1. joulukuuta 2013

Sorsastuskausi 2013

Sorsastuskausi on nyt paketissa. Joki jäätyi alkuviikosta, eikä se varmaankaan ennen kevättä enää sula. Sorsia on edelleen alueella virtapaikoissa, mutta omilla metsästyspaikoilla on nyt paksuhko sohjoinen jääpeite, joka ei kuitenkaan kestä edes koiraa. Siksi metsästys joella ei enää onnistu. Kävin eilen kiikaroimassa maisemia ja löysin paikan, jossa sorsat olivat tepastelleet.

sorsanjälkiä

Sorsastuskauden aloitus vierähti perinteisesti kesäloman ja Lapin reissun merkeissä. Tämä oli jo neljäs perättäinen retki näihin maisemiin. Sorsia taisi olla alueella aiempia vuosia paremmin.

sorsajahdin aloitus

Tämän sorsastuskauden tärkein varustehankinta oli säkillinen uusia houkutuskuvia. Halusin monipuolistaa kaaveparveani tavikaaveilla. Pienehköt kaaveet toimivat kyllä hyvin, mutta niissä on yksi ärsyttävä ominaisuus - pienen kaaveen köli on vaivaisen pieni ja joessa tarvittavan viisimetrisen ankkurinarun kelaaminen pienen kölin ympärille vie aikaa. Ajankäytöllinen ero tavalliseen heinäsorsakaaveeseen verrattuna on iso.

sorsakaaveet

Neljän viiden vuoden takaisiin huippuvuosiin verrattuna sorsia oli joessa merkittävästi vähemmän. En nähnyt kertaakaan todella isoja muuttoparvia. Sorsat lensivät korkeintaan muutaman kymmenen linnun parvissa koko kauden ajan. Luulen, että tässä on syynä vielä viime vuoden huipputulvat ja se, että viime vuoden uusi sorsasukupolvi ei oppinut käyttämään jokea lepo- ja ruokailupaikkana. Tätä ajatusta korostaa se, että vasta kauden loppupuolella Eino-myrskyn jälkeen sorsien määrä joessa kohosi merkittävästi. Aiempina vuosina isompia sorsaparvia on näkynyt jo syyskuussa.

sorsaparvi

Tämän sorsastuskauden "keksintö" oli käyttää pienoiskivääriä sorsastuksessa. Pienoiskiväärisorsastus on luonteeltaan tavallista haulikkojahtia paljon tarkempaa ja vaativampaa puuhaa. Siinä korostuu erityisesti houkuttelupyynnin taito. Sorsan on oltava täysin luottavainen kaaveita ja pillitystä kohtaan, jotta se ui vedessä rauhallisesti riittävän kauan. Lisäetuna on, että naapurusto ei häiriinny paukkeesta. Hoksasin käyttää pienoiskivääriä vasta lokakuun lopulla, mutta ennätin saada sillä kuitenkin yhteensä 14 sorsaa.

sorsastusta pienoiskiväärillä

Muutenkin saalista tuli kauden mittaan oikein mukavasti. Sorsia kertyi pakkaseen yhteensä reilu kuutisen kymmentä ja tämä on määrällisesti selvä parannus aiempiin vuosiin verrattuna. Määrää tärkeämpi juttu on kuitenkin se, että Nalan toiminta hiotui tällä kaudella huippuunsa. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta meiltä ei joella tainnut mennä yhtään lintua hukkaan. Se yksikin lensi osuman saatuaan toista kilometriä pellon ja kuusikon yli niin, että sen lentoa ei saanut seurattua loppuun saakka.

sorsanouto

Tämän kauden sorsajahdin huippujuttuja oli myös ensimmäinen merihanhisaalis. Muuten hanhia lensi maisemassa aiempia vuosia paljon vähemmän. Onnistumisesta jäi tulevaa kautta varten sen verran poltetta, että talvella pitää opetella lopulta hanhipillin soittaminen kunnolla.

merihanhisaalis

Takana on siis monella tavalla erinomaisesti onnistunut ja ikimuistoinen sorsastuskausi. Mutta tulevaa kautta kohti melon jo mielessäni - onhan se jo yhdeksän kuukauden päässä. Olen miettinyt, että jospa lunastaisin muutaman tuttavani kutsut sorsajahteihin eri puolilta Suomea. Nyt pitää kuitenkin keskittyä jänisjahteihin, ketun pillittämiseen ja ennen kaikkea pilkkihommiin.

sorsastusta meloen

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla