27. huhtikuuta 2014

Perustottelevaisuus on kaiken ytimessä

Noutajalta vaaditaan lopulta melko vähän erilaisia tottelevaisuuteen liittyviä "temppuja". Noutajan pitää tulla luokse, olla varmasti paikallaan, tulla sivulle ja seurata ohjaajan rinnalla. Näitä perustaitoja pitää harjoitella ja hioa ja myöhemmin myös ylläpitää. Kaikki perustreenit kannattaa tehdä ensin tutuissa ympäristöissä - kotona olohuoneessa on hyvä aloittaa.

Olin tänä iltana lasten kanssa lähimetsässä ja otin siinä samalla Sissille pienen paikallaolon ja luoksetulon treenin. Aluksi koira käsketään istumaan - ja minulle istu-komento on samalla paikalla pysymisen komento. Se tarkoittaa siis sitä, että istumaan käsketty koira pysyy paikoillaan niin kauan, kunnes se siitä vapautetaan. Vahvistan käskyä vielä pystyssä olevalla etusormella.

perustottelevaisuustreeni

Pieni peruutus koiran luota ja hetken odotus ennen kyykkyyn menoa, käsien sivuille levittämistä ja pillillä vislatun luoksetulokomennon antamista. Tässä harjoituksessa tärkeintä oli juuri tuo hetken odotus - että Sissi pysyi aloillaan noin kymmenen sekuntia ennen pillikutsua. Luoksetulon matka ei monta metriä ole, mutta tässä vaiheessa on tärkempi saada onnistumisia ja toistoja.

perustottelevaisuustreeni

Ja lopuksi vielä koira istahtaa eteen, kuten pitääkin. Hienosti meni! Palkitsen koiran kehuilla ja pienellä taputuksella. Minä en nameilla kouluttamiseen usko - tai oikeammin sanottuna en niitä osaa hyödyntää koulutuksessa. Tiedän kyllä, että ihan jopa maajoukkuetasolla olevia noutajia koulutetaan nameilla. Enkä minä maajoukkueessa ole, joten mikäs minä olen mitään sanomaan :)

perustottelevaisuustreeni

Näistä pienistä tottelevaisuustreeneistä meidän arki koostuu tulevat viikot. Joku on joskus sanonut, että näitä perusasioita pitää treenata 30 kertaa yhdessä paikassa, 30 kertaa toisessa paikassa ja sitten vielä yhden kerran 30 paikassa.

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla