15. tammikuuta 2012

Jälkiä ja tuiverrusta

Viikonloppuna täällä Takamailla on ollut tuulta ja tuiverrusta. Lumen tulon myötä metsälenkeillä pääsee näkemään lumijälkiä. "Tyhjä" metsä näyttääkin yhtäkkiä varsin vilkkaalta paikalta. Tämän kirjoituksen jäljet on kuvattu vajaan parin sadan metrin säteeltä toisistaan.

Tuulen valokuvaaminen on vaikeaa - miten sitä näkymätöntä kuvaisi. Tuulessa keinuvat puut ja heinätkään ei yleensä näytä kuvassa oikein miltään. Eilinen talvimyrsky antoi kuitenkin tilaisuuden kuvata navakan tuulen lumipöllyä.
talvimyrsky tammikuu lumi juoksulumi lumipölly

Toisaalla maisema näytti tältä. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja tuuli nosti irtovitiä ilmaan niin, että keli näytti välillä melko arktiselta.
talvimyrsky tammikuu lumi juoksulumi lumipölly

Tänään tuuli laantui ja samalla aurinko meni pilveen. Pikkulenkillä löytyi aika monenlaisia jälkiä. Ensimmäisenä aamulla kohdalle osui peltopyy.
peltopyyn lumijäljet

Yksittäisen linnnun jälkien päästä löytyi parikymmenpäisen peltopyytokan ruokailu- ja yöpymispaikka. Linnut olivat olleet kiepissä yön yli.
peltopyyn lumijäljet

Peltopyiden yöunia oli häirinnyt supikoira, joka oli pöläyttäynyt parven liikkeelle. Ilmeisesti saalistus oli jäänyt kuitenkin vain yritykseksi. Seurasin supikoiran jälkiä hetken, mutta ne hävisivät auratulle pikkutielle.
supikoiran lumijäljet

Vähän matkan päässä valtaojan pohjalla oli mennyt minkki. Minkki oli eksynyt lähimmästä vesistöstä noin kuuden kilometrin päähän.
minkin jäljet

Ja jänis oli ruokaillut pakettipellon ruovikossa. Noutaja karkotti jäniksen liikkeelle hetkeä myöhemmin kuusikosta, mutta ampumaan en tiheikössä päässyt.
jäniksen jäljet jälki

9 kommenttia :

 1. Hienoja kuvia vaikeasta aiheesta. Olen usein yrittänyt
  kuvata lumijälkiä, mutta melko huonoin tuloksin. En nimittäin ole mikään
  intiaaniopas lukemaan erilaisia jälkiä luonnossa ja kuvista sitten kotona
  katson tarkemmin.

  Löysin hyvän kirjan, joka on ollut näissä selvityksissä
  suureksi avuksi: WSOY:n Mikä tästä meni? –Eläinten jäljillä. http://wsoy.fi/yk/products/show/20103

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla28. heinäkuuta 2012 klo 19.48

  Talvella kuvaaminen on melko vaikea kokonaisuus, kun valoa on vähän ja lumi hävittää perpektiivit helposti.

  Vastavinkkinä: minulla on Riistakeskuksen myymä Lumijälkiopas http://www.riista.fi/tilaukset/?open=27&selected=460 Hintaansa nähden melko hyvä kirjanen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä! Tilasin saman tien, kun ei ollut tuon kalliimpi :)

  VastaaPoista
 4. Erinomaisia kuvia, mukavampi lukea tarinoita kun jutut on ryyditetty kuvilla.

  Minkälaista kameraa olet pitänyt metsällä mukana, ja vaatiko pitkänkin kurssituksen ennen kuin alkoi kuvat(kin) osumaan kohdille?

  VastaaPoista
 5. TapiolanTakamailla28. heinäkuuta 2012 klo 19.49

  Kiitos kehuista :-) Kyllähän tässä minun blogissa noilla valokuvilla on iso merkityksensä.

  Minulla on vanhahko KonicaMinolta-digijärjestelmäkamera ja siihen pari perusputkea. Nämä ja muut tarvikkeet sitten omassa kameralaukussaan. Kun nykyään muistikorteille kuvia mahtuu reilusti, tulee kuvia otettua todella paljon. Pieneltä aamulentoreissulta voi tulla kymmeniä tai jopa satoja kuvia - aina sinne joukkoon sitten osuu muutamia hyviäkin kuvia. Samalla kuvien ottamiseen harjaantuu.

  Mutta ei se tuo valokuvaus ole välineistä kiinni. Nykyaikaisille pokkareillakin saa todella hyviä kuvia. Kaikkein tärkeintä on, että jaksaa ja muistaa ottaa niitä kuvia eri tilanteissa :-)

  VastaaPoista
 6. TapiolanTakamailla28. heinäkuuta 2012 klo 19.49

  Lisään vielä, että enpä minä mitään kuvauskursseja ole käynyt. Itsekseni vaan opetellut. 

  VastaaPoista
 7. Tosi hyviä kuvia =) Kivasti olet onnistunu saamaan tuulen tuiverruksen kuvaan. 

  VastaaPoista
 8. Hienoja kuvia! Varsinkin 2 ylintä! :)

  VastaaPoista
 9. TapiolanTakamailla16. syyskuuta 2012 klo 13.13

  Kiitos :-) Olen kyllä itsekin tyytyväinen noihin tuiverruskuviin.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla