Kuopiolainen Wild Classics on tänä keväänä lanseerannut Saukko-kanootin. Huomasin kanootin Facebookin Sorsastajat-ryhmästä keväällä ja kanootti tuntui heti alusta lähtien itselleni omalta. Otin yhteyttä valmistajaan ja keskustelumme johtivat lopulta siihen, että hain itselleni Saukon Oulun Erämessuilta testattavakseni. Toiveena on, että tästä kanootista tulisi yleisvene sorsastus- ja kalastuskäyttöön lähivesillä. Tässä tarinassa esittelen kanootin yleisesti ja kesän mittaan kirjoitan Saukosta lisää, kunhan käyttökokemuksia ehtii tulla.
Negatiivinen köli ja nerokas liukukisko
Aloitetaanpa Saukkoon tutustuminen yksityiskohtakuvalla kanootin pohjasta, sillä sieltä löytyy tämän kanootin erikoislaatuisin ominaisuus. Tässä kanootissa on nimittäin ns. negatiivinen köli, eli pohjassa on reilu railo, joka nousee tavallisesta poikkeavasti ylöspäin - veneen sisälle. Tämä rakenne ei ole aivan poikkeuksellinen, mutta harvinainen kuitenkin. Saukon pohjassa oleva köliura on syvä ja leveä. Samalla pohja on tasainen. Tämän rakenteen etuna tavalliseen v-pohjaiseen vesipeliin on, että sillä pääsee liikkumaan hyvin vähässä vedessä ja samalla negatiivisen kölin pitäisi vakauttaa etenemistä.Negatiivinen köli nousee siis veneen sisälle ja Saukon suunnittelussa on tehty tästä mahtava innovaatio - kölin päälle on liimattu alumiininen liukukisko. Kiskoon puolestaan voidaan kiinnittää penkkejä, kuorman sidontalenkkejä ja mitä tahansa mielikuvitus antaa myöten. Penkit asennetaan liukukiskoon oheisessa kuvassa näkyvä jalustan avulla. Jalusta kiinnitetään kiskoon ja varsinainen penkki kiinnittyy jalustaan. Jalusta voidaan kiinnittää tiukasti haluttuun paikkaan vasemmalla olevasta siipiruuvista.
Penkin pohjassa on puolestaan jalustaan sopiva vastakappale. Ja koska jalustan hahlo on pyöreä, voi sen päällä istuinta pyörittää tarpeen mukaan mihin asentoon tahansa. Nerokasta. Lisäksi penkin siirrettävys tilanteen ja tarpeen mukaan on kerrassaan mahtava juttu!
Oheinen kuva on Saukon ensiuitolta, jolloin kiskossa oli vain selkänojallinen penkki. Voin sanoa, että penkki ja selkänoja on aivan mahtava meloessa ja se on varmasti todella mukava myös kalastaessa ja sorsapassissa. Tähän selkänojapenkkiin ihastuin kyllä heti kättelyssä!
Penkkejä on saatavana kahta eri mallia - selkänojalla ja ilman. Itse tykästyin tuohon selkänojalliseen, mutta tavallinen penkki puoltaa paikkansa vaikkapa perhon heittämisessä ja metsästystilanteissa.
Vesiominaisuudet kohdillaan
Toinen Saukon hieno ominaisuus on, että se ui hyvin vähässä vedessä. Kanoottihan on peräti 4,7 metriä pitkä ja leveyttäkin 1,15 metriä. Melko suureen kokoon nähden on jännä juttu, että kanootti ui tyhjänä noin sentin vedessä ja minut, vähän alle satakiloisen miehen, se kantaa noin viiden sentin vedessä. Tasapohjaisuudesta ja matalakulkuisuudesta on etunsa varsinkin sorsajahdissa.Vaikka Saukko on tasapohjainen, on se silti pituussuunnassa varsin kaareva. Oheisessa kuvassa kaarevuus näkyy hyvin, kun kanootin keula nousee vedestä. Tämä antaa ennakkoon toiveita siitä, että kanootin pitäisi käyttäytyä vakaasti myös aallokossa ja nousta hinauksessa liukuun. On selvää, että kevyt, matalalla uiva ja melko ison kylkipinta-alan omaava kanootti on vähän tuuliherkkä. Se lähtee sivutuulessa helposti lipumaan tuulen mukana. Siksi etukäteen arvellen sivuaallokossa eteneminen voi olla vähän konstikasta luovimista varsinkin merellä - jää nähtäväksi.
Vakaus on tärkeä ominaisuus missä tahansa veneessa ja erityisen tärkeää se on tämän kaltaisissa kanooteissa. Tasainen pohja ja siellä oleva negatiinen köli tekevät Saukosta "alkukiikkerän" ja "loppuvakaan". Se kallistuu 10-15 astetta melko herkästi, mutta sen jälkeen negatiivinen köli vakauttaa kanootin jämäkästi. Kuten oheisesta kuvasta näkyy, kovin suurta kallistusta ei tule, vaika seison kanootin toisella laidalla.
Muita huomioita:
Veneen perässä ja keulassa on kiinteät penkit, jotka ovat samalla kelluntasäiliöt. Perässä on myös pieni pätkä tasaista, joten sähköperämoottorinkin voi veneeseen kiinnittää. Perämoottoria varten pitää tosin rakennella vielä hyvä perälauta vahvistamaan lasikuiturakennetta.
Saukko on tarkoitettu myös soudettavaksi. Soutamiseen liittyykin tähän mennessä Saukon heikoin yksityiskohta, joka on onneksi korjattavissa pienellä vaivalla. Airojen hankainsysteemi on melko huonosti suunniteltu. Niissä ei ole tavallisista hankaimista tuttua lukitusta ja viereisessä kuvassa näkyvät Saukon kiinteät hankainten alaosat ovat muovia. Ja muoviset hankaimet alkavat jossain vaiheessa kitisemään. Lisäksi kiinteä korkea tappi on koiran kannalta vaarallinen. Nämä pitää vaihtaa paremmin toimiviin pikaisesti. (Hankainten muoviputket näkyvät viereisessä kuvassa sivuillani.)
Lopuksi
Wild Classicsin Saukko on antanut itsestään hyvin positiivisen ensivaikutelman. Erityisen hyvää siinä ovat vakaus, monet liikkumistapamahdollisuudet moottorista melontaan ja vähässä vedessä eteneminen. Liukukisko ja siihen liitettävät penkit ovat upeaa suunnittelua. Myös kanootin reilu koko on minusta vain hyvä asia - siihen mahtuvat sorsan houkutuskuvat ja muut metsästyskamppeet hyvin ja vielä riittää tilaa kaverille ja toiselle koiralle. Näiden ominaisuuksien vuoksi Saukkoa on mielestäni mukavan monipuolinen harrastevene metsästykseen ja kalastukseen. Se tuntuisi sopivan myös vaikkapa kesämökin yleisveneeksi kevyeen kalastukseen, retkeilykäyttöön ja muuten vaan vesielämään. Meren kovaan aallokkoon ja isommille ulapoille Saukko käy kyllä varmasti aika pieneksi.Veneen pohjalla kököttävä negatiivinen köli vaatii vähän totuttelua. Erilaisissa veneissä ja kanooteissa on aina tottunut siihen, että astutaan veneen keskelle. Saukossa näin ei voi tehdä. Yllättävän nopeasti tähän muutokseen kuitenkin tottui ja oppi nostelemaan jalkoja kölin yli.
Lasikuiturakenteinen Saukko painaa vain 37 kiloa. Keveytensä puolesta sitä helppo ja kätevä vetää kärryssä ja siirrellä kärrystä rantaan, joten se sopii myös liikkuvampaan käyttöön hyvin. Sen kanssa pärjää hyvin yksinkin.
Pieni lastentautimainen yksityiskohta liittyy airojen hankaimiin. Nykyisellään ne eivät oikein minun käyttötarpeisiin sovi. Yhtäältä hankaimet on helppo ja halpa juttu korjata paremmaksi, mutta hinnakkassa kanootissa tämmöisten yksityiskohtien olisi tietysti hyvä olla kunnossa. Kokonaisuus on kuitenkin mainio. Siksi uskon, että meillä on monia mukavia hetkiä tulossa Saukon kanssa.
Onpa kiinnostava vene! Sullahan oli se Bevertailin sorsastusvene. Mitenkäs vertaat noita kahta keskenään? Kumpi olis parempi?
VastaaPoistaKiitos kysymyksestä. Beavertail on sorsastukseen täysin erikoistunut vene ja on siinä hommassa hyvä. Beavertailissa minua on joissain tilanteessa harmittanut sen pieni koko - saan hädin tuskin kaiken tarpeellisen mukaani aamulennolle: Kuvasäkit vievät tilaa. Toisaalta se pieni koko on tietysti myös etu joissain tilanteissa.
VastaaPoistaSaukkoa ja Beavertailia on vähän paha verrata keskenään. Sillä molemmissa on puolensa. Jos tarve on vain sorsapassituksessa, niin Beavertail on hyvä. Jos on ajatuksia mennä myös kalalle, sorsastaa myös kaverin kanssa, käydä vesillä perheen kanssa ja vaikka verkoilla jne. on Saukko näihin parempi. Saukko on monipuolisempi.
Esittelin Beavertailin täällä: https://tapiolantakamailla.com/2012/08/paras-sorsastusvene.html
Mitäs tämä maksaa ja mistä tän Saukon voi ostaa?
VastaaPoistaYmmärtääkseni kanootilla ei vielä ole kauppapaikkoja. Kannattaa kysyä suoraan Wild Classicista. http://www.wildclassics.fi/fi ja sieltä löytyy myös listahinnat.
VastaaPoista