12. toukokuuta 2013

Täyteiset tutustumistestissä

Täyteinen on haulikon erikoispatruuna. Siinä on satojen pienten haulien sijasta yksi ainoa iso "luoti" - täyteinen. Metsästyksessä täyteistä käytetään erikoistilanteissa, kun vaikkapa valkohäntäpeura- tai kaurisjahtia tehdään tiheän asutuksen reunamailla, jolloin kiväärikaliiperiset aseet eivät sovellu laajan takavaara-alueen vuoksi. Myös liikenteessä loukkaantuneiden sorkkaeläinten poistamisessa eli SRVA-toiminnassa täyteinen on saavuttanut suosiota.

Itse en ole koskaan täyteisiä käyttänyt. Tänä keväänä tilanne voi muuttua, kun kokeilen ensimmäistä kertaa kaurispukin kevätjahtia. Vähän tilanteesta riippuen käytän kaurispukkijahdissa ensisijaisesti haulipatruunaa tai vaihtoehtoisesti täyteistä. Täyteinen voisi tulla kysymykseen pusikkoisissa paikoissa tai ampumaetäisyyden kasvaessa. Siksi kipaisin patruunakauppaan ja ostin tarjolla olleet täyteiset pikatestiin.

Kaupasta löytyi kolmea eri täyteispatruunaa: DDupleksin Monolit32, Winchesterin SuperX ja Sellier & Bellotin Practical Slug. Näistä ennakkoon Monolit32 oli maineeltaan, hinnaltaan ja myös myyjän puheiden perusteella vakuuttavin. Se oli täyteispatruunoista ainoa, jota erityisesti suositeltiin ammuttavaksi täyssuppeasta supistajasta. SB:n Practical Slug oli tämän kolmikon halvin ja kaupan myyjä arveli, että se olisi näistä se epätarkin.

Täyteiset

Vanhat muuttolaatikot saivat kunnian toimia täyteistestin taustatauluina. Tähtäyspisteeksi virittelin savikiekot. Eräs kaverini on kehunut, että savikiekko pitäisi särkyä hyvin käyvällä täyteisellä 75 metriin. Saapa nähdä...

Täyteistaulut

Koska en ollut koskaan täyteisiä ampunut, tein laukaustestit mielestäni maltillisen 50 metrin etäisyydeltä. Oli aika vinkeä tunne oikeasti tähdätä pitkin haulikon piippua - normaalisti haulikollahan ei juuri "tähdätä" saman varsinaisessa merkityksessä.

tähtäilyä haulikolla

Monolit32 oli ennakko-odotuksiin ja kaverieni kehuihin verrattuna pettymys. Ensimmäinen laukaus meni alhaalta vasemmalta ohi koko taulusta. Korjasin tähtäyspistettä ja pari laukausta sain sentään osumaan jo laatikkoon. Viimeiselle laukaukselle lyhensin ampumamatkaa 40 metriin ja sillä kiekko sitten hajosikin. Vaikka nämä laukaukset olivat elämäni ensimmäiset täyteisellä, tuntui hajonta silti aika hurjalta. Ei jatkoon.

DDupleks Monolit32

Winchesterin SuperX meni minne sattuu - yksi ohi koko laatikosta, kolme kutia siellä sun täällä. Ei jatkoon.

Winchester SuperX Slug

Sellier & Bellotin Practical Slug oli testin yllättäjä. Viisi laukausta olivat toki kaikki kaukana ylhäällä vasemmalla itse kohteesta, mutta nämä sentään pysyivät jotenkinkaan kasassa. Olen melko varma, että saan kasaa vielä pienennettyä pienellä treenaamisella.

Sellier & Bellotin Practical Slug

Lopuksi:
Täyteisiä pidetään melko hankalina saada käymään tarkasti rihlattomassa haulikon piipussa. Ensitutustuminen täyteisten maailmaan ei tätä ennakkokäsitystä juuri kumonnut. Sellier & Bellotin kanssa pitää tehdä jatkotestejä ja yrittää hankkia jostain mukaan vielä monien kehuma Rottweilin Brenneke.

2 kommenttia :

 1. Täyteisten valmistaminen ihan itse on myös mahdollista. Ensimmäisessä videossa valmistusohjeet ja toisessa näytetään niiden tehoa:

  http://youtu.be/YBWWqXVbAfA

  http://youtu.be/InbyFtvHilM

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla22. toukokuuta 2013 klo 8.26

  Haulikon patruunoiden lataaminen itse olisikin mielenkiintoista puuhaa. Olen kuitenkin päättänyt, että rajaan sen harrastusteni ulkopuolelle. Kaikkeen ei ehdi :-)

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla