28. tammikuuta 2012

Takapihakokeilut Scout Guard SG560K-8M -riistakameralla

Riistakameroiden juttusarjassa mennään Scout Guard SG560K-8M -riistakameran kanssa takapihalle - kokeillaan yövideokuvausta ja testaillaan valokuvaamista lintujen talviruokinnalla päiväsaikaan. Kokonaisuutena nämä oli aika lailla onnistununeet testikuvaukset, joissa sain hyvää oppia kameran ominaisuuksista.

Yövideokuvauksesta:
Kävin viime yönä koirien kanssa iltalenkillä klo 23:30 ja otin siinä samalla pienen noutotreenin videolle. Maastossa näki kohtuudella, vaikka taivas oli pilvessa: muutaman sadan metrin päässä olevat katuvalot heijasteli pilvistä valoa niin, että aivan säkkipimeässä ei tarvinnut harhailla. Kamera ottaa maksimissaan minuutin mittaisen videon. 640x480 asetuksella siitä syntyy muistikortille 41 megatavun tiedosto.

Kamerassa on kaksi videointikokoa: VGA(640x480) ja QVGA(320x240). Tässä kokeilussa käytettiin tuota isompaa, eli parempi laatuista, kokoa. Kauimpana videolla erottuvat puut ovat noin 24-25 metrin päässä, joten aika hyvin lupaukset täyttyy. Tosin eläimen erottaminen ja tunnistaminen noille etäisyyksille voi olla kyllä vähän kyseenalaista. Samalla kannattaa huomioida inframustan salaman teho lähialueille: seison kamerasta noin neljän metrin päässä ja kamera polttaa maastopuvun yksityiskohdat läpi niin, että vaate näyttää yksiväriseltä toppapuvulta. Ääntä kamera ei tallenna. Minusta videokuvan laatu on hyvä ja järkeville etäisyyksille eläinten tunnistaminen onnistuu varmasti.

Valokuvaus päivällä
Tänään päivällä laitoin kameran takapihan pikkulintujen talviruokinnalle. Kameran liiketunnistimisessa on kolme herkkyystasoa: matala, keskitaso ja korkea. Ainoastaan korkea herkkyystaso oli toimiva pikkulintujen kuvaamiseen. Tavalliseen riistan kuvaamiseen voi siis suositella keskitasoa ja matalaa. On tosin mahdollista, että kovassa tuulessa myös keskitaso on liian herkkä ja kameraan tallentuu "tyhjiä" kuvia tuulessa heiluvien oksien laukaisemana.

Kuvausjärjestelyt näytti tältä. Tyrkkäsin kameran tavalliseen kolmijalkaan kiinni. Lähemmälle automaatille on matkaa kolmisen metriä, kauemmalle viisi metriä.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube

Talitiaisia on ruokinnalla eniten. Niitä on parhaimmillaan jopa reilu 30 yksilöä. Nämä kuvat otettiin 5MP-asetuksella, eli kuvista tuli 2560x1920 -kokoisia. Muistikortilla nämä kuvat vei tilaa noin 1,1 megan verran. Lisäksi asetin kameran ottamaan samasta tilanteesta kolme perättäistä kuvaa. Nämä kuvat saa klikkaamalla isommaksi, jotta lukijat voi arvioida kuvan laatua paremmin. Sanottakoon kuvauksista vielä, että tallensin suoraan kameran alkuperäiset kuvat nettiin ja näitä kuvia ei ole käsitelty mitenkään. Lisäys: 29.1.-12: Sain palautetta kuvista, että niissä on väärä päivämäärä: Helmikuun kuvia tammikuussa. Tämä oli käyttäjän oma huolimattomuusmoka, eikä kameran vika.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube Talitiainen

Kameraan tallentui aika vähän kuvia lentävistä linnuista. Tämä johtuu osaltaan siitä, että kameran heräämiseen menee 1,2 sekuntia. Samalla tässä kuvassa lentävästä hömötiaisesta näkee, että kameran valotusaika on liian suuri nopeasti lentävän pikkulinnun tarkkaan kuvaamiseen. Tällä ei pitäisi olla mitään merkitystä isomman ja hitaammin liikkuvan riistan kuvaamisessa.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube

Seuraavissa kuvissa on vähän tilannekuvia ja lajikirjoa ruokintapaikalta. Sinitiaiset on ruokinnan vakiovierailijoita.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube sinitiainen

Hömötiaisia ruokinnalla käy noin 15 yksilöä. Osa niistä on niin kesyjä, että syövät jopa kädestä.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube hömötiainen

Punatulkkuja on tullut noin 20 linnun parvi nyt tammikuun aikana.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube punatulkku

Töyhtötiainen on vähälukuisempi vieras. Niitä on vain neljä viisi yksilöä.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube töyhtötiainen

Närhen kutale on rasvapatukoiden täystuho.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube närhi

Ja käpytikkakin kyllä osallistuu rasvapatukan syömiseen niin, että se häviää yleensä kolmessa päivässä.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M Grube Närhi

Johtopäätökset:

Näissä testeissä sain aika hyvän käsityksen Scout Guard SG560K-8M -riistakameran ominaisuuksista ja suorituskyvystä. Varsinkin liiketunnistimen herkkyyssäätö on sellainen ominaisuus, että siihen on syytä tutustua etukäteen. Videon laatu on mielestäni hyvä, vaikkakin se hävinnee markkinoilta harvakseen löytyville HD-kameroille. Joka tapauksessa videon taso on riittävä eläinten tunnistamiseen ja vaikkapa kesämökin valvontaan.

Toistaiseksi kamera on toiminut luotettavasti, eikä sen kanssa ole joutunut tuhertamaan liialti. Kamerassa on kohtalaisen runsaasti asetuksia, mutta niiden käsittely onnistuu johdonmukaisesti ja säätäminen tuntuu helpolta. Tärkeintä asetusten säätämisessä on, että kun sopivat asetukset kerran löytyy, ei niitä tarvitse sen jälkeen isommin muutella.

Jatko:

Seuraavaksi tämä kamera pääsee oikealle riistan ruokintapaikalle kuvaamaan. On vähän epävarmaa, milloin pääsen viemään kameran asemapaikalleen. Tästä johtuen seuraava kirjoitus tästä kamerasta ei tule varmaan kovin pian. Nyt onkin siis hyvä hetki tutustua Scout Guard MG582-8M lähettävään datakameraan.

10 kommenttia :

  1. Anne Sid-Koskela28. heinäkuuta 2012 19.48

    Olipa punainen punatulkku =) 
    Hyviä päiväkuvia, näin naisnäkökulmasta katsottuna...tarkoitan lähinnä oman saaristomökin valvontaan, siellä kun  liikkuu porukkaa ;( 

    terv. Anne

    VastaaPoista
  2. Jep, riittävän laadukkaita kuvia riista/valvontakameraksi.

    VastaaPoista
  3. Jep, riittävän laadukkaita kuvia riista/valvontakameraksi.

    VastaaPoista
  4. TapiolanTakamailla28. heinäkuuta 2012 19.48

    Kyllä se valvonta onnistuu tuolla kameralla. Kannattaa myös huomoida, että kamera toimii täysin äänettömästi.

    VastaaPoista
  5. TapiolanTakamailla28. heinäkuuta 2012 19.48

    Kyllä se valvonta onnistuu tuolla kameralla. Kannattaa myös huomoida, että kamera toimii täysin äänettömästi.

    VastaaPoista
  6. Onnistuuko näillä Scoutguard kameroilla myös ajastettu kuvaus eli onko time-lapse toimintoa? Ja jos on niin, mikä on kuvien maksimi aikaväli?

    VastaaPoista
  7. TapiolanTakamailla4. lokakuuta 2012 17.37

    Ei ainakaan näissä minun malleissa ollut time-lapsea. AInoa vähän tuohon suuntaan oleva säätö on, että kameran "toimintaintervallia" saa säädettyä niin, että se ottaa aktivoituu ottamaan yhden kuvan esim tunnin välein - mutta se ottaa kuvan silloin vain, jos liiketunnistin havaitsee liikettä.


    Viime kevään riistaruokintapaikalla asetin kameran ottamaan kolme kuvaa kerralla ja intervalliksi yleensä minuutin. Tämä siksi, että ettei patterit lopu yksittäisen eläimen kuvaamiseen. Tämän syksyn kyyhkyruokinnalla käytin paljon pidempää kuvausintervallia, kun lintuja oli ruokinnalla aamuin illoin yhteensä kahdeksisen tuntia.

    VastaaPoista
  8. Sirkka Härkönen19. lokakuuta 2012 18.57

    Millaista ulkoista virtalähdettä kamera käyttää 6V vai 12V ? tarkiotus olisi hommata mökkivahdiksi, eli toimiiko ulkoisella virtalähteellä hyvin? Kuvanlaatu näytää olevan ainakin erittäin hyvä (tällähetkellä meillä on riistakameroina useampaakin eri merkkiä joiden kuvanlaatu on etenkin yökuvissa paljon huonompi)
    T: Metsästäjä muija ;)

    VastaaPoista
  9. TapiolanTakamailla19. lokakuuta 2012 19.10

    Kiitos kysymyksistä. Minä en ole saanut aikaiseksi hankittua ulkoista virtalähdettä vielä. Olen nähnyt myynnissä 6V akkupaketteja. Esim Retkitukulla on valmis setti: https://www.retkitukku.fi/kamerat/riistakamera-tarvikkeet/riistakamera-varustepaketti-1.html Mutta kyllä tuohon voi liittää myös tavallisen 12V vapaa-ajan akunkin.


    Toisessa blogini kirjoituksessa on muuten kommenteissa hyvää tietoa noista akkukaapeleista ja virtalähteistäkin.https://tapiolantakamailla.com/2012/01/ensitutustuminen-scout-guard-mg582-8m.html

    VastaaPoista
  10. Sirkka Härkönen21. lokakuuta 2012 13.49

    Kiitos hyvistä vinkeistä.

    VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla