26. heinäkuuta 2012

Onnistuneen sepelkyyhkyjahdin kolme vaatimusta

Sepelkyyhkyn houkuttelumetsästyksen neljä peruselementtiä -kirjoituksessa lupailin tarkentaa vähän houkutuskuvien asettelumalleja. Esittelen tässä kirjoituksessa kolme erilaista käytännössä toimivaksi havaittua houkutuskuvioita. Mutta kuviot ovat merkityksettömiä ilman ymmärrystä sepelkyyhkyn käytöksestä, vaistoista ja perustarpeista. Näistä voidaan yksilöidä kolme vaatimusta, joita voi hyödyntää houkutuskuvien asettelussa. Tämä kirjoitus perustuu pääosin omiin kokemuksiin, mutta myös lintukirjojen perustietouteen ja The Pigeon Shooter-kirjaan, jonka tulin hankkineeksi vuosi sitten.

Englanninkielinen The Pigeon Shooter-kirja esittelee kolmen s-kirjaimen vaatimuksen teorian. Kirjassa esitetään, että houkutuskuvista pellolle asetellun kuvion pitää antaa linnuille turvaa (Safety), tilaa (Space) ja tarjota tarvittaessa nopean pakoreitin (Salvation). Tämä ajatusmalli sopii hyvin omiin kokemuksiini ja jahtihavaintoihin. Huomasin, että olin käyttänyt tiedostamatta kolmen s-kirjaimen teoriaa tavallani jo aiemmin, mutta kirjassa asia oli esitetty kattavammin ja laajemmin.

Kirjassa on kovat kannet. 140 sivua täyttä asiaa.

Kuvia on melko vähän. Nekin enimmäkseen tarinaa tukevia mustavalkopiirroksia.

Sepelkyyhky elää pesiessään pareina hajallaan pitkin metsiä. Metsäpulujen elämän malli muuttuu syksyllä, kun linnut parveutuvat syysmuuttomatkalle. Muutto on raskas tapahtuma ja lintujen pitää tankata rajusti energiaa selviytyäkseen matkan rasituksista. Useimmat muuttolinnut lähtevät etelään vasta sitten, kun on pakko - sepelkyyhky ei ole tässä suhteessa poikkeus. Se viipyy hyvillä ruokailumailla niin kauan, kun ruokaa vain löytyy, eikä sää muutu ihan talviseksi. Esimerkiksi vuoden 2009 syksy oli pitkä ja lämmin. Tuolloin ammuin kauden viimeisen sepelkyyhkyn vasta ihan lokakuun lopussa. Alla kyyhkyparvi vuoden 2011 elokuun lopulta.

Sepelkyyhkyn ykkösvihollinen ovat päiväpetolinnut. Haukat hyökkäävät saaliille myötätuuleen matalalla ja nopeasti liitäen. Maassa ruokaillessaan kyyhky on kaikkein suurimmassa vaarassa petolintujen hyökkäyksille. Ruokailu ryhmässä on sepelkyyhkyn vastaisku haukoille, sillä se on yksilön kannalta turvallisinta. Samalla parven keskellä oleva lintu on parven laitalintuja paremmassa turvassa (Safety). Siksi houkutuskuviot asetellaan niin, että linnulle jätetään keskelle kuviota hyvä tila (Space) laskeutua. Tämä varpushaukka yritti saada välipalaa houkutuskuvistani syksyllä -11.

Varpushaukka sepelkyyhkymetsällä

Sorsien ja useimpien muiden lintujen tavoin myös sepelkyyhkyt laskeutuvat käytännössä aina vastatuuleen. Tähän on parikin syytä. Yhtäältä on energiataloudellista ja aerodynaamisesti kontrolloitua laskeutua vastatuuleen. Ymmärtääkseni myös lentokoneet laskeutuvat mieluiten aina vastatuuleen. Toisaalta vastaiseen laskeutuessaan sepelkyyhky voi tarkistaa vielä viime hetkellä, näkyykö maisemassa petolintuja myötätuulen puolella. Myötätuulessa vaaniva vaara on syynä siihenkin, miksi kyyhkyset ovat enimmäkseen nokka päin tuulta. Ruokailevassa kyyhkyparvessa on aina joukko niitäkin, jotka eivät vastatuuleen katsele. Silti olen sitä mieltä, että tätä piirrettä on syytä hyödyntää myös houkuttelupyynnissä ja asettaa kuvista ainakin valtaosa kohti tuulta.

Sepelkyyhkyille on ominaista, että laskeutuva lintu ei mielellään lennä maassa olevien päältä, vaikka lintu haluaakin laskeutua kaverin lähelle. Tämä johtuu ilmeisesti kolaririskistä. Toimivassa houkututuskuvioissa jätetään siis selvä ja avoin saapumisväylä. Samalla tuulen alapuolelta avoin houkutuskuvio antaa tarvittaessa hyvän pakoväylän linnuille (Salvation) - kyyhkyhän lähtee pakolentoon aina myötätuuleen.

Auringollakin on selvä vaikutuksensa sepelkyyhkyjen toimintamalleihin: kyyhkyset eivät laskeudu suoraan vasta-aurinkoon, eivätkä ole maassa suoraan aurinkoa päin häikäisyn vuoksi. Pilvettömänä aamuna itätuulella kyyhkysten kuvajahdista ei meinaa tulla mitään, ellei passipaikalla ole sopivan lähellä isoja puita varjostamassa häikäisyä.

Seuraavissa kappaleissa esittelen kolme erilaista kuviota, jossa edellä kerrotut teoriat otetaan käytäntöön. Näitä kolmea asettelumallia soveltamalla saa tehokkaan kuvion mihin hyvänsä. Kuvien välisillä etäisyyksillä säädetään sitä, mihin lintujen halutaan laskeutuvan. Laskeutumisalueen vieressä riittää, että kuvia on harvakseltaan kolmen neljän metrin välein - annetaan siis tilaa. Kauempana kuvan perällä kuvat asetetaan tiiviimmin jopa metrin välein, jolloin sitä lintujen kaipaamaa laskeutumistilaa ei ole.

Hevosenkenkäkuvio on se tavallisin malli. Tässä passipaikka on piilossa ojanvieruspensikossa ja tuuli selän takana. Linnut laskeutuvat kohti passipaikkaa, joten ampuminen on tarkkaa ja tehokasta. Aurinko on jossain, kunhan vain ei selän takana tuijaamassa laskeutuvia kyyhkyjä silmiin. Hevosenkenkäkuvio on toimiva, koska se antaa turvaa (Safety) lähes joka puolelta, siinä on hyvin tilaa (Space) ja pakoreitti on selvä (Salvation). Tämä malli on herkkä tuulen muutoksille, koska lentoväylän suuaukko on aika kapea. Jos malli ei ole riittävän tarkasti vastatuuleen, voi linnut lentää kuvion ohi ja laskeutua sen sivuille.

Sepelkyyhkyjahdin hevosenkenkäkuvio

L-kuvio on myös erittäin toimiva malli. L-kuvio asetellaan silloin, kun tuuli käy passipaikalle sivusta. Syksyn edetessä kyyhkyparvien pääluku kasvaa. Vastaavasti kuvaparvea voi kasvattaa laittamalla peltoon lisää kuvarivistöjä. Kuvassa nämä lisärivit näkyvät hailakampina. Näin peruskuvion toiminta, houkuttelevuus ja laskeutumisalue pysyy samana, mutta parven näkyvyys ja isompien parvien vetovoima kasvaa.

Kyyhkyjahdin houkuttelukuvio

Sivuvastaisen tuulen houkuttelukuviona toimii parhaiten "C-kuvio". Kuvio näkyy laajana varsin kauas ja houkuttelee hyvin. Erityisesti tämän kuvion kanssa olen moneen otteesen nähnyt, kuinka lähestyvät linnut välttelevät kaverien päältä lentämistä ja aivan erikseen kiertävät ja kaartavat koko pitkän kuvion taakse ja laskeutuvat vapaalla lentoväylällä suunniteltuun paikkaan. Ne siis eivät mielellään lennä maassa olevien päältä. Kyyhkyt laskeutuvat punaiselle laskeutumisaluelle, koska juuri siinä saa parhaiten turvaa ja tilaa ja pakoreittikin on kunnossa.

Sokerina pohjalla herneruokinnaltani tuoretta riistakameramateriaalia, joka osaltaan vahvistaa tämän kirjoituksen sisältöä. Olin aika hämmästynyt nähdessäni kuvan: että viisi lintua osaakin olla noin nätisti L-kuvion (tai puolittaisen hevosenkengän) muodostelmassa! Tuuli kävi kohteeseen kuvaushetkellä lännestä, eli kuvaan katsoen oikealta. Kolme lintua vasemmalta on suoraan nokka kohti tuulta.

Lopuksi:
Tiedän, että sepelkyyhkyjen houkuttelupyynnissä on erilaisia koulukuntia ja tässä kirjoituksessa esitetyt ajatukset voivat kuulostaa teoreettiselta höpinältä. Käytännössä näiden ajatusten pohjalta tehdyt houkutuskuviot olen kuitenkin toimiviksi todennut. Jos linnut laskeutuvat kuvion perälle tai ulkopuolelle, lentävät kokonaan ohi tai kaartavat viime hetkessä pois, on kuvio asetettu liian tiiviiksi, siinä ei ole hyvää laskeutumispaikkaa, se on väärin suhteessa tuuleen tai aurinkoon. Tai sitten vika on naamioinnissa. Niin tai näin - vika on kuitenkin aina korjattavissa pienellä tuumaamisella.

Lue myös: Sepelkyyhkyn houkuttelumetsästyksen neljä peruselementtiä

3 kommenttia :

 1. Jos käyttää kuvien kanssa kyyhkymagneettia, niin miten se tulisi sijoittaa ?

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla2. elokuuta 2013 klo 14.38

  Magneetin sijoittaminen on itsellekin vähän mysteeri. En sitä itse käytä. Tuo tässä tarinassa esittelemäni kirja kehottaa laittamaan magneetin hevosenkengän tms. kuvion sivulle. Mutta paljon näkee youtuben videoissa sitäkin, että magneetti on suoraan siinä parhaalla laskeutumisalueella.

  Asiasta keskusteltiin vähän myös toisen jutun kommenteissa: https://tapiolantakamailla.com/2013/07/sepelkyyhkyn-houkuttelupyynnin-perusteet.html

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta. Omasta mielestäni parempi vois olla ku laittas sinne sivummalle.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla