4. heinäkuuta 2013

Compak-radalta varmuutta metsästykseen

Compak Sporting, tai lyhyemmin vain Compak, on haulikkolaji, joka on suunniteltu erityisesti metsästysammunnan harjoitteluun. Compakia ammutaan yleensä tavallisella skeet- tai trap-radalla, mutta Compakin erikoisuutena savikiekonheittimiä on sijoitettu eri puolille rataa yhteensä kuusi tai seitsemän. Ampumapaikkoja Compakissa on viisi, joilta sitten ammutaan eri heittimistä lähteviä kiekkoja. Koska heittimiä on eri puolella rataa, saadaan eri ampumapaikoilta treenattua kohti tulevia, ylilentäviä ja eri tavoin sivuttain lentäviä kiekkoja. Siksi juuri Compak mallintaa varsin hyvin metsästyksen erilaisia ampumatilanteita. Tänä kesänä olen ampunut oikeastaan pelkästään Compakia.

Tänään mukaan lähti kaverini, jonka uuden kameran sarjakuvausominaisuuksia testailtiin ampumaradalla. Kiitos MH:lle kuvauksista!

 ALT TEKSTI TÄHÄN
Compak-radalla ampumapaikka on kuvan mukainen karsina, joka rajaa ampumasektorin. Ja kuvan tyylillä se itse ampuminenkin pitäisi tapahtua - kiekko tulee, laukaus kajahtaa ja sirpaleita syntyy. Käsittelin tätä kuvaa melko paljon ja suurensin särkyneen kiekon sirpaleita, jotta näkyisivät jotenkinkaan ruudulla.

 ALT TEKSTI TÄHÄN
Compak-radan takana on takaheitin, joka on reilun parikymmentä metriä korkea torni. Tornin nokasta lähetetään korkealta ja kovaa ylitse lentäviä kiekkoja. Nämä napsin tänä iltana kaikki.

 ALT TEKSTI TÄHÄN
Myös ns. kurppakiekko, eli edestä lähes suoraan ylös lähtevä kiekko särkyi tänään hyvin.

 ALT TEKSTI TÄHÄN
Mutta illan musta piste oli edestä pois lähtevä kiekko. Nämä liiteli horisonttiin ehjinä, kuten oheisessa kuvassakin kävi. Taisin saada vain kerran tämän kiekon rikki.

 ALT TEKSTI TÄHÄN
Compak on hieno treenimuoto, jossa piiput kuumenevat. Suosittelen lämpimästi kaikille metsästäjille tätä lajia!

12 kommenttia :

 1. Näkeekö jostain suomen compact-radat, olisi mukava koittaa.

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla4. heinäkuuta 2013 klo 23.13

  Eipä taida sellaista listausta olla. Vähän samaa teemaa käsiteltiin tuolla facebookissa juuri ja harmiteltiin, että kun mistään ei näe, missä ampumaratoja, mitä niillä radoilla voi ampua jne.


  Mukava laji tuo tosiaan on :-)

  VastaaPoista
 3. tätä en ole vielä kokeillut, mutta pakko päästä kokeilemaan! :)

  VastaaPoista
 4. Mäntsälässä ja sipoossa on ainakin. Mäntsälässä siis itse treenaan pääasiassa. Myös lahdessa on käsittääkseni compak.

  VastaaPoista
 5. TapiolanTakamailla7. heinäkuuta 2013 klo 17.15

  Kiitos tiedosta. Aloin keräämään suomalaisia ampumaratoja Google Maps-karttaan. Kunhan saan siihen vähän pohjatietoja, sen voisi julkaista muidenkin nähtäväksi.

  VastaaPoista
 6. Pori, Katinkurun rata, joka torstai (kesä), Compak -ammunnat http://satakunnanampujat.sporttisaitti.com/lajijaostot/sa-skeet-compakjaos-2013/

  VastaaPoista
 7. TapiolanTakamailla10. heinäkuuta 2013 klo 16.17

  Siellä on oikein kahviokin! Mahtava juttu.

  VastaaPoista
 8. TapiolanTakamailla10. heinäkuuta 2013 klo 18.01

  Nyt olisi Google Maps -karttapohja julkaistu
  https://tapiolantakamailla.com/2013/07/kartta-suomen-ampumaradoista.html

  VastaaPoista
 9. Hei, onko muilla kokemusta pärjääkö Compakissa Tikan normaali suppareilla?

  VastaaPoista
 10. TapiolanTakamailla10. heinäkuuta 2013 klo 22.49

  Tikan supistajista en tiedä omakohtaisesti oikein mitään, mutta itselläni on tapana mennä vähintään puolisuppealla. Ampumaetäisyydet vaihtelevat rastilta toiselle aika tavalla, joten kovin avaralla supparilla ei saa "pöllyä" :-)

  VastaaPoista
 11. Oletko käyttänyt pelkästän Benellin omia supistajia vai onko löytynyt parempia?

  Kiinnostaisi laittaa tuo Kick’s High Flyer tilaukseen ja testipenkkiin.

  VastaaPoista
 12. TapiolanTakamailla20. huhtikuuta 2014 klo 11.47

  Hei ja kiitos kysymyksestä. Minulla on ollut blogissa jotain teknistä ongelmaa ja en ole saanut ilmoituksia vanhoihin viesteihin tulleista kommenteista. Pahoittelen viivettä.


  Olen käyttänyt vain Benellin omia suppareita. Täytyy myöntää, että olen vähän laiska aseen "tuunauksessa". Testaan kyllä patruunani, mutta en ole testaillut ns. aftermarket supistajia lainkaan.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla