15. helmikuuta 2013

Haastetehtävä

Jo viime vuoden puolella Terveiset Ravintoketjun Huipulta.com-blogi heitti minulle haasteen, johon lupasin vastata. Asia jäi hoitamatta ajallaan, mutta lupaukset on tehty rikottavaksi pidettäviksi.

1. Mistä sait kipinän blogisi kirjoittamiseen?

Oma samanhenkinen kaveripiirini on levinnnyt pitkin Suomea. Sama koskee lähisukuani. Oli jotenkin kätevää ja helppoa alkaa kirjoittaa blogia kuulumisista, jahtitapahtumista ja koirajutuista. Kohderyhmäni on siis melko pieni, mutta on ollut tosi mukava huomata, että tarinat kiinnostavat myös laajempia lukijakuntia.

2. Mitä muita blogeja seuraat?

Kun on kiinnostunut monenlaisista asioista, niin seuraan aktiivisesti monenlaisia blogejakin. Rss-syötteeseen tulee tätä nykyä 241:n blogin syötteet. Alla muutamia tämän hetken suosikkeja eri elämän aloilta:

3. Mikä on tähän mennessä paras blogikirjoituksesi ja miksi?

Parasta on vähän vaikea määritellä. Erilaiset onnistumisia ja mukavia tunnelmia sisältävät metsästystarinat ovat itselle niitä rakkaimpia tarinoita. Tämmöisestä esimerkkinä syksyltä 2011 Onnistumisia Vaikeista Tilanteista, joissa koirani teki muutamia unohtumattomia sorsanoutoja. Toisaalta lukijoita edelleen kiinnostavia tarinoita ovat olleet riistakameratarinat viime talvelta.

4. Paljasta paras riistareseptisi.

Linnuille perusreseptini on melko yksinkertainen kokonaisuus. Mutta tämä on moneen kertaan vieraiden kanssa hyväksi todettu. Irrotan linnusta rintalihat ja tarjoan ne kokonaisina. Rintafileet käytetään kuumalla pannulla ruskistumassa ja loppukypsytys uunissa mediumiksi. Linnun muut osat menevät kermakastikkeeseen. Lisäkkeenä uunijuureksia: perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, lanttua, purjoa jne paloiksi uunivuokaan. Päälle karkeaa suolaa ja hunajaa karamellisoimaan. Yksinkertaista ja hyvää - erityisesti sellaiset vieraat, jotka eivät ole riistalintuja aiemmin syöneet, ovat pitäneet tästä. Riistan oma maku on esillä.

Teen toki muutakin: appelsiinisorsaa, pekingin ankkaa tai teen jauhelihaa linnuista.

5. Mikä on Sinulle mieleisin jahtimuoto ja miksi?

Metsästän useimmiten yksin koiran kanssa ja aina pienriistaa - lintuja ja jäniksiä. Joku on joskus sanonut, että metsästän niitä söpöimpiä otuksia. Metsästysmuodoista erityisesti erilaiset houkuttelupyynnin muodot ovat minulle nykyään läheisiä. Siinä yhdistyvät riistan tuntemus, houkuttelun taito, naamioituminen ja paikallistuntemus mukavasti.

6. Jos voisit, niin mitä muuttaisit suomalaisessa metsästyskulttuurissa ja/tai lainsäädännössä?

Seurakulttuurissa olisi paljon korjaamista. Seuroihin pääseminen on usein tehty hyvin vaikeaksi, jossain jäseneksi pääsee vain isolla rahalla, toisaalla ei edes rahasta. Samalla metsästäjäkunta vanhenee, eikä uusia harrastajia seuroihin oikein meinaa löytyä. Samalla on kyllä niinkin, että juuri suomalainen metsästyskulttuuri poikkeaa hyvällä tavalla monesta muusta Euroopan maasta, joissa metsästyksen mallit paljolti pohjaavat ylimystön riistanvartijatyyppisen toimintaan.

Lainsäädäntöpuolella haluaisin ilman muuta saada voimaan ns. asepassimallin. Asepassimallissa aseiden omistajat seulotaan tarkkaan, mutta aseiden hankintatapahtuma on nykyjärjestelmää järkevämpi.

7. Mikä on mieluisin/tärkein/paras harrastusvälineesi?

Onko koira "harrastusväline"? Jos se lasketaan, niin ilman muuta koiruus on se tärkein. Muista keskeisistä varusteistani nykyinen haulikkoni, Benellin M2, on ollut todella hyvä ostos. Muista oheisvarusteista mainitaan vielä Sordin aktiivikuulosuojaimet. Suojaimet ovat nykyään minulle niin tärkeät, että ajelen tarvittaessa hakemaan ne unohduksen jäljilä kotoani. Minussa on kyllä selvästi havaittavissa jonkinmoinen varustehullun puoli - monenlaista apuvälinettä ja varustetta on 30 vuoden aikana kertynyt.

8. Minne haluaisit jahtimatkalle?

Varsinaista jahtimatkailua en oikeastaan harrasta. Minulle metsästys, eränkäynti ja tämä minun "ulkoilmaelämä" on paljolti paikallistuntemukseen pohjautuvaa puuhaa. Siten tavallinen ns. valmismatkailu vaikkapa Viroon ei ole minua juurikaan kiinnostanut. Pienenä poikkeuksena tästä, olen suunnitellut käyväni tutustumassa Brittein saarilla sepelkyyhkyn metsästykseen. Asia on vielä alkumetreillä, mutta kuitenkin sen verran pitkällä, että olen jo paikallistanut Skotlannista sepelkyyhkyn metsästystapahtumia järjestävän yrityksen ja ollut heihin yhteyksissä. Retki Skotlantiin tapahtuu aikaisintaan keväällä 2014.

9. Kerro paras metsästysmuistosi/tilanteesi?

Useimmat onnistuneet riistalaukaukset vaipuvat lopulta unholaan, mutta monenlaisia sattumuksia on toki mieleen jäänyt. Ne ensimmäiset saaliit noin 25 vuoden takaa ovat vielä elävänä mielessä - ensimmäinen heinäsorsa, ensimmäinen teeri, ensimmäinen ukkometso... Mutta yksi rakkaimmista metsästysmuistoistani on alla olevassa kuvassa. Siinä on yhden aikakauden ensimmäinen ja viimeinen saalis samalla oksalla. Mustakaulaisen ukkopyyn ammuin 14-vuotiaana vuonna -90 ja naaraan sain kuutta vuotta myöhemmin. Pian sen jälkeen lähdin opiskelemaan ja "lapsuus" päättyi siihen. täytetty pyypariskunta

10. Mitä riistaa et metsästäisi vai käykö kaikki jahti?

Metsästän kaikkea pienriista aika monipuolisesti, joten periaattessa mikä tahansa laillinen ja luvallinen jahti käy. Isommasta riistasta olisi mielenkiintoista joskus osallistua ilvesjahtiin ja yrittää keväällä kaurispukin houkuttelua.

11. Mitä teet jahtikauden ulkopuolella, eli kerro muista harrastuksistasi?

Aika paljon elämä pyörii työpaikan, perheen ja harrastusten kolmiota. Jahtikausi nykyisellään on melko pitkä, kun ketun pillitys ja varisjahdit ovat tulleet kevättalvelle mukaan. Penkkiurheilu (varsinkin kesäolympialaiset ja silloin telkkarissa harvemmin esillä olevat lajit) on lähellä sydäntä. Lisäksi seuraan aika paljon erilaisia tv-sarjoja netistä.

Tämmöiset haastekiertokirjeet pitää tietysti laittaa eteenpäin. Laajennan samalla vähän teemoja metsästyksen ulkopuolelle.
1. Mistä sait kipinän blogisi kirjoittamiseen?
2. Kenelle kirjoitat blogiasi?
3. Mitä muita blogeja seuraat?
4. Mikä on tähän mennessä paras blogikirjoituksesi ja miksi?
5. Mikä on Sinulle mieleisin harrastusmuoto ja miksi?
6. Jos voisit, mitä muuttaisit oman harrastuksesi kulttuurissa ja/tai lainsäädännössä?
7. Mikä on mieluisin/tärkein/paras harrastusvälineesi?
8. Kerro muista harrastuksistasi?

haaste heitetään seuraaviin blogeihin:
Jahtiin Sydänmaalle,
Kalastusjuttuja,
Lenkkitossuja ja Possumunkkeja,
Rixman labradors,
Kelpo Kepo ja
Jäniksen vuosi...

1 comments:

  1. TapiolanTakamailla18. helmikuuta 2013 13.11

    Eipä mitään.

    Vielä tuosta ruuan valmistuksesta sen verran, että uuniin rintafileet menevät tietysti foliokääreessä. Uunitusaika minulla on 16 minuuttia 175 asteen lämmössä - jos joku väkisin haluaa kerettiläisesti harmaan kypsää lihaa, niin 20 minuuttia ja 200 astetta.

    VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.