17. toukokuuta 2014

Nettierävalvoja esittäytyy

Perjantaina 9.5.2014 Metsähallitus tiedotti, että Toni Murto on valittu Suomen ensimmäiseksi nettierätarkastajaksi. Metsähallituksen tiedotteen mukaan uuden nettierätarkastajan "Tehtävänä on seurata ajoittain vilkastakin metsästykseen ja kalastukseen liittyvää keskustelua internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.". Samalla Hesari kertoo, että "Nuoret metsästäjät elvistelevät netissä saaliskuvilla". Tämä on monella tavalla mielenkiintoinen asia. Nimitysuutinen nousi aiheellisesti otsikoihin Facebookin metsästysryhmissä, Twitterissä ja metsästykseen ja kalastukseen liittyvillä keskustelufoorumeilla. Uusi tehtävä herättää ihmetystä ja kysymyksiä ja askarruttaa monia.

Otin yhteyttä Toni Murtoon ja sovimme pienestä haastattelusta. Lähetin Tonille kysymykset sähköpostitse ja julkaisen vastaukset tässä jutussa sellaisenaan.

Ensinnäkin onnittelut uudesta pestistä ja kiitokset siitä, että suostuit tähän haastatteluun! Kerrotko aluksi vähän itsestäsi?

Kiitoksia. Olen 29-vuotias Oululainen ja aikaisemmin olen työskennellyt useamman vuoden automaatiosuunnittelijana erilaisissa projekteissa Suomessa ja ulkomailla. Poliisiksi valmistuin 2013. Harrastuksiin kuuluu metsästyksen ja kalastuksen lisäksi kamppailulajit.

Minkälaista käytännön osaamista sinulla on uuden tehtäväkentän kannalta?

Automaatiosuunnittelijana olen perehtynyt tietotekniikkaan sekä verkkotekniikkaan. Lisäksi seuraan aktiivisesti sosiaalista mediaa myös vapaa-aikana. Poliisikoulutuksesta on hyötyä muuan muassa tutkinnallisessa mielessä.

Sinua tituleerataan "nettierävalvojaksi". Tarkoittaako tämä sitä, että toimit vain netissä, vai toimitko myös kentällä muissa tehtävissä?

Pääpaino on netissä tapahtuvassa toiminnassa, mutta tulen toimimaan myös perinteisissä erätarkastajan tehtävissä.

Ymmärtääkseni tehtäväkenttääsi kuuluu kalastus- ja metsästysasioiden seuraaminen netissä. Osaatko etukäteen arvella, kumpaan osioon painotat ajankäyttöäsi?

Tarkoitus ei ole painottaa tiettyä osa-aluetta, vaan pyrin seuraamaan kaikkea erä-asioihin liittyvää mahdollisimman kattavasti.

Olet nyt Metsähallituksen palkkalistoilla. Tarkoittaako tämä sitä, että valvot ensisijaisesti netissä vain Metsähallituksen kohteissa eli ns. "valtion mailla" tapahtuvaa toimintaa?

Ensisijaisesti kyllä.

Aiotko olla netissä näkyvästi? Teetkö oman blogin, Facebook-sivun ja Twitter-tilin omalla nimelläsi? Vai otatko mieluummin tarkkailevan roolin ja valvot netin menoa hissukseen?

Alustavasti on sovittu, että Facebook sekä Twitter-tili luodaan, mutta tarkempaa linjausta ei ole vielä tehty.

Edellistä kysymystä vähän kääntäen. Miten nettierätarkastajaan saa yhteyttä, jos haluaisin kysyä mielipidettäsi jostain tai ilmoittaa sinulle epämääräisestä toiminnasta?

Ilmoituksen erätarkastajalle voi jo tehdä netissä osoitteessa http://www.eraluvat.fi/eravalvonta/eratarkastajat/ilmoitus-eratarkastajalle.html Minuun saa yhteyttä kesäkuun alusta Facebookissa, Twitterissä, sähköpostitse tai puhelimitse. Yhteystiedot lisätään Metsähallituksen sivuille viimeistään kesäkuun alussa.

Minkälaista konkreettisia toimenpiteitä työkalupakistasi löytyy?

Käytännössä se tarkoittaa yhteistyötä erätarkastajien, poliisin sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Myös Helsingin Sanomat kertoi nimityksestäsi. Jutussa lainattiin Suomen vapaa-ajan kalastajain keskusjärjestön toiminnanjohtajaa Ilkka Mäkelää: "Työsarkaa nettierätarkastajalla riittää varmasti. Netissä on yleistynyt tapa elvistellä esimerkiksi runsailla kalansaalilla kuvien kera". Tämä kommentti on herättänyt ihmetystä ja haluaisin kuulla näkymyksiäsi "elvistelykuvista", joihin aiot jatkossa puuttua. Huono maku ei ole laitonta. Ollaanko tässä nyt luomassa käytös- ja ajatuspoliisia?

Laillisiin kuviin on mielestäni tarpeetonta puuttua, jos kaikki muuten on kunnossa. Voisin kuvitella, että tässä on tarkoitettu sellaisia kuvia, joissa esimerkiksi lupa-asiat tai alamitat eivät täyty.


Osattiin sitä ennenkin elvistellä saaliilla. Kuva: Metsästysmuseo

Puuttuuko nettierätarkastaja myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan metsästyksen häirinnän suunnitteluun tai metsästäjiä kohtaan esitettyihin uhkauksiin? Vai ovatko nämä asiat nettipoliisin asioita?

Tarkemmat linjaukset tehdään kesäkuun alussa, mutta henkilöön kohdistuvat uhkaukset ovat suoraan poliisin tehtäväkenttään kuuluvia asioita.

Kiitos kommenteistasi. Haluatko lisätä vielä tähän loppuun jotain?

Kiitos haastattelusta. Toivon, että ihmiset tulevat rohkeasti ottamaan yhteyttä eräaiheisissa asioissa, myös kehitysideat ovat tervetulleita. Haluan myös toivottaa oikein hyvää kesää kaikille lukijoille!

Oma Analyysi:
Metsästyksen pitää elää ajassa. On luontevaa, että saaliskuvia esitellään netissä. On luontevaa, että metsästyksestä puhutaan netissä. Vanhempi metsästäjäkaarti ei tunnu tästä kehityksestä pitävän, mutta kehitys kehittyy - sille ei vaan voi mitään. Siksi on luontevaa, että myös valvonta siirtyy nettiin. Sinällään on vähän harmillista, että uusi Nettierävalvoja keskittyy vain valtion maiden kohteisiin.

Toisaalta on hyvin ymmärrettävää, että uudet valvontamekanismit herättävät kysymyksiä ja suoranaista epäluottamustakin. Metsästäjäkunta toimii laajalti omavalvonnan ja sisältä tulevassa sosiaalisessa paineessa - törttöilyihin tartutaan "perhepiirissä" ja pahimmat rakkarit poistetaan joukoista nopeasti. Samalla eri viranomaistahoja kohtaan on olemassa paljon epäluottamusta. Esimerkkinä vaikkapa Ympäristöministeriön hanke muuttaa Natura-alueet suojelualueiksi. Siksi luottamuksen rakentaminen viranomaisten ja harrastajakunnan välillä on varmasti työläs prosessi.

Itse seuraan netin metsästyskeskusteluita hyvin tiiviisti ja oma mielipiteeni on, että laittomuuksia saaliskuvissa näkyy lopulta hyvin harvoin. Saaliilla "elvistely" ja "retostelu" voi kertoa pinnallisesn huonosta mausta ja harkintakyvyn puutteesta, mutta laitonta se ei ole. On mielenkiintoista seurata, miten uusi nettierävalvonta toimii käytännössä ja konkreettisesti. Mitä tuloksia saadaan aikaan ja miten? Toivottavasti tähän teemaan palataan tässä blogissa vielä syksymmällä uudelleen.

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla