28. tammikuuta 2013

Pilkillä Tammikuussa - "tyhjiä kaivoja"

Keskitalvella pilkkiminen on melko kylmää touhua. Pakkasta on vaihtelevasti, yleensä melko paljon - ja merellä tuulee aina. Mieli vetää silti ulkoilemaan ja nauttimaan kauniista maisemista. Näillä retkillä aikaa menee normaalisti koko päivä niin, että jäällä ollaan jo auringon noustessa. Tammikuun puolen välin aikoihin jää oli muuten harvinaisen helppokulkuista kovaa kenttää. Siellä olisi voinut vaikka pyöräillä. Tässä kirjoituksessa siis tuokiokuvia tammikuun pilkkireissuista.

aurinko nousee tammikuussakin

Mutta polkupyörällä ei kaikkia varusteita voisi kovin helposti kuljettaa. "Aivan välttämätöntä" kampetta on vuosien mittaan kertynyt. Niinpä liikun yleensä jalan ja vedän perässäni ahkiota. Siihen mahtuu pilkkireppu, varustekassi ja kameralaukku hyvin. Varustekassissani kuskaan varavaatteita erilaisiin sääolosuhteisiin, eväitä, juomaa, ensiapupakkausta ja muuta tilpehööriä.

pilkkipulkka, mies ja koira

Myös koira mahtuu ahkioon, jonka pohjalle olen laittanut fleecehuovan patjaksi. Varsinkin eilisellä retkellä koira hakeutui joka reiällä pulkkaan tuulen suojaan, kun tuuli puhisi jopa 13 metriä sekunnissa. Itsekin jouduin laittamaan villahousut päälle kesken reissun.

koira pulkassa

Pitäähän sitä jäälläkin syödä! Kun päivälle kertyy pituutta, pitää eväidenkin olla kunnossa. Näihin olosuhteisiin nopein ja kätevin ja maistuvin retkiruoka ovat minusta norjalaisen Realin Turmat-sapuskat. Normaalihinnalla nämä ruuat ovat nykyään turhan kalliita eväitä, mutta sain jokunen vuosi sitten hankittua näitä ison säkillisen edullisesti. Kaasupulloa pitää säilyttää ennen ruokailua hetkinen haalarin sisällä - kylmänä kaasu ei toimi kunnolla.

Real Turmat on parasta pilkkievästä

Harrastan näköpilkkimistä usein. Vaikka tässäkin kuvassa lunta on jään päällä jokunen sentti, näkee pilkin silti veteen parin kolmen metrin syvyyteen. Keväämmällä valon lisääntyessä näkymät vaan paranevat. Ulkopuolisista tämä jäällä pötköttäminen näyttää hassulta ja koirakin monesti huolestuu ja tulee kainaloon tarkkailemaan tilannetta.

näköpilkintää

On jännä huomata, että mistä tahansa vanhemmat ovat kiinnostuneita, kiinnostaa sama asia myös sopivassa iässä olevaa jälkikasvua. Kun kuusivuotias tytär pyysi päästä pilkille mukaan, järjestettiin retki heti seuraavalle viikonlopulle. Mukaan evääksi kaakaota, keksejä ja muuta hyvää. Kalaa ei jäälle asti saatu, mutta tytöllä oli pari kalaa kiinni ja kipinä taisi syttyä! Typykkä olisi jaksanut olla jäällä pidempään, mutta puolen päivän aikoihin alkoi varpaita palella. Kuulisin mieluusti lukijoiden suosituksia lämpimistä talvisaappaista lapsille.

lasten kanssa pilkillä

Eihän sitä koko aikaa vaan pilkitty. Rannan kolmemetrinen heinikko kävi viidakosta. Siellä piti käydä seikkailemassa useammankin kerran päivän aikana.

rannan viidakko

Saaliin puolesta tammikuu on ollut oikukas. Heti ensireissulla nasahti tasapainopilkkiin mukavan kokoinen hauki.

pilkkihauki

Ahvenien kanssa on ollut melko vaihtelevaa, mutta vain kerran puhdas nollareissu on tänä kautena sattunut. Tämä kahdeksikko löytyi yhdestä reiästä pari viikkoa sitten. Tuolloin kävelin jäällä noin seitsemän kilometriä ja kairasin noin 70 reikää. Mukavia pannukoon 300 grammaisia ahvenaisia. Toisaalta tämä on tyypillinen keskitalven tarina, kun "tyhjiä kaivoja", eli kalattomia reikiä, on valtaosa. Ahvenet ovat nyt varsin passiivisia ja ne otillaan olevat kalat on itse etsittävä. Mutta nyt kohta alkaa jo helmikuu ja kevät tulee kohisten. Pilkkikausi on siis vasta käytännössä aluillaan!

pilkkiahvenia

5 kommenttia :

 1. Komeita kuvia, mukava, joskin hyinen tunnelma välittyy hienosti noista...

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla29. tammikuuta 2013 klo 9.20

  Kiitos kommentista. Kyllähän tuolla tietysti kylmä on, mutta palelemaan en suostu. Haalarin alla on villaa, merinovillaa, fleeceä ja teknistä alusasua keleistä riippuen. Keväämmällä säiden lämmetessä haalari vaihtuu kevyempään.

  Hmm... tästähän saisi oman tarinansakin - kurkistus takamaiden vaatekaappiin. Lupaan kuitenkin olla poseeramatta kalsareissa :-D

  VastaaPoista
 3. Onpa mukavaa, että jälkikasvukin pääsee eräilemään. Ehkä käy niin kuin meillä, että napero opettaa biologiaa opettajalle :)

  Me olemme käyttäneet Kuomia pakkassäällä. Eivät ehkä trenditietoisen valinta, mutta pitävät varpaat lämpöisinä.

  VastaaPoista
 4. TapiolanTakamailla15. helmikuuta 2013 klo 13.49

  Kiitos vinkistä! Pitääpä kokeilla noita Kuoma-kenkiä.


  Minusta on tärkeää siirtää tätä omaa luontoharrastusta vähän seuraavalle sukupolvelle. Ei jälkikasvun tarvi alkaa metsästämään, jolleivat halua. Mutta sellaista luonnon tuntemusta, normaalia suhtaumista eläimiin ja "partiolaistaitoja" nyt vähintään olisi kiva saada siirrettyä eteeenpäin :-)

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla