Viime vuoden kesällä tanskalainen DKWAI alkoi tuottaa omalla tuotemerkillä Supreme-nimisiä hanhikaaveita, joiden tekninen laatu oli sellaista, johin ei oltu aiemmin totuttu. Toki tiedettiin, että USA:ssa useampikin valmistaja tarjosi nukattuja kokonaisia ns. fullbody-kaaveita. Harvempi täällä niihin oli kuitenkaan investoinut, koska isojen hanhikaaveiden toimituskustannukset USA:sta koituvat nopeasti kohtuuttomiksi. Siksi DKWAI Supreme -kaaveet aiheuttivat pienimuotoisen kiinnostusmyrskyn täällä pohjolan perukoilla. Itse hankin omani Ruotsista Lindroth/Norinilta, mutta sittemmin näitä on tullut saataville myös Suomeen.
DKWAI:n valikoimassa on kaksi merihanhikaavemallia - kokonainen fullbody-hanhikaave ja edullisempi päällekkäin pinoutuva kuorikaave. Kuorikaaveiden mukana ei tule omaa kuljetussäkkiä, mutta kuuden kaaveen settinä myytävälle fullbodylle mukaan tulee lokerokassi, jossa jokaiselle kaaveelle on oma osastonsa.
(Koska suomeksi ei ole vakiintunut oikein kätevää termiä "kokovartaloiselle houkutuskaaveelle", kutsun noita kaaveita tässä jutussa mieluummin fullbodyksi. En yhtään tykkää tämmöisestä anglismista, mutta minkäs teet.)
Kaavekassin sivussa on erillinen tasku tukikepeille. Tukikeppejä varten pitäisi kyllä tehdä jonkinmoinen säilytyspussi, jonka saisi sidottua kuljetuskassiin kiinni varmasti. Irrallaan sivutaskusta törröttävät kepit tippuvat ja menevät hukkaan ennemmin tai myöhemmin.
On näissä kaaveissa kantajalle kantamista.
Molemmat kaavemallit on nukattu eli muovisen kaaveen pinnassa on samettimainen pintakerros. Sen tehtävä on estää kaaveen epäluonnollista kiiltelyä auringossa. Nukkaus on samalla hyvin herkkä vaurioitumaan ja sotkeentumaan. Kaaveita enemmän käyttäneet kaverini kertoivat, että nukkauksen alta paljastuu tympeän värinen musta muovi, joten kaaveita on siis syytä käsitellä varovasti!
Yksi kätevä tapa suojata kaaveita kuljetuksen rasituksilta on laittaa päät erikseen kangaspussiin ja kietaista pää vielä erikseen halpamarketin tennissukkaan. Tosin sukkakin pitää rullata pään päälle varovasti, jottei pinta kulu. Päällekkäin pinottavien kuorikaaveiden väliin olisi keksittävä joku kestävä ja pehmeä materiaali suojaamaan kaaveita toistensa hankauksilta - olisiko teillä lukijoilla ajatuksia?
Huomioita fullbody-kaaveista
Irtopäitä on kokokaaveille kolme erilaista. Yksi pitkäkaulainen vartiohanhi, kaksi lyhytkaulaista lepäävää hanhea ja kolme syövässä asennossa olevaa kaavetta.
Tukikepin päässä on haara, jonka asettamiseen kaaveen vatsassa on kaksi tapaa. Oheisen valokuvan mukaisesti asetettuna kapeassa aukossa kaave pysyy tanakasti paikallaan sivutuulessakin, kun taas toisen puolen isompaan aukkoon asetettuna tukikepin haara antaisi kaaveen keinahdella puolelta toiselle tuulen mukana. Tätä tukikeppiä kutsutaan "motionstickiksi".
Kassi vaikuttaa kestävältä ja pätevältä säkiltä. Säkki on muuten tarkoitettu taiteltavaksi peltoon niin, että se toimisi kaaveena. Tätä varten paketin mukana tulee oma pääkin. Itse en ole vielä oppinut tapaa, jolla kassista saisi taiteltua luonnollisen näköisen kaaveen.
Vaikka nämä kaaveet ovat ulkoisesti upeita ja hyvin hinnakkaita vehkeitä, eivät ne ole aivan täydellisiä heti. Pään ja vartalon liitos on nimittäin pakasta vedetyllä kaaveella mahdottoman tiukka. Mattoveitsellä tai vastaavalla terävällä puukolla on poistettava neljä viisi milliä nuolen osoittamasta kohdasta. Homma ei ole mahdoton, mutta pään materiaali on melko kovaa tavaraa vuoltavaksi. Samalla työstäminen vaatii huolellista kokeilemista, jottei liitoksesta tule liian löysä.
Huomioita kuorikaaveista
Päällekkäin pinoutuvia kuorikaaveita tulee paketissa yhteensä 12. Näissäkin päiden asentoja on kolme erilaista: kolme vartioi, neljä lepää ja viisi syö. Ja myös näiden kaaveiden päiden liitos pitää vuolla auki.
Mutta kun päiden liitos on kotona valmiiksi vuoltu auki, ei kaavetusinan käyttöön ottamisessa kauan mene.
Kuorikaaven pohjassa ei ole kepille paikkaa. Tarvittaessa sellaisen voi tietysti liimata pohjaan vaikkapa limsapullosta. Samalla kyllä menetetään pinottavuutta.
Kaaveparvi alkaa pikkuhiljaa valmistua. Säilytän myös näiden kaaveiden päitä erillisessa kangaspussissa. Siellä ne ovat varmassa tallessa ja paremmassa suojassa kuljetuksen kolhuilta.
Kaaveet peltoon
Tätä tarinaa varten menin kaverini kanssa läheiselle pellolle, josta oli juuri puitu ja paalattu rehu sopivasti pois. Näissä kuvissa kaaveet eivät ole siis metsästyskäytössä.
Koiratkin olivat mukana puuhassa. Varsinkin nuorelle Sissille on tärkeää saada myös hanhikaaveisiin kontakteja jo nyt, jotta ne eivät sitten myöhemmin ihmetytä koiraa.
Asettelin fullbodyt ja kuorikaaveet sekaisin niin, että näitä valokuvia varten saatiin mahdollisimman monipuolisia kuvakulmia.
DKWAI:n merihanhikaaveet ovat oikeita merihanhia paljon tummemmpia. Tämä ei välttämättä ole huono juttu - tumma kaave näkyy varmasti kellertävää sänkipeltoa vasten kauas. Kyllä nämä ainakin satunnaisen kiikarimiehen hämäisivät. Nämä kuvat kannattaa klikata kuvasta isommaksi, jotta näet yksityiskohdat paremmin.
Lopuksi
DKWAI:n hanhikaaveet ovat upeita ilmestyksiä. Niiden koko ja asennot ovat hyvin luonnollisia. Itse en vielä viime vuonna ennättänyt näitä kokeilemaan tositoimissa kunnolla. Mutta viime syksynä kaverini käytti näitä Etelä-Ruotsin kaupallisissa hanhijahdeissa koko kauden ajan ja siellä kokemukset olivat oikein hyviä. Samalla nämä kaaveet ovat hyvin hinnakkaita värkkejä - fullbodysta saa pulittaa ainakin nelisen kymppiä kappaleelta ja kuorikaavekin on yli parin kympin kappale. Joka tapauksessa kaaveet ovat komeita ja varmasti toimivia. Toivottavasti ensi syksynä pääsen kokeilemaan näitä tositoimissa oikein kunnolla. Minusta nämä ovat 4.5 tähden arvoisia. Täydet viisi tähteä tulisi, jos kaaveiden viimeistely olisi niin hyvä, ettei puukkoa tarvittaisi pään kiinnityksen viimeistelyyn.
Kiitos Markolle kuvausavusta.
Tarinan kirjoitti Tapio, .
Tervehdys.
VastaaPoistaViime kausi meni kyseisillä kaaveilla.(12 kpl full bodya ja 12kpl kuoria)
Kokemukset positiiviset.
Tuohon fullien herkkyyteen..
Jo alkuvaiheessa huomasin nukkauksen olevan tosi herkkä. Ratkaisuksi ajan kanssa muodostui päiden pitäminen kiinni rungossa koko ajan ja laittamalla kaave pyrstö edellä kuljetuskassiin omaan lokeroonsa. Kaaveet pystyy asettelemaan niin että ne ei hinkkaudu toisiinsa. Itseasiassa uskon että näin kassi on suunniteltukin. Lisä etuna kaaveiden käyttöönotto ja pois lähtö pellolta nopeutuu huomattavasti.
Riistarikasta jahtikautta!
Terveisin mikko peltola
Kiitos Mikko kommentistasi. Pitääpä kokeilla asettaa päät paikalleen noin. Hyvä vinkki! Totta on, että noin se käyttöönottokin pellolla olisi nopeaa: tikku vaan maahan ja kaave kassista paikalleen kokonaisena.
Poista