27. elokuuta 2013

Sorsajahdin aloitus 2013

Sorsajahdin aloitus 2013
Niin sitä taas tuli oltua retkellä pohjoisessa sorsajahdin aloituksessa. Säiden puolesta koko viikkoa leimasivat navakat tuulet. Vesisadetta ei saatu kertaakaan, mitä nyt torstaina tuli yllättävä rajuilma raekuuroineen. Viikkoon mahtui sorsastuksen lisäksi kalastusta, saunomista, veneilyä ja sen sellaista mukavaa. Sorsasaalis oli taas Lapissa tiukassa, mutta jotain reppuun kuitenkin kertyi. Tässä tarinassa tunnelmakuvia viikon varrelta.

Sorsajahdin aloitus 2013
Olin kohteessa jo lauantaina, joten aikaa valmisteluille ennen tiistaina alkanutta sorsajahtia oli runsaasti. Askartelin viikonloppuna Saukko-kanoottiin perälevyn sähköperämoottoria varten. Tämä oli koko viikkoa ajatellen todella tärkeä juttu, sillä sähköperämoottori tuli tarpeeseen kovissa tuulissa. Ilman sitä siirtymät lahdelta toiselle olisivat olleet melko hankalia.

Sorsajahdin aloitus 2013
Itselleni ei kalaonni ollut oikein suosiollinen, mutta porukkamme kaksi muuta jäsentä saivat kerrassaan isoja ahvenia. Oheinen valokuva on harmillisen huonolaatuinen - suurin kala oli 43 senttinen ja painoi 1,1 kiloa. Jigiin oli napannut. Samasta parvesta nousi yli 700 grammaisia ahvenia useampia ja puolikiloisiakin toista kymmentä. Niitä tietysti savustettiin ja syötiin pitkin viikkoa.

Sorsajahdin aloitus 2013
Tiistaina päästiin sitten itse asiaan - sorsajahtiin. Aloituspäivän sää oli sellainen, kuin elokuun 20. päivät yleensäkin ovat: aurinko paistoi, yli 20 astetta lämmintä. Erinomaisen huono sää sorsastukselle.

Sorsajahdin aloitus 2013
Ensimmäistä saalista saatiin etsiä aika pitkään. Lopulta neljännestä lahdesta onnisti ja yksinäinen tavi pääsi reppuun. Tämä tavi jäikin lopulta koko retken ainoaksi lajiaan.

Sorsajahdin aloitus 2013
Kun pää oli saatu auki, löytyi ensimmäinen heinäsorsa melko pian.

Sorsajahdin aloitus 2013
Yhdeltä pikkusaarelta löytyi hyväkuntoinen laavu, jossa pidettiin pieni eväs- ja lepohetki.

Sorsajahdin aloitus 2013
Yksi heinäsorsista tippui jalkoihin niin, että siitä sai lähes kopin.

Sorsajahdin aloitus 2013
Koiria retkellä oli yhteensä neljä: kaksi pitkäkarvaista saksanseisojaa ja kaksi labradorinnoutajaa. Oheisessa valokuvassa koirista on kolme. Juuri tämä valokuva valikoitui tähän tarinaan siksi, että myös viime vuoden tarinassa oli tästä kolmikosta samanlainen otos - silloinkin koirat odottivat laiturilla järveltä palaavia kalamiehiä täsmälleen samassa asetelmassa.

Sorsajahdin aloitus 2013
Iltalennot olivat kokonaisuutena vähän pettymyksiä. Vain torstaina lento oli vähän vilkkaampaa. Mutta kuutamossa oli tunnelmallista istua.

Sorsajahdin aloitus 2013
Ainoa iltalento-onnistuminen koko reissulla oli perjantai-illan haapana. Vaikka haapana on yleinen sorsalaji, en ole saanut sitä saaliiksi ainakaan 23 vuoteen. Harvinaista herkkua.

Sorsajahdin aloitus 2013
Olen tainnut aiemminkin sanoa, että näissä sorsastusmaastoissa koira on fyysisesti äärimmäisen tiukilla. Rannat ovat upottavia ja hetteisiä, kaislat kasvavat kelluvilla mutalautoilla ja avovedessäkin joutuu kahlaamaan sammaleen keskellä.

Koiran tehtävänä on ajaa linnut kaislikosta ylös. Tälle reissulle sattunut jatkuva kova tuuli osaltaan teki sorsien käytöksestä entistä piilottelevampaa ja jurovampaa. Monesti näin vilaukselta, että sorsat vain uivat tai sukelsivat koiran edeltä piiloon.

Sorsajahdin aloitus 2013
Näissä olosuhteissa koira oppii nopeasti käyttämään kaikki hetket lepäämiseen.

Sorsajahdin aloitus 2013
Lauantai oli taas matkapäivä. Poroja oli tiellä todella paljon.

Näissä tunnelmissa meni sorsajahdin aloitus vuonna 2013. Saalista tuli lopulta mukavasti: kahdeksan heinäsorsaa, tavi ja haapana. Koko porukan saalismäärä oli vähän yli kahdenkymmenen. Itseäni jäi harmittamaan aika heikosti sujunut ammunta. Mutta kokonaisuutena retki oli taas yhtä mahtava kuin neljä aiempaa reissua. Ensi vuodesta jo sovittiin, että samoissa maisemissa tavataan. Kiitos R:lle isännöinnistä ja J:lle hyvästä seurasta.

7 kommenttia :

 1. Mira Niittylahti27. elokuuta 2013 klo 17.35

  Varmasti mukava reissu takana :) Sympaattinen tuo keskimmäinen harmaaturpa!

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla27. elokuuta 2013 klo 17.49

  Kiitos, kyllä tuolla aina kivaa on.


  Harmaaturpa on jo 13-vuotias labbis-papparainen. Valtavan vireä kaveri, joka seurasi narttuani kuono typykän hännän alla koko viikon :-) Ilman ärinöitä mentiin koko ajan kuitenkin.

  VastaaPoista
 3. Hieno reissu ja tarina. Ehtisipä itsekin Valmettia ulkoiluttamaan, mutta taitaa mennä tämän syksyn sorsat sivu suun... :/

  VastaaPoista
 4. Hienolta reissulta vaikutti sorsanaloituksesi :) upeita kuvia myös!

  VastaaPoista
 5. TapiolanTakamailla27. elokuuta 2013 klo 22.24

  Toivottavasti ennätät istumaan kytistorniin kuitenkin :-)

  VastaaPoista
 6. TapiolanTakamailla27. elokuuta 2013 klo 22.38

  Kiitos kommentista, Lasse. Nyt loma jatkuu kyyhkyjahdeilla ja sorsastuksilla ja tällä viikolla olisi yritys pystyttää myös koiratarha takapihalle :-)

  VastaaPoista
 7. Jep, tosin viimevuoden yhteentoista peuraan ei taatusti tällä kaudella ehditä. Toivottavasti kuitenkin edes muutaman saisi ;)

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla