9. elokuuta 2013

Pussikaaveet - Hitti vai floppi?

Kuvassa on yhteensä kuusi tusinaa sepelkyyhkyn houkutuskuvia eli kaaveita. Oikella on vanhoja perinteisiä kokonaisia muovikuvia, keskellä on nippu modernimpia kuorikuvia ja oikealla... niin, mitäs ne nuo oikealla olevat oikein ovat?

Sillosock sepelkyyhkyn kaaveet

Nämä omituiset kaaveet ovat ns. pussikaaveita. Maailmalla Sillosock-tuotemerkin alla myytävät ohuesta ja kestävästä Tyvek-kankaasta valmistetut kaaveet ovat olleet käytössä jo vuosia. Nyt näitä on saatavilla Suomestakin, kun koiratarvikkeistaan tunnetumpi KelpoKepo on ottanut näitä valikoimaansa. Pussikaaveiden yksi eittämätön etu näkyy oheisesta kuvasta. Kaksi tusinaa pussikaaveita mahtuu kätevästi kouraan.

Sillosock sepelkyyhkyn kaaveet

Pussikaaveiksi näitä kutsutaan siksi, että kangas muodostaa nimensä mukaisesti pussin. Ajatus on, että kaaveet asetellaan vastatuuleen, tuuli avaa pussin ja kaaveet liikahtelevat tuulen mukana. Pussin sisällä on vielä muoviset tuuliohjurit, jotka osaltaan vielä avaavat pussia entisestään.

Oheisessa kuvassa näkyy myös kaaveen runkona toimivan levyn kennomaisuus. Levy on muuten nukattu kauttaaltaan, joten se ei auringossa kiiltele.

Sillosock sepelkyyhkyn kaaveet

Väritys näissä kaaveissa on yllättävän hyvä. Se on ehkä vähän aavistuksen liian vaalea, mutta parempi väri näissä on, kuin missään aiemmin itselläni olleissa kaaveissa.

Sillosock sepelkyyhkyn kaaveet

Kaaveiden värityksestä on tärkeää noteerata, että Sillosockin pussikaaveet on värjätty UV-väreillä! Ne siis heijastavat ihmissilmälle näkymätöntä ultraviolettia säteilyä (ns. mustaa valoa). Blogia pidempään lukeneet tietävät, että minulla on UV-kuvista ja koko UV-ilmiöstä erittäin hyviä kokemuksia.

Kaaveiden mukana tulevat noin 40 senttiset tukikepit. Ne pujotetaan koko kaaveen läpi ja pysyvät paikallaan varmasti.

Sillosock sepelkyyhkyn kaaveet

Sillosock-pussikaaveet ovat lähtökohtaisesti rungoltaan siluettikaaveita. Uusimpana kehitysaskeleena näihin on kuitenkin saatavilla myös kolmiulotteisia päitä. Pään asettaminen paikalleen vaatii kuitenkin pientä alkuperäisen kaaveen leikkelyä. Haluan kokeilla huomisessa kyyhkyjahdin aloituksessa näitä alkuperäisessä muodossaan, joten jätin pääkokeilut myöhemmälle.

Sillosock sepelkyyhkyn kaaveet

Kaaveen asettaminen maahan on helppo ja nopea operaatio. Ohut, mutta jämäkkä, tukijalka upotetaan tarpeeksi syvälle ja suunnataan kaave kohti tuulta.

Sillosock sepelkyyhkyn kaaveet

Lopuksi:
On sanottava, että olen ollut näitä pussikaaveita kohtaan etukäteen melko epäileväinen. Olen etukäteen ajatellut, että pussikaaveet eivät kestäisi mitään. Tyvek vaikuttaa kuitenkin hyvin kestävältä. Pussikaaveissa on selvästi omat etunsa. Keveys ja pieneen tilaan pakkautuvuus ovat yksiseltteisesti hyviä asioita. Samoin UV-värit ovat huippujuttu. Syksyn mittaan nämä kaaveet pääsevät tositoimiin ja kerron kokemuksistani kauden edetessä. Kokemukset sitten kertovat, ovatko nämä kaaveet hitti vai floppi. Minusta on joka tapauksessa hienoa, että KelpoKepo on ennakkoluulottomasti ottanut näitä myyntiin ja että näitä saa nyt myös Suomesta.

2 kommenttia :

  1. No mitenkäs nämä pussikaaveet toimivat viime vuoden kyyhkysessä? En löytänyt luvattuja kokemuksia kauden edetessä ainakaan jutun yhteydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiitos kysymyksestä. Kirjoittelin pienen raportin tänne: https://tapiolantakamailla.com/2013/09/kokemuksia-pussikaaveista.html

      Poista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla