26. toukokuuta 2014

Paras punkin poistamisen apuväline

Punkkiaika on pahimmillaan juuri nyt. Punkithan tunnetusti tartuttavat perin tympeitä tauteja - puutiaisaivokuumetta (TBE) ja borrelioosia, joten punkkien kanssa ei ole leikkimistä! Olen kokeillut lukuisia erilaisia punkinpoistotyökaluja ja omien kokemuksieni perusteella "ticklasso", tai punkkilasso, on paras apuväline kaikenkokoisten punkkien poistamiseen. Punkkilasso toimii muuten yhtä hyvin eläimillä ja ihmisillä.

punkkilasso
Silvaluren lisäksi punkkilassoja myydään myös muilla tuotemerkillä. Silvaluren lassoja on ainakin ollut Prismoissa.

Punkkilasso toimii nerokaasti. Työkalu on vähän kuulakärkikynää muistuttava härveli. Lasson perässä olevasta painikkeesta painamalla työkalun kärjestä paljastuu ohut siimalenkki. Lenkki ujutetaan punkin ympärille, päästetään lenkki kiristymään punkin pään ympärille, pyöräytetään ja vedetään punkki pois. Olen poistanut lassolla satoja punkkeja koirista ja olen saanut ne aina ehjinä irti. Erilaisilla pihdeillä, "sorkkaraudoilla" ja muilla työkaluilla punkkien poistaminen tuntuu olevan hankalampaa tai ne eivät tepsi kaiken kokoisiin punkkeihin. Huonoilla työkaluilla punkki särkyy liiskaksi, ihoon jää punkin osia ja bakteeriset mehut leviävät joka paikkaan.

punkkilasson toimintaperiaate
Siima on ohut, mutta kestävä

Oheisessa kuvassa punkki on peruspaikassaan Sissin silmäkulmassa. Jostain syystä punkit tuntuvat koirissani kertyvän enimmäkseen silmäkulmiin ja korvien taakse. Vain harvoin punkkeja löytyy kaulalta - muualta en ole koskaan punkkejä löytänyt.

punkki kiinnittyneenä
Alkukauden punkit ovat oranssinpunertavia ja ne erottuvat pieninäkin helposti mustasta turkista

Jos mahdollista, kannattaa koiran ihosta ottaa pinsettiote ja nostaa punkki paremmin esille.

punkin poistaminen
niskassa nahka on löysempää, joten pinsettiote toimii

Silmäkulmasta ei pinsettiotetta saa. Se ei haittaa, koska silmäkulman ympärillä koiran iho on valmiiksi melko kireä, joten siitä punkin poistaminen onnistuu kätevästi.

punkin poistaminen
Poisto-operaatio ei kauan kestä: kiinnitys, pyöräytys ja poisto.

Lassolla punkki irtoaa ehjänä ja elävänä. Tämä kaveri oli ehtinyt jo hetken imeä verta. Lopuksi punkki hävitetään ja punkin jäljiltä jäävä pieni haava desinfioidaan. Kannattaa huomioida, että punkkia ei välttämättä kannata käsitellä avokäsin - pelkkä kosketus voi riittää tartuntaan, jos punkki sattumalta hajoaa irrotamisen yhteydessä.

irroitettu punkki
Half Lifen Headcrab näyttää kyllä erehdyttävästi punkilta

8 kommenttia :

 1. Erinomaisia kuvia! Tätä pentuvaiheen kehitystä ja kouluttamista lukee oikein mielellään, koska itselläkin siintää suunnitelmissa lintukoiran hankinta

  VastaaPoista
 2. Tommosen Layoutti venee värkkäsin talavella sorsajahtia varten :D 2.2m pitkä ja 1.1m levee 35cm korkee. saa seisoa vaikka laijalla eikä kallistu ku n.10cm ja ui 5cm veessä koekäytössä ollu koko kevään ja ehoton peli :D uistellutki oon ja pätevä peli siihenki.

  VastaaPoista
 3. TapiolanTakamailla27. toukokuuta 2014 klo 19.03

  Mahtavan näköinen vene!!! Otitko sattumalta kuvia tekovaiheista?

  VastaaPoista
 4. TapiolanTakamailla27. toukokuuta 2014 klo 19.04

  Kiitos, ostin tuossa loppuvuodesta uuden pokkarikameran, jonka sarjakuvaustoiminnolla olen saanut aika paljon onnistuneita kuvia :)


  Muistanko väärin, vai eikös sinulla ollut jo viime vuonna koirasuunnitelmia?

  VastaaPoista
 5. juu otinha mie hirmu heleppo rakentaa omasta päästä tein rungon muutamassa tunnissa :D

  VastaaPoista
 6. TapiolanTakamailla29. toukokuuta 2014 klo 22.33

  Laittelin sinulle sähköpostia asiasta.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla