20. maaliskuuta 2013

Lännen Hunttarit

Suomen Metsästysmuseon kuva-arkiston kuva suomalaisesta kojootinmetsästäjästä
Suomen Metsästysmuseosta kajahtaa! Museo on julkaissut amerikansuomalaisten siirtolaisten metsästyskulttuurista kertovan viisiosaisen videosarjan. Sarjassa museopalvelupäällikkö Ilja Koivisto vie katsojat mukavan leppoisalla otteella mukanaan Metsästysmuseossa jo kohta päättyvään (24.5.2012-31.3.2013) Lännen Hunttarit-näyttelyyn. Videoissa käsitellään metsästystä ja sen merkitystä Yhdysvalloissa Michiganin, Wisconsinin ja Minnesotan osavaltioiden suomalaisalueilla. Hienoa Suomen Metsästysmuseo! Lisää tämmöistä!

Suomen Metsästysmuseon kuva-arkiston kuva suomalaisesta kojootinmetsästäjästä
Tämä teema on minulle läheinen siksikin, että äitini puolelta lähti rohkea pariskunta silloin joskus keskilänteen, suurten järvien toiselle puolen. Elämän syrjään yritettiin aluksi päästä kaivoksilla mainareina. Lopulta he päätyivät maatilallisiksi, farmareiksi. Ammattimetsästäjiä he eivät olleet, mutta he joutuivat säännöllisesti puolustamaan lihakarjaansa susien ja muiden petojen hyökkäilyiltä. On jotenkin pysäyttävää, että samat petoteemat puhuttelevat laajoja yleisöjä tänäänkin - reilut sata vuotta myöhemmin.

Viereisessä kuvassa Elmer Haltunen Michiganista kantaa pyydystämänsä kojootin metsästä talvella 1943. Kuva: Suomen Metsästysmuseo.

Videosarjan ensimmäinen osa taustoittaa siirtolaisuutta ja syitä rapakon taakse lähtemiseen. Itselleni tästä videosta uutena tietona tuli erityisesti se, mikä suomalaisia siirtolaisia ammattimetsästykseen motivoi. Vanhan Heikin kohtalosta iltapäivälehdet repisivät tänä päivänä rajuja otsikoita.

Videosarjan toinen jakso esittelee turkismetsästystä. Arthur Koskelan henkilökuva ja haastattelu on mielenkiintoinen. Koskela elätti perheensä vuosikymmeniä ammattimetsästäjänä. Kun elanto on revitty turkiksista ja tapporahoista, on maastossa vietetty aikaa melko runsaasti ja kuljetut matkat ovat olleet hurjia. Monikohan tänä päivänä moiseen pystyisi, jaksaisi ja viitsisi? Koskelan kaltaisen konkarin oppiin olisi mahtava päästä.

Kolmannessa osassa tutustutaan valkohäntäpeurajahtiin. Suomalaisiin metsästystapoihin vähän vieras metsästysleirikulttuuri esitellään hyvin. Myös kyttäyskoppien yleistyminen saa luonnollisen selityksen. Videoon on saatu mahdutettua myös houkuttelupyynnin perusteita ja pätkän lopussa oleva hajuteema on koko setin hauskinta antia.

Sarjan neljäs osa esittelee metsästyksen vaikutusta amerikansuomalaiseen kulttuuriin laajemmin - kieleen, kaskuihin ja musiikkiin. Siinä missä norjalaiset kertovat Pekka og Toivonen-vitsejä, keskilännessä kerrotaan Einon ja Toivon seikkailuista.

Lisäys: Sarjan päättävä viides osa julkaisiin 21.3. Viides osa on kooste englanniksi aiempien videoiden sisällöistä. Kovin paljon merkittävää lisätietoa siitä ei aiempien jaksojen lisäksi tule.

9 kommenttia :

 1. kiitosta hunttaushistoriasta.. mielenkiintoista näin siirtolaisen näkokulmastakin terveisin
  Kanadasta

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla21. maaliskuuta 2013 klo 2.01

  Kiitos kommentista :-) On se vaan jännä, että nämä tarinat lennähtävät sinne toiselle puolen palloakin tuosta noin vaan.

  Tuo videosarja on kyllä minusta oikein kulttuuriteko. Teema sinällään on mielenkiintoinen ja useimmilla on varmasti noita kaukaisia sukulaisia sinne aikanaan muuttanut.

  VastaaPoista
 3. Osa 3. on ehdottomasti hauskin :) Liippaa lähimpää myös omaa hunttaustani...

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia näistä, tuskin olis löytyny ilman Tapiolantakamaita. Ehdottomasti oli katsomisen arvoiset, viidettä odotellessa :)

  VastaaPoista
 5. TapiolanTakamailla21. maaliskuuta 2013 klo 21.44

  Komea pläjäys tosiaan tuo oli. Viides jakso tuli julkisuuteen tänään ja lisäsin sen postaukseeni yllä. Kovin paljon tuosta englanniksi tehdystä viidennestä jaksosta ei noiden neljän suomeksi tehdyn jakson lisäksi saa.

  VastaaPoista
 6. TapiolanTakamailla21. maaliskuuta 2013 klo 21.45

  Jeps, "haisee periaatteessa ihan kuselle"-sanonta jää elämään lentävänä lauseena :-)

  VastaaPoista
 7. mikäköhän tuo biisi tuossa alussa ja lopussa mahtaa olla

  VastaaPoista
 8. TapiolanTakamailla22. maaliskuuta 2013 klo 9.38

  Tässäpä tämä: Conga Se Memme-bändin "Out to the Blind" :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=bs7lOEwkPTw

  VastaaPoista
 9. TapiolanTakamailla22. maaliskuuta 2013 klo 9.39

  Bändin kotisivut: http://www.congasemenne.com/

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla