tiistai, 3. tammikuuta 2012

Takamaiden lukemisto: Lintukuvauksen Käsikirja

Takamaiden Lukemisto -sarjan toisessa osassa esittelen joulupukin paketista löytyneen upean lintujen valokuvauksesta kaiken kertovan oppaan - Lintukuvauksen Käsikirjan. Syksyn mittaan tulin kuvanneeksi melko paljon lintukuvia: kuva heinäsorsaparvesta on yksi omista suosikeistani ja kuva varpushaukan syöksystä kyyhkysen kuvien päälle on mielestäni myös erikoisuudessaan onnistunut. On kuitenkin rehellistä myöntää, että nämä kuvat on enemmänkin onnekkaita näpsyjä. Lintukuvauksen Käsikirjan opeilla saan varmasti tulevista lintukuvistani aiempaa parempia.

Kirjan tekijoinä on kolme alan merkkihenkilöä: Bence Máté, Jari Peltomäki ja Markus Varesvuo. Kirjan on kustantanut Docendo, jonka kotisivuilta kirjaa voi myös tilata. Kirjasta löytyy pieni esittelysarja myös SlideSharesta. Kirja oli muuten viime vuoden Tieto-Finlandia -ehdokkaana.

Kirja on sidottu vaakaan, joka ei ole lukemisen kannalta se kaikkein mukavin vaihtoehto. Tämä on sivuseikka, sillä kirjan tietosisältö ja toinen toistaan upeammat lintukuvat todella riuhtaisevat mukaansa. Kirjan kannessa kohti katsojaa liitävä viisauden symboli - pöllö - antaa viitteitä sisällöstä.
Lintukuvauksen Käsikirja Docendo

380-sivuiseen kirjaan on saatu mahtumaan valtava määrä teknistä tietoa kuvaamisesta, kuvauskalustosta ja erilaisista valotus- ja tarkennustekniikoista. Lisäksi kirja opettaa lukijalleen sommittelua, rajausta ja kertoo jopa parhaista kuvauspaikoista pitkin maailmaa.
Lintukuvauksen Käsikirja Docendo

Lukijan kannalta kirjan hienointa antia on, että se on kolmen tunnustetun, mutta erilaisen, valokuvaajan yhteisprojekti. Ei siis ole olemassa yhtä absoluuttista totuutta siitä, miten otetaan "hyvä lintukuva". Kirja pikemminkin tarjoaa tekijöiden erilaisuuden kautta ajatuksen siitä, että samankaltaisia kuvaustilanteita voi lähestyä monella eri tavalla.
Lintukuvauksen Käsikirja Docendo

Arvio:
Lintukuvauksen Käsikirja (ISBN: 978-951-0-37640-9) on yksiselitteisesti hyvä kirja. Maallikko voi tutkia sitä pelkästään kuvakirjana, valokuvausta aloitteleva harrastaja saa siitä kattavan annoksen hyvää tietoa ja pidemmälle ehtinyt valokuvaaja löytää siitä varmasti uutta ajateltavaa ja pieniä vinkkejä. Tämä kirja kestää myös ajan hammasta. On mahtavaa, että jotkut uivat vastavirtaan ja tekevät näin hyviä ja syvällisiä tietokirjoja.

0 comments:

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.