26. kesäkuuta 2013

Muistilista pidemmän reissun tueksi

Teen useamman vuorokauden metsästysmatkoja aika harvoin, vain pari kolme vuodessa. Näille retkille on tyypillistä, että samalla reissulla metsästetään, kalastetaan, veneillään, hiihdetään ja välillä otetaan ihan vaan rennosti. Nämä minun retkeni eivät ole perinteisiä reppuvaelluksia, jolla lähdettäisiin reppu selässä viikoksi kairaan. Oikeastaan tilanteeni on juuri päinvastainen - autolla pääsee perille ja leiripaikoilta tehdään lyhyitä päiväreissuja sinne sun tänne. Siten varusteiden määrän kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana. Tavaraa tuleekin mukaan monesti niin paljon, että autoon ei toinen aikuinen mahtuisi.

Retkelle valmistautuminen ja kamppeiden pakkaaminen ovat minulle ongelmia kahdesta syystä: ensinnäkin olen melkoinen homepää eli unohdan helposti kotiin jotain retken onnistumisen kannalta täysin olennaista. Toisaalta ylivaraudun kaikenlaisiin onnettomuuksiin ja yllättäviin tilanteisiin, eli pakkaan monesti aivan liikaa vaikkapa varavaatteita tai aivan järjettömän määrän haulikon patruunoita. Tässä tarinassa esittelen keinoni ottaa mukaan kaikki tarpeellinen. Se on samalla hyvä hallintakeino tavaramäärän hillintään.

tarkistuslista

Olen saanut kaikki pakkaamiseen liittyvät ongelmat kuriin muistilistalla. Muistilistani ei ole kuitenkaan ihan tavallinen ruutuvihkoon kirjailtu ylimalkainen tuherrus, vaan Google Drive -pilvipalveluun tallennettu yksityiskohtainen tarkistuslista. Oheinen kuva näyttää pienen kuvaruutukaappauksen sorsajahdin aloitusreissua varten tekemästäni listasta. Olen hionut sen sisältöä nyt neljän vuoden ajan. Minulla on vastaavia listoja muillekin reissuille, mutta niiden käytön logiikka on sama.

Listan perusajatus on, että jokainen varuste tulee johonkin "kuljetusyksikköön", eli ea-pakkaus kuljetetaan leirikassissa, sorsapillit reppujakkarassa ja niin edelleen. Tämä suhde on kuvattu listassa. Kuljetusyksikkörivi on aina harmaa ja autoon nostellaan vain harmaalla värillä merkatut rivit. Jos varustetta ei erikseen pakata johonkin kassiin, vaan se nostetaan autoon suoraan (esim. sähköperämoottori ja sen akku), merkataan kyseinen rivi myös harmaaksi.

Listaan merkitään keltaisella varusteet, jotka tarvitsevat ennen reissua syystä tai toisesta ennakkotarkistuksen. Sellainen on vaikkapa sorsan kuvien ankkurinarujen mahdollinen selvittely ja naruihin tulleiden solmujen avaus. Yleensä pakkausvaiheessa tulostan listan ja merkkaan listaan puumerkit sitä mukaa, kun tavara on löytänyt tiensä reppuun ja reppu puolestaan autoon. Yksinkertaista ja nopeaa.

Lista ei ole täydellinen. Päivitän sitä aina, kun tarpeet muuttuvat ja varusteisiin tulee muutoksia. Vaatteiden osalta lasken kokonaistarpeen retken vuorokausien määrästä - ja pakkaan vain yhden päivän verran varavaatteita. Vaatteet pakataan lokeroimalla ne pieniin kuivasäkkeihin niin, että sinisessä säkissä on sukkia, vihreässä alusvaatteita, keltaisessa paidat ja niin edelleen. Kuivasäkit pakataan sitten puolestaan isompaan reppuun tai kassiin. Tämä värikoodijaottelu helpottaa huomattavasti vaatteiden pysymistä järjestyksessä.

En tiedä, onko tästä muistilista-ajatuksesta teille lukijoille hyötyä tai apua. Itselleni tämä tarkistuslista on muodostunut melko korvaamattomakasi työkaluksi.

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla