitten toimintaan. Hain Agrimarketista tänään kaksi 40 kilon säkkiä riistahernettä ja yhden säkin merisuolaa. Ensimmäiseen ruokintakokeeseen pistin maltillisesti kolme litraa hernettä ja muutaman desin suolaa. Laskin herneiden ja suolan päälle kylmää vettä reilusti ja annoin herneiden turvota iltapäivän ajan.
riistahernesäkke ja merisuolasäkki

Illalla menin sitten viemään herneet pellolle. Mukaan lähti myös tyttäreni, joka näpsi kuvia kamerallaan. Pellolla kävi ilmeiseksi, että kolme litraa hernettä ei riittäisi mihinkään. Pellolta lähti noin 50 kyyhkyä. Saunakauha ei ole välttämättä se paras työkalu herneen levittämiseen, mutta enpä löytänyt tallista muutakaan.
riistahoitotyötä turvotettua hernettä pellolle

Laitoin hernettä aika laajalle alalle pieninä pistemäisinä syöttipaikkoina. Ajattelin, että tällä tavalla saan selville pellon mieluisimmat paikat.
riistahoitotyötä turvotettua hernettä pellolla

Virittelin tietysti myös Scout Guard-riistakameran toimintaan. Kamera on pellon reunassa paikassa, jossa näin eniten lintuja eilen ja tänään. Luonnollisesti kylvin kameran eteen myös hernettä runsaasti.
riistakamera kuvaamassa riistapeltoa

Niin päättyi illan retki. On kyllä jännittävää päästä seuraamaan, miten tilanne tästä kehittyy. Menen huomenna katsomaan aamulennon tapahtumia pellon laitaan.
uskollinen ystävä pellolla

7 kommenttia :

 1. TapiolanTakamailla28. heinäkuuta 2012 klo 19.47

  Olin tänään aamulla katsomassa, mitä pellolla tapahtuu. Lentoa oli melko rutkasti ja näin noin 70 kyyhkyä. Samalla selvisi, että tulin laittaneeksi herneet aivan väärään päähän peltoa. Ylläolevassa riistakamerakuvassa näkyy takana noin 300 metrin päässä muutama iso kuusi. Kaikki aamun linnut lensivät noihin kuusiin istumaan tai vähintään niiden kautta. Sinne lähistölle pitää herneetkin viedä.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiinnolla odottelen kuinka ruokinta lähtee käyntiin ja millaisia tuloksia saat hiukan pidemmällä aikaa :)

  VastaaPoista
 3. millaista seosta pitäisi tehdä kyyhkysille? käytössä riistahernettä, ohraa ja karkeata suolaa, käytössä on automaatti ja ruokintalava

  VastaaPoista
 4. TapiolanTakamailla19. huhtikuuta 2014 klo 12.27

  Minä olen saanut parhaat tulokset niin, että aloitan pelkällä suolatulla herneellä. Eli suolaa ja herneitä veteen turpoamaan ja likoamaan. Hernettä ei kannata laittaa liikaa, koska se pilaantuu herkästi. Märkä herne kuitenkin haisee hyvin ja houkuttelee kyyhkyjä laajalta alueelta. Sitten, kun linnut oppivat paikan, kannattaa alkaa syöttää myös viljaa. Pelkä herneen syöttäminen tulee kalliiksi.


  Parhaasta viljasta on monia mielipiteitä. Minä olen syöttänyt sitä, mitä olen sattunut saamaan. Yleensä se on ollut ohran ja kauran sekoitusta. Se on kelvannut ihan hyvin kyyhkyille ja sorsille.


  Minkälaisen automaatin olet rakentanut?

  VastaaPoista
 5. Terve!

  Kiitos tiedosta, pitää kokeilla.

  Automaattia ei ole vielä rakennettu, mutta sorsille olen rakentanut, kuvia ja ohjeita voin laittaa jos muistan.

  Terv.Jaakko Kotilainen


  19. huhtikuuta 2014 12.27 Disqus kirjoitti:

  VastaaPoista
 6. TapiolanTakamailla19. huhtikuuta 2014 klo 13.34

  Automaatista puheen ollen - Biltema myy tämmöistä jyvänlevitintä. Itselläni ei ole kokemuksia tuosta, mutta kaverit ovat kehuneet. Tuo voisi olla kyyhyillekin hyvä peli: http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Metsastys/Varusteille/Levitinyksikko-48826/

  VastaaPoista
 7. Miksi kyyhkyille pitää antaa merisuolaa ? Pakko kysyy kun en tyhmyyttäni sitä ymmärrä kun yleensähän suola on eläimille pahasta ainakin liiallisesti annettuna . Minkä verran suolaa tulee laittaa ?

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla