2. joulukuuta 2013

Kuusi joululahjavinkkiä erämiehelle - miksei myös -naiselle

Kohta käydään joulun viettoon kuusin ja kynttilöin. Erähenkiselle ulkoilmaihmiselle joululahjojen hankinta voi tuntua hankalalta, kun hänellä on jo "kaikkea", eikä välttämättä harrastuksen sisällöstä ole varmaa tietoa. Yritän tässä kirjoituksessa antaa vähän vinkkejä hyvistä monikäyttöisistä ja yleispätevistä varusteista, joita pukinkonttiin voisi piilottaa. Tämän tarinan kamppeet ovat omia varusteitani, joita uskallan suositella muillekin.

Puukko
Puukkoja ja veitsiä ei erämiehellä taida koskaan olla liikaa. Niitä tarvitaan erilaisia kalan ja riistan käsittelyyn, leiripuuhiin, mökille, saunalle ja reppuun varapuukoksi. Suomalainen puukko-osaaminen nojaa vahvoihin perinteisiin ja toisaalta maailmalta löytyy monenlaisia erikoisveitsiä. Puukon kanssa lahjan antaja ei voi mennä kovin pahasti pieleen. Kannattaa ehkä kuitenkin vältellä erilaisia koriste- ja somistepuukkoja ja pitää pääpaino käyttöesineen puolella.

Taskulamput
Taskulamppu on puukon ohella toinen perusvarma varuste, joita ei ulkoilmaihmisellä ole liikaa ja elo ilman hyvää lamppua on synkkää ja ikävää. Modernit ledilamput ovat erinomaisen tehokkaita ja monipuolisia valalsimia ja erilaisiin käyttötilanteisiin tarvitaan erilaisia valaisimia. Eivätkä tarpeet rajoitu vain käsivalaisimiin - ulkoilmaihminen voi tarvita otsalamppua tai Hozukin tyyppistä minivalaisinta.

Reppujakkara
Reppujakkaran ei tarvitse olla se koliseva, nitisevä ja lopulta särkyvä halpisrimpula. Hyvä ja laadukas reppujakkara on monipuolinen varuste, joka sopii yhtä hyvin valokuvaajalle, koiran kouluttajalle ja pilkkimiehelle. Olen lyhyessä ajassa tykästynyt isänpäivälahjaksi saamaani Faunan Björnen De Luxe -reppuun. Se on varsin hyvä kokonaisuus.

Villahousut
Vaatteiden ostaminen lahjaksi ulkoilmaihmiselle voi olla vähän vaikeaa, sillä kokoja ja mieltymyksiä on monenlaisia. Silti uskallan suositella melko varauksetta villahousuja. Näitä perinteisiä "pässinpökkimiä" ei meinaa saada oikein mistään. Samalla villahousua parempaa välihousua ei ole, kun raikas talvisää on lunta tulvillaan. Onneksi Muhoksen Villa näitä valmistaa.

Lämpöpohjalliset
Ladattavat ja kaukosäätimellä toimivat lämpöpohjalliset ovat oiva lahja pukinkonttiin erityisesti sellaiselle ulkoilmaihmiselle, jolla tuntuu olevan kaikkea jo ennestään. Kylmyys hiipii kroppaan monesti juuri varpaiden kautta, koska varsinkin me miehet kärsimme vanhemmiten heikosta ääreisverenkierrosta. Siksi sähköllä lämpiävistä varusteista juuri lämpöpohjallinen on perusteltu valinta.

Riistakamera
Riistakamera on erinomaisen hyvä idea pukinkonttiin. Riistakameraa voi käyttää riistaruokintojen seurannan lisäksi mökki- ja raksavahtina, pikkulintujen ruokintapaikan seurannassa tai vaikka koirahäkin tapahtumien seuraamiseen. Tärkeintä on, että useammalle riistakameralle löytyy yleensä aina käyttöä - ei siis haittaa, vaikka lahjan saajalla olisi jo kamera tai pari.

Näillä joululahjavinkeillä liinakkomme kiitää kohti joulua. Kommentoi mieluusti tuohon alle omista eräelämyksellisistä lahjatoiveistasi. Tiedä vaikka toiveet toteutuvat.

6 kommenttia :

 1. Saa antaa, eli joulupukille tiedoksi, jotta mulle kyllä kelpaa mikä vaan noista tai mieluiten kaikki ;)

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla2. joulukuuta 2013 klo 22.03

  siitä vaan rustaamaan kirjettä pukille :-)

  VastaaPoista
 3. TapiolanTakamailla3. joulukuuta 2013 klo 0.06

  Eipä mitään, toivottavasti näistä saa vähän ideoita, ettei tarvi sortua turhaan krääsään :-)

  VastaaPoista
 4. Kyllä erittäin varteen otettavia lahja ideoita. Itse tuossa edellisenä jouluna tyttärelleni piilotin lahjapakettiin ekan ikioman puukon, neiti availi paketteja ja katseli et ai tämöinen jne... kunnes avautui paketti jossa oli tuo kyseinen kapine. Silmiin välähti vilpitön ilon loiste ja kädet kohti kattoa paketti kourassa samassa kajahti riemun hihkaisu "JEE OMA PUUKKO" Joten kyllä sopii myös erä-naisillekkin nuo lahjat erittäin hyvin :)

  VastaaPoista
 5. TapiolanTakamailla7. joulukuuta 2013 klo 0.20

  Tiedätkö, minäkin muistan oman ensimmäisen puukkoni. Sain sen syntymäpäivälahjaksi. Ikää ja vuotta en muista, mutta alle kymmenen vanha olin reilusti. Jotkut asiat ne vaan jää mieleen :-)

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkeistä!! :)

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla