24. maaliskuuta 2013

Poikkeuksellisia Metsästysvideoita

Löysin pari päivää sitten amerikkalaisen Derek Baunen videot. Derek kuvaa lyhyisiin muutaman minuutin pätkiin metsästystä sen eri muodoissaan USA:ssa. Videot ovat mykistävän upeatunnelmaisia. Filmeissä yhdistyvät upeat maisemat, toimivat koirat ja metsästys moderniin kameratyöskentelyyn tavalla, jota harvoin kokee. Videot pulppuavat elämän iloa, positiivisuutta ja mukavaa luonnossa oloa. Saalistakin saadaan, mutta se ei ole videoiden pääasia. Itse koen Derekin videot omakseni, sillä myös tässä blogissa yritetään tavoitella samankaltaista luontosuhdetta ja näkökulmaa metsästykseen - metsästys ei ole vain tappamista. Saaliista toki iloitaan, mutta metsälenkki aseen kanssa voi olla monella tavalla onnistunut myös ilman yhtään laukausta.

Nostan tähän tarinaan esille kolme eriteemaista videotarinaa. Kokonaisvaltaisen elämyksen kannalta nämä videot on syytä katsoa koko ruudun näyttötilassa ja varmistaa, että ne toistetaan HD-tilassa.

Ice'd Over-videossa ollaan enimmäkseen vesilinnustusjahtien tunnelmissa. Hanhia ja sorsia kyttäilään pelloita ja vesistöistä. Suhde noutajaan on alleviivaavan herkkä. Kun tunnelmakuvien läpi katsoo itse metsästystapahtumia, löytyy sieltä paljon pieniä yksityiskohtaherkkuja varusteista, pilltyksestä ja muusta toiminnasta. Minulle aivan uusi tieto oli, että suoveneellä voi liikkua noin vaan myös kuivalla maalla.

October Rise -pätkä on lyhyt, vain reilun minuutin kestävä video. Silti siinä ennätetään olla fasaanipelloilla, kanadanhanhijahdissa ja lopuksi illan tullen syödään saalista porukalla, kertaillaan kuulumisia ja otetaan rennosti. Metsästystapahtuman tunnelmaa parhaimmillaan.

Spring Thing -videossa tutustutaan kalkkunan houkuttelupyynnin tunnelmiin. Hetki hetkeltä kasvavan jännityksen kyttäyskopilla voi oikein aistia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana pätkän lopussa muuten näytetään sikäläinen tapa kiintiöityjen saalislajien kaatolupien valvontaan: saalislinnun koipeen kiinnitetään "lätkä" (Turkey tag), joita metsästäjät ostavat ennalta päätetyn kiintiön mukaan. Kaadettu eläin pitää merkitä lätkällä välittömästi kaadon jälkeen ja lätkän on oltava paikallaan linnun loppukäsittelyyn saakka. Vastaava malli toimisi ihan varmasti myös meillä vaikkapa metsähanhelle.

Kannattaa käydä katsomassa myös Derekin muut videot Vimeo-palvelusta: sieltä löytyy tunnelmakuvia valkohäntäpeurajahdeista, fasaanipelloilta ja jopa varisjahdeista. Mikä oli sinun suosikkivideosi? Jos olet löytänyt vastaavia upeasti toteutettuja lyhyitä tai pidempiä videoita YouTubesta, Vimeosta, HunterVids.comista tai muista netin videopalveluista, niin lisää ihmeessä linkit kommenttina tämän tarinan jatkeeksi!

9 kommenttia :

 1. Vimeosta löytyy mielestäni parhaimmat metsästysvideot. Esimerkiksi tämä http://vimeo.com/47983211 Leica-optiikkavalmistajan tekemä lyhytelokuva yksinäisestä hirvenmetsästäjästä, elokuvassa kaikki elementit on saatu loksahtamaan paikalleen ja varmaan rahaakin on palanut.

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla24. maaliskuuta 2013 klo 16.42

  Kiitos A.J, että jaoit tuon Leican videon - aivan mahtavaa. Todella komeaa katsottavaa! Eikä tässäkään saaliilla mässäilty tai retosteltu. Rahaa on palanut varmasti. Noiden Derekin videoidenkin taustalla on rahoittaja, jonka logot pätkissä vilahtelee. Mutta eipä noita oikein mainoksina osaa pitää.

  Lopun pohdinta elämän arvojärjestyksistä oli erityisen koskettava ja puhutteleva - olenhan minäkin kahden alle kouluikäisen isä.

  VastaaPoista
 3. Onpa upeita videoita. Kiitos molemmille näistä linkeistä :)

  VastaaPoista
 4. TapiolanTakamailla27. maaliskuuta 2013 klo 17.01

  Kyllä nuo videot kestää useampiakin katselukertoja.

  VastaaPoista
 5. Oli kyllä hienosti kuvattu ja toteutettu lyhytelokuva. Upeat maisemat ja olosuhde kuvaukset. Eräs asia jäi hieman mietityttämään kivääriä kohdistaessa. Kivääri penkistä pääteltäessä haettiin mielestäni erittäin hyvää kohdistusta, niin miksi piettää aurinkolaseja päässä? Juurikhan näin toimitaan yleisestikkin? Eihän sillä varmaan suurta merkitystä ole, mutta silloin olisi mielestäni voinut kohdistaa ihan vain pöytätueltakin. Kaikenkaikkiaan hienon tarinan ympärille kuvattu metsästävän isän tarina.

  VastaaPoista
 6. Toi Searching for west on kyllä huikean hieno pläjäys. Huh huh...

  VastaaPoista
 7. TapiolanTakamailla16. huhtikuuta 2013 klo 20.34

  On upea, on!

  VastaaPoista
 8. TapiolanTakamailla22. huhtikuuta 2013 klo 22.33

  Huippukomeaa tunnelmaa tarjoaa myös tämä River's Divide -uutuuselokuvan traileri https://vimeo.com/64107884

  VastaaPoista
 9. TapiolanTakamailla6. toukokuuta 2014 klo 15.20

  Veikkaanpa, että kyse oli tuotesijoittelusta ;-) Minä en tullut kiinnittäneeksi asiaa huomiota, mutta totta tosiaan - arskat päässähän hänellä oli.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla