keskiviikko, 5. lokakuuta 2011

Koiran neopreeniliiveistä

Tänään kirjoittelen pienen esittelyn koiran neopreeniliiveistä. Muutaman kaverin kanssa ollut puhetta noista viime päivinä, eikä varuste ole ollut kaikille tuttu. Tässä kirjoituksessa tiivistän kokemuksiani ja havaintoja liiveistä kuvien kera.

Erilaisia liivejä löytyy maailmalta paljon varsinkin amerikkalaisista nettikaupoista. Suomestakin saa useita eri merkkejä ja malleja: Kartanokuvan jälleenmyyjien kautta saatavilla oleva Averyn perusliivi, Gundog.fi:n Averyn kahva- ja kellukemalli ja Peten Koiratarvikkeen Dokken. Itselläni on tuo Averyn perusliivi. Liivit on tyypillisesti vielä koristeltu naamiokuosilla - ehkäpä tällä saadaan isännän lompakko helpommin auki.

Neopreeniliiveillä koira pysyy myöhäisen syksyn sorsapassissa lämpimänä. Tuuli ja kylmät kelit eivät pääse puraisemaan koiraa niin pahasti. Mikä tärkeintä, liivit suojaavat vedeltä. Ne pitävät koiran huomattavan kuivana varsinkin selästä ja kyljistä. Turkin kuivana pysyminen varmasti säästää koiralta paljon energiaa.

Liivin selkäpuolella on vetoketju, joka on suojattu ja varmistettu vahvalla tarranauhalla. Alla olevassa kuvassa kannattaa huomioda näkyvillä oleva vetoketjun vedin ristiselän päällä. Vetoketju pysyy kiinni luotettavasti tarranauhan ansiosta. Nettikirjoituksissa on moitittu joidenkin liivimallien vetoketjun toimintaa, kun vetoketju on toisin päin - eli se aukeaa niskasta taakse päin. Tällöin vetoketju aukeaa helpommin ja kallis liivi voi hukkua pöpelikköön.
Labradorinnoutaja neopreeniliivit

Istuessa hartioissa on vähän ylimääräistä. Liivien mukana tulee ohjeet, joiden avulla liivejä voisi leikellä ja ommella paremmin istuvaksi. Itse en ole tehnyt muutoksia liiveihin, sillä koiran lihaskasvu on vielä kesken. On oikeastaan todennäköistä, että joudun hankkimaan myöhemmin isommat liivit. Sen verran napakka nakkimakkarapaketti liivi on pukea jo nyt, kuten tuosta vatsan seudusta näkee. Ostin omat liivini viime keväänä, enkä tullut huomioineeksi tätä kasvuasiaa.
Labradorinnoutaja neopreeniliivit

Liikkuessa ylimääräistä kangasta ei ole liikaa hartioissakaan. Vaikka neopreeni on todella ohutta - vain kolme millistä, on nämä liivit silti liian lämpimät alkukauden toimintaan. Olin ajatellut käyttäväni näitä myös kyyhkyjahdissa suojaamaan koiran vatsaa raapivalta sängeltä, mutta tähän käyttöön liivit on tosiaan liian lämpimät.
Labradorinnoutaja neopreeniliivit

Vaikka liivit suojaavat kosteudelta, pitää silti uimalenkin jälkeen ravistella. Tässä kuvassa selkäpuolen tarranauhasauma on hyvin näkyvillä.
Labradorinnoutaja neopreeniliivit

On aika yllättävää, kuinka hyvin liivit suojaavat koiran turkkia vedeltä. Eilen koira ui haavakkosorsan perässä noin 700 metriä, eikä koiran selkä ja kyljet olleet uimareissun jälkeen lainkaan kosteita. Omalta osaltani voin siis suositella tämän tyyppisiä liivejä myöhäisen syksyn kylmiin vesiin joutuville koirille. En ole keksinyt liiveistä vielä oikein mitään huonoa.

2 comments:

  1. Mulla on itsellä ollut koiralla käytössä jo toista kautta Averyn kahvamallit ja ne on kyllä hyvät. Tosin selkäosa sais mun mielestä olla hieman pidempi. Hyvin suojaa rintaa jäältä ja kaikenmailman uppopuilta... ProGuide

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista :-)

    Nuo minun koiran liivit ovat alkaneen osoittaa jo vähän kulumisen merkkejä. Pieniä repeämiä rintakehän ompeleiden reunoista - tai oikeastaan ompeleet kestää, mutta neopreeni ympärillä hajoaa. Itse asiassa tuossa alimmassa kuvassakin näkyy pientä repeämää. Laitoin pienen palan ilmastointiteippiä sisäpuolelle ja repeämisen eteneminen on pysähtynyt.

    VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.