Kun vaelluskenkä tai kumisaapas kastuu, on tilanne vähintään tympeä. Saappaita pitää kuivailla uunin pankolla tuntikausia, eivätkä ne välttämättä ennätä kuivumaan kokonaan seuraavaksi aamuksi. Mutta eipä hätää, esittelen tässä kirjoituksessa varsin edullisen ja pitkään toimivan kuivausapurin - kissahiekkasukat.
Saappaan kuivaamisen avuksi keksin muutama vuosi sitten silikageelin. Silikageeli on sitä samaa ainetta, jota on pieni pussukka kännykän, kameran tai muun vastaavan optiikan tai elektroniikan myyntipakkauksessa - pussukassa lukee yleensä "Silica Gel Do NOT Eat". Että ei saa syödä, eikä kannata edes maistella. Joka tapauksessa pussukka on siellä paketissa vain yhtä tarkoitusta varten: imemässä kosteutta pois. Nimestään huolimatta aine on kovaa ja kiinteää raemaista tavaraa.
(kuvan lähde: Wikimedia Commons)
Silikageelin kerääminen kännyköiden myyntipakkauksista käy vähintään kalliiksi ja on aika tehotonta. Onneksi lähimarketista löytyy ns. kristallihiekkaa, joka on tarkoitettu kissanpissahiekaksi. Kristallihiekka on täsmälleen sitä samaa silikageeliä, jota sieltä kännykkälaatikon pussukastakin löytyy. Kristallihiekkaa löytyy ainakin Rainbow-tuoteperheestä S-ryhmän kaupoista. Myös muita vaihtoehtoja löytyy.
Kätevät, edulliset ja kestävät kissanhiekkakuivaimet teet seuraavasti. Otetaan vaatekorista jokunen puoliparinen sukka, joiden pari on jonnekin hävinnyt.
Sukkaan kaadetaan kolmisen desiä silikageeliä...
...ja sukan suuaukko laitetaan solmulla kiinni. Ja kas, homma on valmis. Isoille kengille voi tietysti laittaa vähän enemmän silikageeliä, pienemmille vähemmän - kokeilemalla selviää.
Kuivaimen käyttö on yksinkertaista: kristallihiekkasukka sujautetaan saappaaseen. Kannattaa laittaa sukka kengän pohjalle niin, että se on tasaisesti koko kengänpohjan mitalla kengän kärjestä kantaan saakka. Jos kenkä on kookas, niin pohjalle voi mahtua kaksikin sukkakuivainta. Lisäksi kolmannen kuivaimen voi laittaa vartta kuivaamaan. Saappasta tulee pintakuiva hetkessä ja lopullisesti saapas kuivahtaa noin puolessa ajassa siitä, mitä ilman kuivainta. Kuivaus onnistuu myös viilessä tuulikaapissa - mutta on toki jonkun verran hitaampaa näin.
Olen käyttänyt ensimmäisiä omatekoisia kuivaimiani nyt kuutisen vuotta ja ne toimivat edelleen hienosti. Geeli imee kostetutta itseensä kuin sieni ja sieltä se haihtuu pikkuhiljaa pois. Kuivaimiin ei ole kertynyt aikojen saatossa ylimääräisiä hajuja.
Hyvä idea, laboratoriossa työtä tehneenä tiedän että sininen silicageeli on syöpää aiheuttava. Myöskin tämä kissanhiekka on lievä terveysriski,sitä ei kannata esim. raskaana olevan käyttää. Suojahanskat ja hengityssuoja ovat paikallaan,jos ryhtyy kissanhiekkaa kuivaamiseen käyttämään. Toimii varmasti silti hyvin.
VastaaPoistaKiitos kommentista. On kyllä totta, että myrkyllistä ainetta tuo silikageeli on. Silläpä siitä syömisestä varoitellaan noissa pussukoissakin. Nuo kuivaimet kannattaa ilman muuta säilyttää niin, että lapset tai koirat ei niihin käsiksi pääse.
VastaaPoistaKerrassaan loistava idea! Tätä täytyy kokeilla. Kaikenlisäksi tämän voinee toteuttaa NiksiPirkan tapaan käytetyillä sukkahousuilla ;)
VastaaPoistaHieno ajatus Jaska! Se sukkahousu olisi varmaan sikäli parempi ratkaisu, että sinne saa enemmän tuota raetta. Saa yhdellä kuivaimella koko kengän pohjan ja osan varttakin kuivattua.
VastaaPoistaMinä ainakin lainaan anopilta sukkahousut tuohon tarkoitukseen! Niillä pysyy kuivattamaan kahluusaappaatkin yhdessä hujauksessa, kun mahtuu tarpeeksi silikageeliä! Kerrassaan loistava tämä idea!! Olen aina ihmetellyt, että mikä ihme paketti se on mukana kun olen tehnyt ostoksia, mutta se on ollut juuri tuota silikageeliä! Minä ainakin teen tämän heti!!
VastaaPoistaSiinä se on anopilla ihmettelemistä, kun likapyykkikorista alkaa hävitä sukkahousuja :-)
VastaaPoistaSuojahanskoja ja hengityssuojainta suositellaan kissahiekan vaihtamisessa sen takia että useilla kissoilla on toksoplasmoosi loinen. Se menee aivoihin ja muuttaa käytöstä. Vaarallista eteenkin sikiölle.
VastaaPoistaIhan totta! Toksoplasmoosi on monille outo juttu. Samalla se on todella vaarallinen. Vaikka riski sairastua siihen on pieni, ei sen kanssa leikkiä kannata.
VastaaPoista