14. elokuuta 2013

Sorsastuskauden varustehankintoja

Sorsajahdin 2013 varustehankintoja
Sorsastuskausi on jo ovella! Ensi viikolla alkavalle kaudelle piti tehdä vähän kaavehankintoja. Kuten blogia pidempään lukeneet tietävät, pidän ns. UV-kaaveita varsin hyvinä. Myös sepelkyyhkyjahdissa UV-kaaveet näyttävät toimivan. Ultraviolettivaloa heijastavissa kaaveissa on vaan biologisesti ja fysiologisesti järkeä. Siksi hankin nytkin lisää Flambeaun -UV-kaaveita.

Jotta saisin pelkästään tavallisista heinäsorsista koostuvaan kaaveparveeni elävyyttä ja monipuolisuutta, nyt tulin ostaneeksi taveja, nukkuvia heinäsorsia ja ns. syönnössorsia.

Sorsajahdin 2013 varustehankintoja
Taviksi Storm Frontin kaave on kookkaanpuoleinen, mutta se on selvästi tavallista heinäsorsakaavetta pienempi. Taveja tuli yhteensä tusina, eli kaksi laatikollista. Yhdessä laatikossa on jenkkityyliin neljä koirasta ja kaksi naarasta.

Pienehköt tavikaaveet säästävät vähän tilaa veneessä ja kuvasäkissä. Saa nähdä, menettääkö tässä samalla näkyvyyttä.

Sorsajahdin 2013 varustehankintoja
Yksityiskohdat näissä kaaveissa on kohdillaan jopa silmän viimeistelyä myöten. Ainakin omasta mielestäni nämä kaaveet ovat aika kauniitakin. Pään asentojakin on neljä erilaista.

Storm Fronteja on moitittu siitä, että niissä olisi heikosti kestävä maalipinta. Kokeilin tätä pikaisesti. Raaputin kynnellä ja hankasin kaaveita toisiinsa. Pikatestissä maali ei lohkeillut. Silti näitä melko kaliita kaaveita on kuitenkin viisasta käsitellä huolellisesti. Parasta olisi hankkia jonkinmoinen lokerokassi (ns. slotted decoy bag).

Sorsajahdin 2013 varustehankintoja
Kun kaaveparvesta halutaan täydellisen realistinen, eivät kaikkien kaaveiden nokat saisi olla samaan suuntaan. Storm Frontin kölissä on lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin ankkurinarukiinnityksiin, joilla kaaveparvi saa elävyyttä. Kun ankkurinarujen kiinnityspaikkoja vaihtelee, liikkuvat kaaveet aallokossa ja virtauksissa eri tavoin. Osa pysyy paikoillaan ja osa "plaanailee" sivuille. Riskinä tietysti on, että liian lähekkäin asetellut houkutuskuvat ja eri tavoin virrassa liikkuvat kaaveet voivat sotkeentua toisiinsa. Kölin keulan yläosassa oleva narukiinnike on halkaistu. Siihen on tarkoitus lukita ylimääräinen ankkurinaru.

Köli on umpinainen ja painotettu. Tämä on minusta pelkästään hyvä asia. Ontot vedellä täyttyvät kölit ovat kovemmissa keleissä liian keveitä ja siksi turhan rauhottomia. Lisäksi vesikölikaaveet jäävät monesti kellumaan selälleen, kun niitä nakkelee aamulla veteen.

Sorsajahdin 2013 varustehankintoja
Seuraavaksi sananen syönnössorsista. Heinäsorsahan on puolisukeltaja ja se etsii ruokansa matalien lampareiden pohjalta takapuoli pystyssä...
(oheinen valokuva morguefile.comista)

Sorsajahdin 2013 varustehankintoja
... tätä tilannetta mallintaa Flamebeaun valmistama syönnössorsa, jota monet myös "persesorsaksi" kutsuvat. Nämäkin ovat Flambeaun UV-kaaveita. Tavalliseen heinäsorsakaaveeseen verrattuna nämä ovat verrattain isokokoisia. En pidä näitä mitenkään välttämättöminä onnistuneelle sorsastusretkelle. Tuovatpa kuitenkin omalla hauskalla tavallaan lisärealismia kaaveparveen.

Sorsajahdin 2013 varustehankintoja
Myöskään nämä nukkuvat sorsat eivät varmasti ole välttämättömyyksiä. Silti arvelen etukäteen, että kaaveparven monipuolisuudella voi onnistua huijaamaan pohjoisesta saapuvia arkoja loppukauden muuttoparvia. Muuttoparvet kohtaavat matkallaan monenlaista tilannetta ja tapahtumaa ja niistä tulee kauden aikana varsin epäluuloisia - amerikassa tätä loppukauden arkaa epäluuloisuutta kuvataan sanalla "decoy shy". Uskon vakaasti, että näistä taveista, syönnössorsista ja nukkuvista on vielä paljon iloa.

Nyt näihin kaikkiin kaaveisiin pitää viritellä kunnolliset ankkurinarut. Tämmöisillä varustehankinnoilla lähden ensi viikolla alkavaan sorsastuskauteen. Mitäs hankintoja sinä olet tehnyt? Kommentoi ja kerro mieluusti tuossa alla olevaan kommenttikenttään.

8 kommenttia :

 1. Hienoja nuo tavit ja miten aidoilta ne näyttävät! paljonko tuli kappale hintaa + postitukset? aika hassuja nuo syönnössorsat :D

  VastaaPoista
 2. ja hyvin moni puollinen kiinnitys noissa köleissä! hyvä keksintö :)

  VastaaPoista
 3. TapiolanTakamailla14. elokuuta 2013 klo 20.08

  Eikös olekin komeita :-) Nuo tavit olivat minusta yllättävän halpoja. Tusina maksoi vähän reilun 60€. Tosin sain kyllä hyvän kanta-asiakasalennuksen. Ovh-hintaa en tiedä. Nuo nukkuvat ja syönnössorsat olivat suhteessa kalliimpia.

  Tilasin tämän satsin paikallisen kaupan kautta, niin postikuluja ei erikseen tullut - tai ne sisältyivät hintaan. Näitä UV-kuviahan saa nykyisin myös Suomesta.

  VastaaPoista
 4. Hienoja kyllä nuo uv-kuvat. Minuakin kiinnostaisi alkaa hankkimaan. Oliko millainen rulianssi tilata jenkeistä? Millanenha hinta ero nykyään tulee, ku tilaa vaikka Suomesta, mitä Jenkeistä? Kuletukset, ym..

  VastaaPoista
 5. TapiolanTakamailla29. lokakuuta 2013 klo 20.28

  En nyt viime aikoina ole tilannut sieltä mitään, joten ihan viimeisimpiä hintoja en tiedä. Näistä tämän kesän taveista ja muista kaaveista sain Suomesta sen verran hyvän tarjouksen, että tilaaminen ei varmasti olis kannattanut.


  Mutta kohtahan se on tosiaan hyvä aika tehdä jenkkitilaukset, jos tehdä meinaa. Kun kausi päättyy siellä, löytyy sieltä yleensä hyviä tarjouksia.

  VastaaPoista
 6. Okei. Entä millainen sillon on ollut tuo Tulli juttu, kun olet tilannu?

  VastaaPoista
 7. TapiolanTakamailla4. marraskuuta 2013 klo 20.48

  Minä en enää valitettavasti muista tarkkoja prosentteja. Lopullinen hinta tilaamilleni kaaveille oli 4,5 euron kieppeillä, joka oli noin 2,2 kertainen hinta kaupan listahintaan.

  Tullaushan on nykyään helppoa ja kätevää, kun sen voi hoitaa netissä. Kannattaa varmaan kysyä tarjous toimituskuluineen ja sen jälkeen selvittää Tullin CN-nimikkeistä tullausprosentti http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/ulkomaankauppatilastot/luokitukset/cn/ (tai soittaa Tulliin).

  VastaaPoista
 8. Okei, kiitoksia valaisusta! Pittääpi alkaa miettimään tilausta, ja alkaa ottelemaan rapakon taakse yhteyttä.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla