10. marraskuuta 2010

Varuste-esittely: Flambeau UVision -sorsan houkutuskuvat

Tässä postauksessa kertoilen kokemuksiani Flambeaun UVision -heinäsorsan houkutuskuvista. Näiden kuvien erikoisuus on, että ne heijastavat ultraviolettivaloa. Mitä iloa ja hyötyä tästä sitten on - vai onko mitään? Siitä tuonnenpana.

On tieteellisesti todistettu, että linnut näkevät ultraviolettivaloa. Näin lintujen aistima maailma on täysin erilainen meidän ihmisten kokemasta ympäristöstä. Ensimmäisenä houkutuskuvavalmistajana tämän on kaupallistanut Flambeau. UV-maaleja valmistaa amerikkalainen Twilight Labs, Inc, jolta Flambeau on ilmeisesti lisensoinut maalit yksinoikeudella. Twilight Labsilta voi tosin myös ostaa näitä maaleja valmiina maalisetteinä esim heinäsorsalle, mutta toimittaminen USA:sta Eurooppaan tuntuu olevan vähintään vaikeaa, ellei mahdotonta.

Foorumeilla tähän ideaan on suhtauduttu kahtalaisesti. Yhtäältä jotkut pitävät tätä toimivana, vähintään kokeilemisen arvoisena juttuna. Toiset pitävät tätä taas vain uutena temppuna rahastaa pöljilta rahat pois. Itse tutustuin tähän aiheeseen netissä jo parisen vuotta sitten, eli mikään aivan uusi asia ei ole kyseessä. Mielestäni UV-valolla otetut valokuvat ovat vähintäänkin kiinnostavia. Heinäkuussa huomasin Knutsondecoys.comin alennuskamppiksen (joka on päällä vieläkin). Lisäksi sorsankuvasettiäni oli muutenkin tarkoitus laajentaa, niin tilasin näitä pari tusinaa testiin.

Periamerikkalaiseen malliin Knutson on hidas vastaamaan sähköposteihin, joten soittelin kauppaan ja sovin käytännön kuviot siinä. Paketti tulikin perille viikossa. Tällä kertaa tilaus jäi tulliin, joten se piti käydä lunastamassa. Tullimaksua ja alvia kertyi muutama kymppi, joten kuvakohtainen hinta ei kohonnut merkittävästi. Kokonaishinnaksi toimituskuluineen kertyi noin 4,5 euroa per kuva. Kotona tutkin paketin sisältöä tarkemmin ja hyvältähän ne näyttivät.

UVision sorsa

Käytin näitä kuvia koko syksyn sorsajahdeissani ja testituloksia alkoi kertyä. Täällä päin sorsien aamulento on kiivaimmillaan noin tunti ennen auringon nousua, eli silloin kun aurinko alkaa kajastamaan hiukan horisontin takaa. Tuohon aikaan on siis käytännössä vielä pimeää. Aikaisempina vuosina tavallisilla kuvilla ei ole ollut aamun sarastuksen aikaan mitään merkitystä. Toisin on näiden UV-kuvien kanssa.

Alla oleva kuva on lokakuun puolesta välistä. Aurinko nousi tuolloin kahdeksan kieppeillä ja olin passissa valmiina vähän ennen seitsemää. Tämä yksittäinen heinäsorsa laskeutui kuville heti seitsemän jälkeen ja sain sen ammutuksi veteen. Kaverilta lainassa ollut noutajakin oli vähän ihmeissään, kun ei nähnyt pimeässä saalista. Vastaavia tilanteita syksyn mittaan tuli lukuisia. Sorsat tuntuvat näkevän siis nämä kuvat perinteisiä malleja selvästi paremmin.

Noutaja ja sorsa

Mutta eivät nämä tietysti mitään taikakaluja ole. Osa sorsista on nähnyt muuttomatkallaan niin paljon erilaisia houkutuskuvia, että kaikki sorsat eivät näihin haksahda. Edelleen on tärkeää kuvien oikea asettelu, hyvä pillitystaito ja oma naamioituminen.

Suurin ongelma näiden kuvien kanssa on maalipinnan kestävyydessä. Se on nimittäin todella heikko. Maali irtoaa varsin vähäisestä kolauksesta. Kyse ei ole normaalista hiotumisesta ja kulumisesta. Jouduin ompelemaan näille kuville omat säkkinsä, jossa jokaiselle sorsalle on oma taskunsa kaljakorimaisesti. Pitää talvempana kokeilla, onnistuisiko näiden kuvien kevyt suojaaminen jollain spraylakalla. Uudempien Flambeau Storm Front -kuvien mainosteksteissä kerrotaan niiden maalaustekniikkaa muutetun paljon kestävämmäksi. Myös foorumeilla kehutaan näitä uudempia kuvia kestäviksi.

Maaliongelmasta huolimatta pidän näitä kuvia ylivertaisina ja suosittelen näitä ostettavaksi sillä varauksella, että kuvia käytetään ja säilytetään huolellisesti. Otan mieluusti vastaan vinkkejä kauppapaikoista, joilta UV-maalipaketteja voisi tilata tänne vanhan mantereen puolelle järjellisin kustannuksin.

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla