27. lokakuuta 2013

Sorsastusta pienoiskiväärillä

Olen leimallisesti haulikkometsästäjä. Muutama vuosi sitten tulin kuitenkin ostaneeksi Toz 78-04L -pienoiskiväärin. Ajatus tuolloin oli, että voisin harrastaa sillä sepelkyyhkyjen lepopuujahtia. Sittemmin metsästysasetus muuttui vielä niin, että pienoiskiväärin matalatehoisilla 100 joulea ylittävillä aliäänipatruunoilla saa ampua sorsia ja pienempiä metsäkanalintuja. Tästä huolimatta pienoiskivääri on saanut enimmäkseen pölyttyä kaapissa. Tämä muuttui viime torstaina saadessani ajatuksen, että voisin kokeilla piekkarillani sorsastusta.

Käväisin kohdistamassa aseen radalla. Tozin pienoiskivääreillä on hyvin tarkan aseen maine halvasta hinnasta huolimatta. Se on saanut hyvät arvostelut mm. Asesivujen arvostelussa. Halpispyssy on halpispyssy, eikä se kaikilta osin täytä vaativamman harrastajan vaatimuksia. Aseen tarkkuus on kuitenkin melko mainio myös kaltaseni hyvin kokemattoman kivääriampujan käsissä, kuten oheisesta kuvasta näkee. Tämä kolmen laukauksen rypäs on ammuttu Winchesterin Subsonic Super X -reikäpääpatruunalla 50 metrin etäisyydeltä.

Kohdistuslaukaus

Viikonloppuna sitten mentiin rohkeasti piekkarin kanssa sorsastamaan. Kanssani tuli kaverini pelkästään kuvaushommiin ja aamun valokuvat ovat kaikki hänen ottamiaan. Aamuretkelle sattui yksi kauden hienoimmista aamulennoista - sorsia lensi pieninä parvina maisemassa todella hyvin ja kaaveetkin toimivat upeasti. Myös vedessä sorsia uiskenteli tämän tästä. Kokemattomuuteni kivääriampujana tuli esille: metsästystilanteessa ei ole mahdollista hieroa ampuma-asentoja ratamaisella tavalla ja muutama ampumatilanne meni sivu suun pelkästään oman hidastelun vuoksi.

Heinäsorsat rannalla

Vähitellen oikeaan rytmiin ja tekemisen tasoon alkoi päästä ja onnistumisiakin alkoi tulla. Ymmärsin, että linnut olisi päästettävä itselle sopivaan ampumasektoriin sen sijaan, että yrittäisi ampua laajasti eri suuntiin. Nopeisiin tilanteisiin tottuneena haulikkoampujana tälläinen odottelu tuntui äkkiseltään vähän vieraalta, mutta samalla hyvin mielenkiintoiselta ja jännittävältäkin. Ampumissektoria rajoitti tietysti osaltaan myös luodin kimmokevaara. Yritin pitää ampumaetäisyydet ja -suunnat sellaisena, että mahdolliset kimmokkeet lentäisivät joen vastarannan penkkaan.

Sorsanouto

Siinä sitä kytätään ja odotetaan... Heinikon takaa ei näy, että minulla on käytössäni Stoney Pointin yksijalkainen ampumatuki eli ns. monopodi. Ilman sitä ampumiseni olisi kyllä melko haparoivaa. Yksijalkainen tuki tukee hyvin ja antaa mukavasti pelivaraa, kun sitä saa siirrettyä ja käännettyä melko kätevästi. Aseen keulalla on muuten Oulun Työstökeskuksen äänenvaimennin.

Metsästäjä

Aamun saaliiksi kertyi yhteensä kolme upeaa heinäsorsaa. Totesin kuvaavalle kaverilleni, että kolme riittäisi ja sen jälkeen keskityttiin enemmän valokuvaamiseen.

Sorsasaalis

Lento jatkui koko aamun vilkkaana. Lintuja nähtiin ainakin 150. Lintujen määrä oli viime viikonlopun jälkeen todellinen yllätys: silloinhan arvelin olleen sorsastuskauden loppu jäiden vuoksi.

Heinäsorsaparvi

Tämä komea koirassorsa kävi katsomassa houkutuskaaveita läheltä ja siitä saatiin aika hieno pomppukuva.

Pomppusorsa

Pienoiskiväärisorsastus oli itselleni uusi ja upea kokemus ja harrastan tätä jatkossa varmasti lisää. Vaimennettu pienoiskivääri on hyvin käyvällä aliäänipatruunalla toimivan tehokas peli. Lisäksi linnun haavoittaminen ja jopa hukkaaminen taitaa olla tällä tavalla melko epätavallista - sitä joko osuu tai ei osu ja osuma on käytännössä aina tappava. Kimmokkeina harhailevan luodin mahdollisuutta ja turvallista metsästystä ei voi korostaa liialti, joten tämä metsästysmuoto edellyttää erityistä varovaisuutta. Mutta näinhän se on aina aseiden kanssa.

Kiitokset M:lle valokuvista.

10 kommenttia :

 1. Itselleni haulikko on selvästi vieraampi työkalu kuin kivääri. Kaapissani on vanha, mutta tarkka Sako P54. Jos vain raaskisin laittaa siihen vaimentajan ja kiikaritähtäimen (en haluaisi turmella kaunista asetta), niin tuollainen sorsastus voisi olla erittäin mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla28. lokakuuta 2013 klo 9.38

  Oli kyllä tosiaan mielenkiintoista puuhaa! Jännä juttu, miten sitä löytää aivan uusia ulottuvuuksia harrastukseen vielä näin 26 harrastusvuoden jälkeen :)


  Rataharjoitteluunko se sinun Sakosi ensisijaisesti on, kun et edes kiikaria ole siihen laittanut?

  VastaaPoista
 3. Sako on tullut perintönä ja se on lähes alkuperäisessä kunnossa. Lähinnä sitä on käytetty radalla, varsinkin kun poika oli vielä pieni ja isommat aseet eivät oikein soveltuneet.

  Jos päätän lähteä turmelulinjalle, niin saman tien siihen voisi vaihtaa myös kunnollisen ratatukin. Nyt se näyttää tällaiselta:

  http://c3-suncomet.com/~loppouqm/Asekuvat/Sako%20P54T_22lr_paksupiippuinen.jpg

  VastaaPoista
 4. ammutko sorsaa keskelle? koska päähän on todella pieni osuma alue

  VastaaPoista
 5. TapiolanTakamailla28. lokakuuta 2013 klo 17.50

  Onhan tuo komea peli tuollaisenaan ja totta on, että hienon aseen henki vähän kärsisi, jos piipun nokalle tulisi vaimenninpömpeli ja päälle taktista optiikkaa :)

  VastaaPoista
 6. TapiolanTakamailla28. lokakuuta 2013 klo 17.56

  En edes yrittänyt päähän. On se verran pieni maali tosiaan. Koirassorsan ammuin suoraan kohti uineeseen lintuun kaulan tyveen ja naaraat hartian tienoolle - eli uivan linnun "vesirajaan". Kaikki linnut jäivät niille sijoilleen. Tuo kohti uinut koiras tarjosi suurimman osuma-alan, mutta huonolla tuurilla rintalihojen läpi lentävä luoti olisi voinut pilata ison osan saaliista.

  VastaaPoista
 7. mikä putki on tuossa kyseisessä aseessa kiinni itsellä sama ase kaapisssa ja putkena switch 2-7x40.

  VastaaPoista
 8. TapiolanTakamailla28. lokakuuta 2013 klo 22.31

  Kiikari on aseen mukana tullut Nikko Stirling Mount Master 4x32 - eli aivan rihkamaputki. Olen katsellut tässä kovaa kyytiä sopivaa variaabelia. Oletko ollut tyytyväinen tuohon Switchiin?

  VastaaPoista
 9. Olen ampunut myös sorsia ja kyyhkyjä vaimennetulla piekkarilla. Subsonic reikäpää ei haaskaa lihaa ampuupa mihin kohtaan tahansa. Kokemus on, että siipipankkaan ampumalla säästyy rintalihat hyvinä. Sorsa menee iskuenergiasta aina tainnoksiin ei välttämättä kuole. Koira ehtii hyvin noutaa. Monet kyllä ajattelevat, että vaimennetulla aseella voisi napsia vaikka kuinka monta lintua samoille sijoille, mutta kyllä osumaiskun energia saa aikaan melkoisen lojahduksen ja sorsat karkkoavat sivummalle. Ei kuitenkaan niin kauas, kuin haulikolla ampumalla. Tarkkoja laukauksia vaan jatkossa.

  VastaaPoista
 10. TapiolanTakamailla29. lokakuuta 2013 klo 8.48

  Hyviä pointteja! Hyvänä lihat säilyivät minullakin. Ja totta tosiaan - muut sorsat kyllä lehahtivat lentoon heti laukauksesta. Ei siitä yhdestä tilanteesta olisi millään saanut toista laukausta tehdyksi.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla