12. helmikuuta 2012

Riistakameroiden kenttätestivideot

Edellisessä riistakamerajutussa saatiin ensimmäiset valokuvat maastosta. Tämän kertaisessa juttusarjan episodissa katsotaan kameroiden napsimia videoita.

Ennen videoihin syventymistä muutama valokuva tältä päivältä maastosta, kun kävin kameroiden kuvauspaikoilla tyttäreni kanssa. Hänelläkin on jo oma kamera, joten tältä reissulta saatiin otoksia vähän uudenlaisesta näkökulmasta.

Isi vaihtaa muistikorttia.

Mikä tärkeintä, tuoreet kauriin jäljet antoivat lupauksia videoista. Tämänkin kuvan näpsäisi viiden vanha tyttäreni.

Tunnelmoinnista asiaan: Alla kolme videota Scout Guard MG582-8M -kameran ottamana. Ruokintapaikalla oli ollut varsin vilkasta. Minuutin pätkiä oli saatu yhteensä lähes 80 kappaletta. Videoilla esiintyi pelkästään metsäkauriita. Lisäksi kameraan tallentui paikallisten metsämiesten ruuanlisäyskeikka. Onneksi lumisateisia tyhjiä videoita oli vain vähän. Tietysti mahdollista on sekin, että liiketunnistimen äärialueilla liikkuu joku, jota kamera ei saa vangituksi.

Tämän MG582-kameramallin salama on ns. perinteinen IR-salama. Salamoiden eroista kerroin aiemmassa kirjoituksessani. Se siis loimottaa ihmissilmin nähtävästi punaisena. Myös kauris selvästi näkee salaman ja hetken miettii jo pakenemistakin. Lopulta se rauhoittuu ja alkaa syödä.

Scout Guard MG582-8M -kamera taltioi myös äänen. Kameran toiminnasta tallentuu ääniraidalle taustalta kuuluva aaltomaisesti etenevä suhina, joka ainakin kuulokkeilla kuunneltuina on vähän häiritsevä juttu. Lisäksi tuuli suhisee osassa nauhoituksia kovasti. Ehkäpä se aiemmin mietinnässä ollut linnunpönttösuoja suojaisi kameraa myös tuulen kohinoilta.

Illan suulta vielä yksi video. Varsinaisia päivävideoita ei nyt tässä kuvausjaksossa saatu.

Sitten kaksi Scout Guard SG560K-8M -riistakameran ottamaa filmiä. Tämän ruokinnan ympärillä meno oli ollut paljon hiljaisempaa. Itse arvelin ensin, että tässä kamerassa olisi ollut jotain toimintahäiriötä vähäisen videomäärän vuoksi. Lopulta kuitenkin tulin siihen tulokseen, että paikalla oli ollut vain vähemmän liikettä. Kauriiden lisäksi kameralle taltioitui myös paikalla käyneitä metsämiehiä.

Ensimmäinen video on kuvattu aamun hämärässä. Salama toimii edelleen, koska kauriin silmä hohtaa kirkkaana. Maastossa näkee silti jo selvästi.

Toinen video on otettu kolmen maissa yöllä. Videolla on ensin kaksi kaurista. Toinen niistä häviää vasemmalle. Minusta tässä videossa merkittävin asia on se, että ihmissilmin näkymätön salama ei näyttäisi kiinnostavan kaurista lainkaan - ehkäpä kauriskaan ei siis salamaa näe? Toisaalta tämä inframustasalama näyttäisi olevan toisen kameran IR-salamaa tehottomampi.

Johtopäätökset ja jatko:
Riistakameroiden videointiominaisuus on mukava lisä ruokintapaikkojen tapahtuminen seuraamiseen. Videoimalla voisi saada upeita tilanteita talteen, jos ilveksen onnistuneen kaurisjahdin saisi talteen. Mutta valokuvistakin saa mielestäni hyvän kokonaiskäsityksen alueella liikkuvista eläimistä. Itsestäni tuntuu siltä, että pelkät kuvat riittäisivät omaan käyttööni mainiosti.

Tätä tuntemusta korostaa sekin, että kameroiden videointilaatu ei vastaa valokuvien tasoa. Videot ovat kuitenkin vain 640x480 -kokoisia. Tässä on minusta vissi laadullinen ero viiden tai kahdeksen megapikselin kuviin, joita on nähtävillä aiemmissa kirjoituksissani. Toisaalta vaikkapa mökkivalvontahommissa videointi voisi olla hyväkin ominaisuus. Ainakin kylään tulleista hunsvoteista saisi monipuolisempaa materiaalia ja mahdollisesti kuvissa näkyvän auton rekisteritunnuksen voisi saada paremmin selville.

Ehkäpä tärkein huomio liittyy kameroiden salamoiden eroihin: eläimet selvästi näkevät tavallisen IR-salaman ja se vaatii niiltä vähän totuttelua. Mökkivalvontakäyttöä varten inframustasalama olisi varmasti parempi.

Jätin kamerat edelleen samoille kuvauspaikoille, mutta videoinnin sijaan kamerat ottavat nyt taas valokuvia. Ensi viikolla mahdollisesti vaihdan kameroiden kuvauspaikkaa uusille paikoille toivoen, että kuviin saataisiin kauriiden lisäksi muutakin eläinkuntaa.

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla