Käyttääköhän kukaan enää pokkarikameraa? Yhtäältä älypuhelimissa on aina vain parempia ja monipuolisempia kameroita ja toisaalta järjestelmäkameroiden hinnat tippuvat ja niitä näkee ihmisillä yhä useammin. Halvimman pään digipokkareita ei kuulemma enää osteta lainkaan - niitä menee joskus lapsille ensimmäiseksi kameroiksi. Mutta jo ekaluokkalaisilla on usein kännykkä, jossa se kamera jo on. Valokuvaus on todella muuttunut parissa vuosikymmenessä.
Yksi uuden ajan pokkarikameroiden mahdollisuus löytyy erikoistumisesta. On tehtävä jotain, mihin järkkärikameroilla ei pystytä ilman kalliita lisävarusteita. On tehtävä jotain, mihin älypuhelimilla ei kyetä. Tällä ajattelumallilla on tehty Olympus TG-3 Tough -pokkarikamera. TG-3 kestää iskuja ja vettä ja se on siksi hyvin kiinnostava kamera meille metsästäjille ja muille maastossa paljon liikkuville.
Kameran perusominaisuudet
Tätä TG-3 -kameraa voinee luonnehtia huolettomaksi kameraksi. Vesisade ei sitä haittaa, ja kameraa voi pitää povitaskussa huolettomasti erilaisissa olosuhteissa. Sen kestävyysominaisuudet ovat erittäin hyvät :- - vesitiivis 15 metrin syvyyteen (IEC 529 IPX8)
- - kestää kahden metrin pudotuksen (MIL standardia vastaava)
- - kestää 100 kiloa puristusta (IEC 529 IPX6)
- - toimii -10°C pakkasessa
Samalla se on kuvausominaisuuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan nykyaikainen paremman pään kamera.
- - valovoimainen 1:2.0 25-100 mm* 4x optinen zoom- objektiivi
- - 16 megapikselin 1/2.3'' CMOS kenno
- - Monipuoliset makrotoiminnot (ns. focus stacking ja mikroskooppitila, jolla voi kuvata vaikkapa lumihiutaleita)
- - Sisäänrakennettu WiFi, GPS ja kompassi
- - Laajennettavuus: mm. makrosalama, kalansilmälinssi jne
- - (Lisää teknisistä ominaisuuksista Olympuksen sivuilta)
Tutustuminen kameraan
Sain kameran Olympuksen maahantuojalta lainaan testattavakseni ja olen ennättänyt tutustua kameran perustoimintoihin nyt kesähelteillä. Kamera vaikuttaa aika kätevältä ja toimivalta paketilta ainakin omiin tarpeisiini.Myyntipakkauksessa on kaikki olennainen: laturi, käyttöohje ja kuvaohjelmisto-cd. Laturi toimii niin, että akku pitää ladata kameran sisällä. Tämä ei ole välttämättä hyvä asia kaikkiin tilanteisiin. Onneksi laturi on matalajännitteinen USB-laturi, joten kameraa voi ladata tietokoneen USB-portilla, varavirta-akulla tai vaikkapa auton tupakansytyttimestä. Erillinen ulkoinen akkulaturi on toki saatavilla erikseen. Kameraa saa muuten myös mustana - itse halusin punaisen, jotten hukkaisi kameraa helposti.
Kameran yläosasta löytyy suurehko laukaisinpainike ja omille sormilleni hankalan pieni zoomauskytkin, joka liukuu tunnottomasti vasemmalta oikealle. Toki tämän kytkimen käyttöön on oppinut ja tottunut, mutta alussa se vaati vähän opettelua. Ulkoiselle salamalle ei kameran päällä jalkaa ole.
Kameran takapaneelissa on iso, terävä ja selkeä 7,6 senttinen LCD-näyttö. Painikkeet ovat pienehköjä, mutta ne erottuvat ja tuntuvat sormella kuitenkin selvästi. Pieniä painikkeita voi olla vähän hankalaa käsitellä talvella paksut hanskat kädessä .
Kun kameran on tarkoitus kestää vettä 15 metriä, pitää akkukotelon kannen olla varmasti vesitiivis. Luukun avaamiseksi pitää avata kaksi erillistä lukkoa, jotka merkkasin alla olevaan valokuvaan vihreillä nuolilla. Mekanismi on mekaanisesti vakuuttava ja siihen tulee luottavainen olo.
Vesitiiviyden varmistavat melko paksut ja toimivan tuntuiset kumitiivisteet.
Kameran hinta näyttää olevan Suomessa hieman alle 400€ ja sitä on saatavilla mm. Rajala Cameran verkkokaupasta.
Pikakokeilu maastossa
Ensitutustuminen kameraan tapahtui koirien vesitreenin yhteydessä. Harjoituspaikka oli jokivarren vakiotreenipaikkojani. Nämä maastokoekuvat kannattaa klikata isommiksi.Sitä kun on tottunut estämään kameraa kastumasta, kesti nyt hetken opetella vanhoista tavoista pois. Mutta totta tosiaan, tämän kameran kanssa ei roiskevesiä tarvitse varoa.
Nala kävi ensin tekemässä muutaman noudon...
Ja sitten oli Sissin vuoro. Mutapohjainen joki on hyvin tummavetinen, joten kovin kummoisia vedenalaiskuvia en saanut tällä kertaa otettua. Pitäisi käydä merellä. Toki tämmöiset kuvat ovat enemmän tai vähemmän kikkailua. Itse näen TG-3 -kameran käyttöarvon erityisesti siinä, ettei sitä tarvitse suojella sadevedeltä tai varoa veneessä roiskevesiä.
Lopuksi
Niin, onko pokkarikameralle enää nykymaailmassa tilausta? Olympus TG-3 Tough -kamera näyttää, että kyllä on. Siinä on ominaisuuksia, joihin kännykkäkamerat eivät kykene (erityisesti zoomi, jatkuvatarkenteinen sarjakuvaus, mikroskoopimakro). Toisaalta kestävyysominaisuudet tekevät siitä järjestelmäkameroihin verrattuna hyvin huolettoman.Tietysti pokkarikamera on monenlainen kompromissi, joka ei kaikkiin tilanteisiin sovi. Kameran zoomi on melko vaatimaton, joten kauemapana oksalla istuvista linnuista ei tällä kameralla lähiotoksia saa. Lisäksi zoomaustoiminto on myös melko hidas, joten nopeisiin tilanteisiin tätä kameraa ei voi suositella. Mutta metsästys- tai kalastusretkien tavallisimpiin kuvaustilanteisiin TG-3 sopii hyvin.
Silti TG-3 tuntuu varsin monipuoliselta ja hyvältä pokkarikameralta ulkoilmaihmiselle. Kestävyysominaiuudet nostavat arvostusta korkealle, mutta kameran pitää ottaa tietysti ennen kaikkea myös riittävän laadukkaita kuvia - sen se näyttää tekevän.
Tässä pikaesittelyssä en vielä ennättänyt kokeilla makrokuvausominaisuuksia, langatonta verkkoa ja lukuisia muita ominaisuuksia. Kirjoittelen niistä vielä erikseen myöhemin toisen tarinan.
Lähetä kommentti
Hei,
Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.