maanantai, 23. tammikuuta 2012

Riistakameroiden perusteista

Tänne Tapiolan Takamaille tarjoutui upea tilaisuus tutustua ja kokeilla kahta Scout Guardin riistakamerauutuutta. Näistä toinen on ns. lähettävä malli ja toisessa on alan edistyksellisintä salamatekniikkaa. Tulevien viikkojen aikana kirjoitan juttusarjan näistä kameroista. Luvassa on tutustumista perusteisiin, pihatestejä ja ruokintapaikkakuvauksia. Riistakameroiden käyttö voi vaatia jonkin verran kielitaitoa ja "ATK-osaamista". Tämän juttusarjan tavoitteena on osaltaan avata erinäisiä teknisiä solmukohtia. Tässä kirjoituksessa kerron taustaksi vähän perustietoja riistakameroista ja niiden käyttöpaikoista.

Taustaa:
Riistakamera on modernin metsämiehen apuväline. Suomeen riistakameraharrastus tuli rytinällä joskus vuoden 2005 tietämillä. Riistakameroiden suosiota on osaltaan lisännyt aktiivinen foorumikeskustelu ja eri lehtien riistakamerakilpailut ja kuvagalleriat. Myös alan blogeissa on puhuttu riistakameroista.

Riistakamera on valvontakamera, joka toimii itsekseen liiketunnistimen laukaisemana. Kamera sijoitetaan yleensä riistan ruokintapaikalle, haaskalle tai petoloukun viereen, kun halutaan saada lisätietoa alueella liikkuvista eläimistä. Riistakameroilla on myös muita käyttötarkoituksia. Niitä voi käyttää aluevalvontaan kesämökillä, rakennustyömaalla ja muita vartioimisen arvoisia paikkoja. Riistakameroilla on narautettu jopa dieselvarkaita.

Tekniikkaa:
Moderni riistakamera ottaa valokuvia ja videota digikameran tapaan muistikortille, joita voi tarkastella tarkemmin tietokoneellaan kotona. Toisaalta jotkut kameramallit voivat myös lähettää kuvia suoraan omistajansa matkapuhelimeen tai sähköpostiin. Tällöin kameraa laitetaan sim-kortti kännykän tapaan ja lähettämisestä voi aiheutua jonkin verran kustannuksia.

Nykyaikaisella riistakameralla voi kuvata myös pimeässä infrapunasalamalla ja aivan uusimmat mallit käyttävät ihmissilmälle täysin näkymätöntä ns. "inframustaa" salamaa. Tavallista salamaakin jossain halvemman pään kameroissa näkee, mutta sen väitetään pelottavan riistaa ja muissa valvontahommissa paljastaisi pitkäkyntisille kameran paikan. Perinteisiä filmikameroita nykyaikaisista riistakameramalleista ei juuri löydy - digitekniikka jyllää.

Riistakamerat toimivat yleensä tavallsilla sormiparistoilla. Jonkin verran foorumeilla näkee myös erilaisia akkuviritelmiä. Kameroiden virrankäytön sanotaan olevan sen verran maltillista, että patterien käyttöaika yleensä kuukausia.

Lopuksi:
Lopuksi haluaisin kysyä teiltä lukijoilta mielipiteitä ja kommentteja siihen, mitä näkökulmia riistakameroista pitäisi tässä juttusarjassa käsitellä. Minulla on jo kohtalaisen selkeä ajatus siitä, mistä tulen kirjoittamaan - nyt on kuitenkin hyvä hetki vaikuttaa tulevaan sisältöön. Jään odottamaan kommenttiasi.

0 comments:

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.