15. maaliskuuta 2013

Pikaesittelyssä HS Raspy Old Hen -kettupilli - "vaikuttaa lupaavalta"

Ketun pillittämisen uusin trendi on ketun houkuttelu ketun omalla haukkuäänellä. Tietysti täällä Tapiolan Takamailla pyritään pysymään kehityksen aallonharjalla ja ollaan seurattu suurella mielenkiinnolla asiasta käytyä nettikeskustelua. Ketun haukkuäänien sanotaan olevan aivan erityisen tehokas nyt kevättalvella, kun pidentyvät päivät aktivoivat ketut kiimaan - urokset valvovat reviirejään ja naaraat huutelevat itselleen seuraa.

Tulin tilanneeksi kehutun Raspy Old Hen-pillin, joka on oikeasti kalkkunapilli suoraan USA:n keskilännen kalkkunapreerioilta. Vähän erikoisesta taustasta huolimatta tällä pillillä väitetään saavan aivan erityisen hyvä ketun haukku. Pillin mukana tulee ihan kätevän oloinen säilytysrasia.

Kalkkunapilli on teknisesti aivan poikkeuksellinen "kalvopilli" (diaphragm call). Tämä pilli laitetaan kokonaan suuhun kielen päälle. Sen käyttöä ketulle esitellään tällä ruotsalaisvideolla. Pikakokeilussa sain aikaiseksi hyvin samanlaisia haukkuääniä, kuin videolla esitetään. Tämä vaikuttaa näin yhtäkkiä lupaavalta - todella lupaavalta. Harjoittelua tämäkin pilli vaatii, mutta ensihönkäysten jälkeen olo on ihan luottavainen.

Ketun viestintään kuuluun aika monipuolinen sekoitus rääkäisyjä, kiljaisuja, haukkuja ja ulvontoja. Alla olevassa videossa on esitelty keskeisimpiä ketun ääniä. Myös Angelfiren kettuäänitteet kannattaa kuunnella läpi.

8 kommenttia :

 1. aika mielenkiintoinen. kerro jos tulee tulosta! :) eilen kävin pillittämässä, tänään sitten hiihtelin samalla suunnalla metsäsuksilla, niin oli pillitys paikan lähistöllä tuoreet jälet metsän reunassa. en tiedä oliko käynyt pilliä kuuntelemassa :)

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla15. maaliskuuta 2013 klo 20.11

  Kerron ilman muuta. Voi olla, että olen jo vähän myöhässä tälle keväälle.

  Kyllähän tuo vähän siltä haiskahtaa, että kettu olisi lähistöllä liikkunut :-) MInkäsmoisilla metsäsuksilla hiihtelet?

  VastaaPoista
 3. kaveri toi venäjältä 80e 16cm leveät ja 150cm pitkät. siteinä kuusamon uistin

  VastaaPoista
 4. TapiolanTakamailla15. maaliskuuta 2013 klo 21.13

  No peijakas, justiin noita venäläisiä lyhkäisiä ja leveitä olen minäkin ajatellut. Minullahan on 250 senttiset Peltoset ja ne on hyvät sukset peltohiihtoon, mutta onhan niillä tympeä mennä pusikoissa. Oletko ollut tyytyväinen?

  VastaaPoista
 5. kyllä olen tyytyväinen! kuusamon uistin siteetkin yllättivät minut, kun ei ollut mitään kokemusta aiemmin niistä. ja sukset aivan parhaat. jänisjahdissakin saat haettua jäniksen vaikka minkällaisesta pusikosta! :)

  VastaaPoista
 6. TapiolanTakamailla16. maaliskuuta 2013 klo 8.25

  Aivan, pitääpä katsoa, jos seuraavalle talvelle hankkisi kakkossukset.

  Kävin aamulla jo haukkumassa tällä tarinan kalvopillillä. Ei tuloksia :-)

  VastaaPoista
 7. Suksista puheenollen. Rovaniemen Prismassa on peltosen tai Karhun lyhyitä (jotain 150 cm) mettäsuksia. Pyörittelin niitä kun harkitsin ostavani, mutta kun ei ole kokemuksia jäivät vielä kauppaan.

  VastaaPoista
 8. TapiolanTakamailla19. huhtikuuta 2013 klo 9.56

  Kyllä niillä Karhun lyhyillä ja kapeilla jahtisuksilla on varmasti käyttöpaikkansa pusikoissa ja epätasaisissa paikoissa - jossa tarvitaan erityisesti ketteryyttä. Mutta omasta mielestäni ainoiksi metsäsuksiksi niistä ei olisi. Kantavuus on tavallisia pitkiä metsäsuksia ja noita venäläistyyppisiä tosileveitä ja lyhyitä heikompi.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla