1. heinäkuuta 2014

Viiden Tähden Vaellus - ulkoilmaihmisen ruokakirja

Olen jo pitkään silmäillyt kiinnostuksella TunturiKeittiö.com-blogia, jossa Piritta Kantojärvi esittelee parempaa retkiruokailua. Totta tosiaan, kenenkään ei tarvitse enää tyytyä purkkihernariin ja nötköttiin. Miltäpä kuulostaisi vaikkapa thaikalakeitto, cashew-hirssipuuro tai mustikkapiirakka - kaikki eräolosuhteissa valmistettuna? Näiden ja monien muiden aterioiden pariin vie Viiden Tähden Vaellus -kirja, jonka sain kirjan kustantajalta arvoitavaksi.

Viiden Tähden Vaellus

Viiden Tähden Vaellus -kirjassa esitellään reseptit kymmenille erilaisille aterioille. Useimmille aterioille yhteistä on, että monet niiden raaka-aineista on kuivattu kotona. Juuresten, vihannesten, lihan ja jopa kananmunan kuivaaminen kotioloissa on mahdollista. Vaikka Viiden Tähden Vaellus -kirjassa korostetaan, että erityinen kuivuri ei ole välttämätön laite, auttaa se silti varmasti. Kirjassa käsitellään myös erilaisten ruoka-aineiden kuivaamista ja muita perusoppeja.

Kaivoin keittiökaapin perältä vanhan uskollisen ABC-kuivurin, jonka käyttö on toistaiseksi jäänyt sienten kuivaamiseen. Kirja inspiroi kokeilemaan vähän muutakin. Kuivuri taitaa siis päästä pian pöhisemään. Tee-se-itse -miehille vinkkinä: kuivurin voi rakentaa itsekin vaikkapa Suomen Sieniseuran kuivuriohjeilla.

ABC kuivuri

Kirjan ulkoasuun on satsattu. Laadukkaat valokuvat, selkeä taitto ja laadukas paksu painopaperi tekevät kirjasta oikein mukavan lukukokonaisuuden. Hyvän tietosisällön ohella kirjaa on mukava ihan vain silmäilläkin.

Viiden Tähden Vaellus
Viiden Tähden Vaellus

Kirjassa on ruokareseptien lisäksi tarinamainen taso - reseptit on jaettu kuuden erilaisen retken ympärille. Retket ovat erilaisia: lyhyestä pidempään ja helpoista kesäretkestä vaativaan talvivaellukseen. Tämä rakenne on minusta toimiva ja persoonallinen.

Viiden Tähden Vaellus

Lopuksi:
Ei ole aivan poikkeuksellista, että blogista syntyy kirja. Silti ainakin tämä Tapio on varsin vakuuttunut Viiden Tähden Vaellus -kirjasta osaltaan juuri siksi, että sen juuret ovat Tunturikeittiö-blogissa. Kirjan muotoon käännetty sisältö toimii hienosti myös painettuna.

Tärkeintä kirjassa ovat tietysti monipuoliset ja varmasti herkulliset ruoka-ateriat ja niiden reseptit. Erilaiset liha-ateriat ovat kirjassa vähemmistössä, eikä metsästäjää kiinnostavaa riistaa valmisteta kirjassa kertaakaan. En pidä tätä kovin suurena puutteena ja ainahan reseptejä voi soveltaa omiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Kalasta tehdään useampia keittoja ja jopa sushia.

Useimmat esitellyistä resepteistä eivät ole edes kovin vaikeita tai aikaa vieviä kokonaisuuksia, joten tekosyyt valmisaterioiden käyttämiseen alkavat olla melko vähissä. Viiden Tähden Ateria ansaitsee täydet 5 tähteä.

Viiden Tähden Vaellus
Ensi talvena ei meillä enää valmisaterioita valmisteta.

.

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla