24. marraskuuta 2013

Lämpöpohjalliset - palelevien varpaiden pelastaja?

Minulle ja parille kaverilleni tuli testattavaksi Proviter Oy:ltä kaukosäätimellä toimivat lämpöpohjalliset. Testailemme pohjallisia aika monenlaisissa harrastuksissa talven aikana ja kirjoittelen kokemuksistamme talvemmalla vielä oman tarinansa. Täytyy myöntää, että minä olen ollut - ja olen edelleen - vähän epäileväinen erilaisia akkukäyttöisiä vaatteita kohtaan. Olen villahousuineni vanhan liiton miehiä: niistä ei virta lopu kesken päivän. Mutta kun tilaisuus kokeiluun tarjoutui, niin mikäpä ettei.

Thermacellin lämpöpohjalliset on pakattu asiallisesti ja kotimaisia käyttöohjeita voi kyllä kehua selkeiksi ja yksityiskohtaisiksi. Näiden Thermacellien valtti on, että ne toimiva kaukosäätimellä. Ei siis ylimääräisiä johtoja. Pohjalliset vaikuttavat jämäköiltä ja kaukosäädin toimivalta. Kaukosäädin on tosin pienehkö kapistus ja liukaspintaisena se on helppo pudottaa hankeen. Kaukosäätimelle on siis ensi tilassa laitettava kaulanaru tai pitää sitä vaikkapa kännykän suojapussissa, jottei se pääse menemään hukkaan - ilman säädintä lämpöpohjallisilla ei ole oikein mitään virkaa. Pakkauksessa tulee tietysti myös laturi, jolla lämpöpohjallisten kantapäässä oleva akku ladataan.

Pakkauksesta käy ilmi myös lämpöpohjallisen rakenne. Ennakkoajatuksena pelkästään päkiän alla oleva lämmitys voi jättää kantapään kylmäksi. Esitteen mukaan lämpöelementti kuumenee medium-tasolla 38 °C asteeseen ja high-tasolla 44 °C asteeseen. Lisäksi pohjallinen on vesieristety, joten elektroniikan pitäisi olla suojassa hikoilulta ja satunnaisilta veteen humpsahtamisilta.

Mihin ja kenelle ladattava lämpöpohjallinen sopii?
Arvelen näin etukäteen, että liikunnallisessa toiminnassa ladattava lämpöpohjallinen ei ole kovinkaan hyödyllinen. Mutta kaikessa seisovassa tai muuten paikoillaan tapahtuvassa harrastamisessa lämpöpohjallinen voi olla hyväkin juttu. Lähtökohtaisesti ladattava lämpöpohjallinen sopinee siis vaikkapa jänispassiin, pilkille, moottorikelkkailuun, ratsastukseen ja vaikkapa lintujen tarkkailuun. Minua kiinnostaa myös selvittää, onko Thermacellin lämpöpohjallinen lämmin ilman lämmitystä.

Talven aikana minä kokeilen kahden kaverini kanssa lämpöpohjallisia erilaisissa talvisissa harrastuksissa. Kulutuskestävyys ainakin saadaan tällä porukalla kokeiltua. Lisäksi on kiinnostavaa nähdä, koetaanko lataaminen vaivattomaksi vai tuoko se reissun jälkeiseen varustehuoltoon vaivalloiseksi koettua ylimääräistä puuhaa. "Hanskin" kanssa pohjalliset pääsevät lumikenkäilemään, pilkkihommiin ja mm. kelkkailemaan Suomen ja Ruotsin Lapissa.

"Repen" mukana pohjalliset pääsevät jänispasseihin, merelle pilkille ja moneen muuhun ulkoilmahommaan.

Ja minä testailen pohjallisia tahollani. Jo tänä viikonloppuna olen ottanut tuntumaa pohjallisiin sorsapassissa. Ketun pillittäminen ja pilkkireissut ovat myös varmoja lämpöpohjallisten käyttöpaikkoja.

3 kommenttia :

 1. Itsellä odottaa samanlaiset pohjalliset testiä. Ajatuksetkin on samansuuntaiset: laadukkaan oloiset, mutta tuskin liikuntaan vaan odotteluvaiheeseen. Uskoisin, että koiravaljakko-oppaan hommissa nuo ovat ihan ykköset kun työ vaatii lämpimät jalkineet, mutta kun jalat hikoaa satunnaisissa umpihankispurteissa tai kelkkaa ajaessa, niin hiki tulee ja sitten pidemmillä tauoilla olisi kiva saada lisälämpöä. Ja sitähän pitäisi pohjallisista löytyä.


  Olen aiemmin käyttänyt johdollisia lämpöelementtejä, ja lämmitys vain päkien/varpaiden alla riitti hyvin. Johtojen kanssa puuhailu vaan oli turhauttavaa. Toisaalta, kääntöpuolena on nyt lyhyehkö akun kesto.

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla30. marraskuuta 2013 klo 19.14

  Muutamia kertoja olen nyt ennättänyt käyttää lämpöpohjallisia eri tilanteissa. Kuten arvattua, passiivisemmissa käyttötilanteissa ne ovat oikein kätevät. Mutta yllättäen ne ovat aika kivat myös kävelylenkeillä.

  VastaaPoista
 3. TapiolanTakamailla6. toukokuuta 2014 klo 15.21

  Aivan totta! Koiravaljakon kanssa tulee varmasti tilanteita, joissa tuosta ylimääräisestä lämmöstä on hyötyä.

  Akun kesto on tosiaan lyhyehkö. Pimeästä pimeään kestäville retkille pitänee varata mukaan varoiksi varasukat tai perinteiset lämpöpohjalliset.

  Minulle tämä on tosiaan ensimmäinen hyppäys tämän tyyppisiin varusteisiin. Facebookin puolella yksi kehui kovasti lämmitettävää liiviä.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla