29. huhtikuuta 2013

Riistaliha epäterveellistä?

"Riistalihaa säännöllisesti syövien veren lyijypitoisuus merkittävästi koholla!" - näin kertoo tuore Ruotsin Elintarvikeviraston teettämä tutkimus. Riistalihaan yhdistetään tavallisesti hyvin positiivisia mielleyhtymiä: Riistaliha on vähärasvaista, siinä ei ole lääkejäämiä ja lihakarjatuotantoon liittyviä eettisiä ongelmia ei ole. Silti kauniin ruusun varressa on vakava ja salakavala piikki. Näin siis ainakin, jos uskomme ruotsalaistutkimusta - ja miksi emme uskoisi.

Mitä tutkittiin?
Ruotsin Elintarvikeviraston ruokailutottumustutkimuksessa seurattiin 273 ihmisen raskasmetallipitoisuuksia veressä ja virtsassa. Riistalihaa usein, eli useammin kuin kerran kuussa, syövillä todettiin merkittävä kohouma veren lyijypitoisuudessa. Lyijy on hermostolle ja sisäelimille erittäin vaarallinen raskasmetalli, joten asian kanssa ei ole leikkimistä.

Miten lyijy päätyy riistalihaan?
Lyijyä kertyy riistalihaan erityisesti lyijyluodeista. Tätä on tutkittu jo aiemmin ja Suomen Eläinlääkärilehti on kertonut norjalaistutkimuksen tuloksista kattavasti. Teemaa on käsitelty myös Terveiset Ravintoketjun Huipulta.comin patruunajutussa. Näyttää siltä, että ilmiö koskettaa erityisesti kiväärillä kaadettua riistaa ja laajalti käytössä olevia lyijykärkisiä puolivaippapatruunoita. Ruotsalaistutkimuksessa ei asiaa tosin rajata näin - jäämiä voi siis kertyä myös haulikolla kellistetystä riistalihasta.

Miten lyijyjäämiltä voisi suojautua?
Eläinlääkärilehden artikkelin mukaan riistalihan "käyttämättä jättäminen noin 30 senttimetrin säteellä haavakanavasta eläimissä vähentäisi lyijyaltistumisen riskiä." Tämä taitaa käytännön mahdottomuus kaikissa olosuhteissa. Siksi myrkyttömät luoti- ja haulimateriaalit ovat paras keino estää lyijyn kertymistä elimistöön.

Jatko?
Erikoista, mutta totta on, että tutkijat eivät varmuudella tiedä kaikkia lyijyn vaikutuksia kehossa. Siksi Ruotsin Elintarvikevirasto on aloittanut jatkotutkimuksen, johon etsitään metsästäviä perheitä.

Itselleni tämä tieto tuli vähän puun takaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruokariistan metsästyksessä vähennän lyijypatruunoiden käyttöä jatkossa merkittävästi. Syön perheeni kanssa riistalihaa viikottain, enkä halua altistaa itseäni enkä varsinkaan jälkikasvuani jatkuvalle lyijyaltistumalle. Riistalihan kulutukseen tällä kaikella ei perheessämme varsinaisesti ole merkitykstä - riistaliha on edelleen vähärasvaista, terveellistä ja aivan varmasti eettisintä lihaa, mitä syödä voi.

6 kommenttia :

 1. Juu, tämä on selvä ongelma, jonka vuoksi itse olen päättänyt siirtyä käyttämään metsästyksessä luoteja joiden jäämäpaino on lähemmäs 100% ja materiaali muuta kuin lyijyä. Tämä ongelma kulminoituu nimittäin halpoihin pehmeäkärkisiin lyijyluoteihin:

  http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/04/lapua-naturalis-metsastyspatruuna-lyijyton-kupari-luoti.html  Käytänössä oikea vaihtoehto on käyttää laadukkaita kupariluoteja.

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla30. huhtikuuta 2013 klo 13.58

  Oli tuo minullekin yllätys. Onneksi asian voi tosiaan estää käyttämällä myrkyttömiä vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 3. TapiolanTakamailla30. huhtikuuta 2013 klo 14.00

  Ja ei se lyijyhaulien, tai niiden sirpaleiden, syöminen vastaavasti terveellistä ole. Jotkuthan ampuvat kyyhkytkin teräksellä. Pitänee tässä kesän mittaan tehdä vähän kokeita halvemman pään teräspanoksilla, josko niistä olisi kyyhkyjahteihin.

  VastaaPoista
 4. Teräshaulit on varsin ikäviä suussa, voi rikkoa hampaansakin, lyijy sentään vähän pehmeä :/

  VastaaPoista
 5. TapiolanTakamailla30. huhtikuuta 2013 klo 21.45

  Totta kyllä. Itse asiassa ne laadukkaat teräs & muut korvaavat lataukset, joita käytän sorsastuksessa, menevät normaalisti linnusta läpi ja hauleja on linnussa todella harvoin.

  VastaaPoista
 6. Onpas vain. Enpä olekaan koskaan moista ajatellut, mutta siitä olen samaa mieltä, että riistaliha on ihan varmasti parasta lihaa ravintoarvoiltaan. Takuulla juuri tuollaista, eettistä, terveellistä ja vähärasvaista.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla