22. maaliskuuta 2015

Riista-ateria anopille

Kokkasin riistasta appivanhemmille pyhäpäivän kunniaksi aterian. Alkupalaksi sorsankoipisalaattia ja pääateriaksi merihanhea. Molemmat sapuskat onnistuivat oikein kivasti.

Sorsan jalkoja väheksytään suotta, mutta ne vaativat pitkän ja lempeän confit-kypsytyksen upporasvassa. Alkuperäinen hienostunut confit tehdään ankankoivesta ja ankanrasvaan upotettuna, mutta hommaan sopii myös pelkkä voikin. Löysin tähän ajatuksen netistä - vilkaise Cheater's Duck Confit. Koivet olivat 120 asteisessa uunissa nelisen tuntia ja näin pitkän kypsytyksen jälkeen liha irtosi luista lähes itsestään ja samalla koipien jänteet pehmenivät suussasulaviksi. Muuten salaatti noudattelee blogissani aiemmin esittelemääni sorsankoipisalaattia.

Pääateriana anoppi sai syödäkseen merihanhea. Paistoin hanhen rintafileet melko kuumalla paistinpannulla ja samalla seurasin paistomittarin avulla sisälämpötilan nousua. Kun lämpötila nousi 56 asteeseen, nostin rintafileet folioon vetäytymään noin vartiksi. Vetäytyminen varmistaa, että lihasnesteet eivät valu leikatessa pois. Lihan kaveriksi keittelin herkkutattiohrattoa. Lisäsin lautaselle vielä lusikallisen tyrnihyytelöä tuomaan makeutta ja happamuutta. Oheisen kuvan tavalla tarjoiltuna yhden merihanhen rintafileistä neljä aikuista ja kaksi lasta söivät hyvän annoksen. (Tarkkasilmäiset voivat erottaa yksittäisen haulin äärimmäisenä oikealla olevasta lihakimpaleesta.)

Lopuksi:
Salaatti ja siihen oleellisesti kuuluvan ranskankermakastikkeen tekeminen on omanlaistansa piperrystä: leikkaamiseen ja kuutiointiin menee aikaa. Salaatin voi tietysti tehdä hyvissä ajoin ennen pääruuan kokkaamista. Sorsankoipien kypsyttely vei tosiaan nelisen tuntia, joten ateriakokonaisuudessa oli työvaiheita pitkin päivää. Vastaavasti pääruoka oli hyvin helppo ja nopea valmistaa. Molemmat ateriat tuntuivat kelpaavan syöjilleen oikein hyvin.

1 kommentti :

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla