16. toukokuuta 2014

Parhaat metsästyskengät

Metsästäjä, koiraharrastaja ja muuten vaan paljon ulkoileva tarvitsee hyvät kengät. Kenkiä tarvitaan eri sääolosuhteisiin ja vuodenajoille. Itse olen tykästynyt käyttämään erilaisia nahkaisia metsästyskenkiä. Metsästyskengän ja vaelluskengän ero on häilyvä, mutta yleensä metsästyskengissä on pitkähkö varsi ja väritykseltään ne ovat tyypillisesti erähenkisen ruskeat tai mustat. Perinteisillä kumppareillakin on toki vielä paikkansa, mutta nahkaisten metsästyskenkien monipuolisuus, istuvuus ja erityisesti niiden antama tuki nilkalle on vienyt voiton ainakin omassa käytössäni.


Maastossa Alpina Trappereilla

Hyvä metsästyskenkä tukee nilkkaa
Minulla on nykyään kahdet eri metsästyskengät: Meindlin Dovre Extremet ja uudemmat Alpinan Trapperit, jotka sain taannoin kokeiltavakseni Jokierältä. Molemmissa on omat hyvät puolensa ja löydän omissa harrastuksissani molemmille sopivat käyttökohteet. Meindlit ovat hyvin jämäkät - oikeastaan vähän turhankin monomaiset "vuoristokengät". Niissä nilkka ei varmasti pääse pyörähtämään pahemmassakaan kivikossa.

Alpina Trapper on rakenteeltaan aavistuksen kevyempi, vähemmän kiertojäykkä ja pohjaltaan joustavampi metsästyskenkä. Trappereilla on mukava kävellä helpohkoissa maastoissa ja niillä voi ajaa autoakin. Silti Trapperin rakenne on riittävän jämäkkä tukemaan yliliikkuvia nilkkojani riittävästi. En ole päässyt vielä käyttämään näitä Trappereita talven jäisessä liukkaudessa, mutta kosteassa kalliokossa ja muuten märissä olosuhteissa kenkä tuntuu pitävältä. Meindl Dovren Vibram-pohjahan on varsinkin jäällä todella liukas. Toisaalta arvelen, että Trapperin pehmeähkö kumipohja kuluisi kivikossa nopeammin loppuun.


Kivikkokokeilua

Metsästyskenkä ja huoltaminen
Molemmissa kengissäni on vedenpitävä kalvo, vaikken pidäkään sitä mitenkään välttämättömänä ominaisuutena - nahkakenkää pitää kuitenkin aina rasvata ja huoltaa. Muutenkin nahkainen kenkä vaatii vähän jaksamista heti maastolenkin jälkeen - pohjallinen olisi syytä ottaa pois ja enimmät kurat pitäisi muistaa pestä pois ja kengät olisi syytä laittaa kuivumaan odottamaan huomista. Näiden kenkien kanssa puoli-ilmaiset kengänkuivaimet ovat muuten ahkerassa käytössä.


Kengät odottamassa pesua ja muuta huoltoa

Metsästyskenkien nauhoittamisesta:
Yllättävän harva tulee ajatelleeksi, että metsästyskengän sopivuuteen ja toimintaan voi vaikuttaa erilaisilla nauhoittamismalleilla. Pitkän matkan juoksua harrastavat ovat tämän ymmärtäneet. Alla oleva ruutukaappaus on otettu Patrol.fi:n mainiosta nauhoitusoppaasta. Jos Patrolin opas ei riitä, kannattaa Fieggen.comin nauhoitusohjeet katsella läpi ajatuksella. Omalle jalalleni Meindlin Dovre Extremet pitää sitoa niin, että holvikaari saa tilaa ja Alpinan Trapperit niin, että kantapää pysyy paremmin paikoillaan.


Patrol.fi:n nauhoitusohjeet

Ja nauhoittamisesta vielä yksi vinkki - jos luulet osaavasi sitoa kengännauhat oikein, niin katsopa alla oleva video. Perinteisen rusettisolmun voi nimittäin sitoa kahdella tavalla, joista toinen on vahva ja toinen heikko. Voin tunnustaa sitoneeni kenkäni noin 38 vuotta heikolla tavalla ja väärin!

Lopuksi:
Metsästyskenkien valinta on aina hyvin henkilökohtainen valinta. Keveys, kestävyys, veden pitävyys ja ennen kaikkea istuvuus ovat kaikki huipputärkeitä ominaisuuksia. Nämä Alpinat tuntuvat olevan omiin arkikäyttöihini oikein sopivat. Meindlin Dovret toimivat paremmin rakkamailla ja muuten erityisen vaikeissa olosuhteissa. Oikeastaan vasta tuleva syksy kertoo, ovatko nämä Alpinat ne parhaat metsästyskengät - muutaman viikon kokeilu lupaa hyvää.


Alpina Hunterien kanssa koiralenkillä

Minkälaisilla kengillä Sinä liikut maastossa? Mitkä toimii ja mikä ei? Kerrothan kokemuksistasi tuohon alle!

5 kommenttia :

 1. Ykköskenkänä itselläni on ollut metsään ja tuntureille Meindl Tunturisusi. Toinen pari on jo menossa, mutta liekö mallin valmistus nyt loppunut kun enää sellaisia ei missään näy myynnissä. Toista paria ostaessani testasin myös korkeavartisemman ja astetta taipuisammalla pohjalla olevan Taiga-mallin liikkeessä, mutta valinta osui tuttuun ja turvalliseen. Nyt ostin Meindl Black Cobra kengät, mutta ne eivät ole tarkoitettu selvästikään maastokengiksi. Ne ovat hyvin kevyet ja lenkkikenkämäiset mahdollistaen ketterän liikkumisen kestävyyden kustannuksella. Märkiin ja kylmiin olosuhteisiin jalkaani laitan Hunter Balmoral saappaat 3mm neopreenivuorella. Pakkaskeleillä pilkille tai passiin taas Muck Boot Tay Sportit. Ne ovat jo lyhyen käyttöhistoriansa aikana osoittaneet olevansa hyvät kengät em käytöön.

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla17. toukokuuta 2014 klo 6.52

  Kiitos Antti kommentistasi! Meindlin tuotelinjoissa näyttää käyneen myllerrys, kun tuota legendaarista Tunturisutta ja omaa Dovreakaan ei näyttäisi löytyvän.

  Minä menen melko pitkälle talveen samoilla varsikengillä. Erilaisilla sukilla saa lisättyä kylmän kestoa paljon. Tay Sportit on minullakin talvella pilkkihommissa käytössä. Minulla on nyt niistä kahden talven kokemus ja ne tuntuvat kestävän hyvin käyttöä. Näistä talvipukeutumisen jutuista kirjoittelin aiemmin: https://tapiolantakamailla.com/2013/03/talvimetsastyksen-kerrospukeutumisesta.html

  VastaaPoista
 3. TapiolanTakamailla17. toukokuuta 2014 klo 9.26

  Pitääpä mainita, että tämän tarinan valokuvat on 7-tyttäreni ottamia. Piti saada poikkeuksellisen paljon valokuvia itsestäni. Tuommoisia hän sitten napsi :)

  VastaaPoista
 4. Miten ovat Trapperit toimineet syksyn kosteudessa? Paljonko painaa kuivana ja pintamärkänä per jalkine?

  Itse petyin Meindlin korkeavartisiin, kun alkoivat vuotaa heti takuuajan päätyttyä. Olen käyttänyt kenkää paljon normityössäni, jolloin ongelmat eivät ole paljastuneet, mutta useamman päivän jahtireissut soilla vesisateessa paljastivat, että vasen kenkä vuoti ehkä jo uutena, ja nyt kumpikin jalka kastuu lähes välittömästi (kolme vuotta käytetty). Ja kun nostelee kaksi kiloa painavia kuukenkiä pari päivää putkeen varusteiden kanssa, saa kyllä hyviä pitkäkestoisia treenejä. Ja on ihan turha kuvitella, että kengät kuivuisivat seuraavaan aamuun mennessä. Nyt mietinnässä Hangwag, Lowa, Alpina...?? Tärkeää olisi testata kengät ääriolosuhteissa juuri ennen takuuajan loppumista, niin tuotevian saa ehkä kiinni ajoissa. Niitä esiintyy hyvilläkin merkeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuotevikoja on tosiaan varmasti kaikilla merkeillä. Minulla on Meindlin Dovre Extremet kestäneet käyttöä hyvin, mutta olen kuullut lisäksesi myös muilta juttuja kestävyysongemista.

   Trapperit ovat toimineet ihan mukavasti. On kyllä sanottava, että aika kevyellä käytöllä kenkäni ovat olleet, vaikkakin kilometrejä ja vuorokausia on kertynyt. Alkukauden metsästykseni menevät enimmäkseen peltomaisemissa. Vesi pysyy ulkona ainakin vielä.

   En ole punninnut Trappereita kuivana ja märkänä, mutta otan vinkistä vaarin ja punnitsen viikonloppuna viimeistään.

   Käytännön oppina en ole Trapperissa pitänyt siitä, että Trapperin nauhojen lenkit ovat umpinaiset metallilenkit, joissa nauha pääsee liukumaan vapaasti (kuten tämän jutun kolmannessa kuvassa näkyy). Umpinaisessa lenkissä nauha liukuu siis sujuvasti - joskus liiankin sujuvasti, kun nauhoja on solmimassa kiinni. Nauha liukuu ylimmäisestä lenkistä pois ja nauhan pujottaminen takaisin lenkkiin on tympeää näpräämistä.

   Poista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla