8. joulukuuta 2014

Joululahjavinkkejä eräihmisille 2014

Joulu se taas tulla jollottaa. Ja erälähimmäiselle on aina yhtä vaikeaa keksiä mukavaa, järkevää ja käytännöllistä lahjaa. Perinteisten kalsarien ostaminenkaan ei kovin persoonallinen lahja ole. Yritän listata tässä jutussa muutamia lahja-ajatuksia, joista uskon useimpien erämiesten ilahtuvan ja saavan hyötyä.

Varmoja valintoja

Näiden lahjaideoiden uskon sopiva useimmille erämiehille. Aloitetaan siitä helpoimmasta: Erästelykaupan lahjakortti on varma valinta. Sillä saa hankittua varmasti tarpeellista ja sopivaa tavaraa. Lahjakortti on varma valinta varsinkin silloin, kun lahjan ostaja ei ole aivan varma tuotteen sopivuudesta. Lahjakortti on ehkä vähän persoonaton valinta, mutta selvästi ruskeaa kirjekuorta ja paria seteliä parempi.

Termarit

Hyvä termari pitää kuuman kuumana ja kylmän kylmänä, muttei yhtäaikaisesti, kuten vanhassa blondivitsissä väännettiin. On kesä tai talvi, tai harrastus mikä tahansa, niin ulkoilmailminen käyttää termospulloa. Erilaisiin tapahtumiin tarvitaan tietysti vähän erilaisia pulloja. Siksi erästelijän kaappiin kertyy useita erikokoisia pulloja ja lahjana laadukas terästermospullo on varmasti mieluisa lahja.

Varavirtalähde

Moderni metsä- ja kalamies käyttää maastossa aika paljon monenlaista elektroniikkaa. On Gepsiä, koiratutkaa, action-kameraa, tablettia ja peflettiä. Näiden kaikkien laitteiden akku loppuu juuri silloin, kun ei pitäisi. Kätevä varavirtalähde pelastaa reissun ja palauttaa virrat puhelimeen tai vaikkapa käsigepsiin. Itse olen käyttänyt nyt muutamaa erilaista varavirtalähdettä parisen vuotta ja yhtä tai kahta ilman maastoon en mieluusti lähde. Tämä Virtapiikki.fi:n myymä virtalähde sopinee hyvin useimpiin tarpeisiin.

DVD-elokuvat

DVD-elokuvissa on nykyään aika paljon vaihtoehtoja tyylilajien ja kuvausmaiden osalta. Leffojen parissa on mukava haaveilla tulevan kauden jahdeista ja kalareissuista. Mm. Ulf Lindrothin leffat ovat takuuvarmasti toivottuja lahjoja. Vaikkapa Korpimetson valikoimista löytyy monta hyvää leffavaihtoehtoa.

Kirjallisuutta

Kirjat ovat aina mieluisia valintoja. Tässäpä pari tietokirjasuositusta.

Suuri pilkkikirja

Esittelin Suuren Pilkkikirjan blogissa muutama viikko sitten. Suuri Pilkkikirja on saanut erittäin hyvän vastaanoton ja sitä voi todella suositella kaikille ahvenen pilkkimisestä kiinnostuneille.

Ruodotonta Kalaa

Riistan ja kalan käsittely on kokenut valtavia kehitysharppauksia viime vuosien aikana. Oikeat työmenetelmät kiinnostavat yhä useampia, sillä hyvään ateriaan tarvitaan hyviä raaka-aineita. Jaakko Kolmosen muutaman vuoden takainen Ruodotonta Kalaa -kirja on alan perusteos, joka pitäisi löytyä jokaisen kalamiehen kirjahyllystä.

Viiden Tähden Vaellus

Metsäretkien ruokapuoli on kokenut viime vuosina aikamoisen myllerryksen. Hernekeittopurkit ja nötkötti eivät enää ole metsämiehen perussapuskaa, vaan nykyään maastossakin kokataan vähän monipuolisempia aterioita ja kuivataan raaka-aineet itse. Tämän liikkeen tunnetuimpia ilmiöitä on Piritta Kantojärven mainio kirja. Vilkaise pidempi esittely blogin aiemmasta tarinasta: Viiden Tähden Vaellus - ulkoilmaihmisen ruokakirja

Pienvalmistajien kalastustarvikkeet

Suomalaiseen vapaa-ajan kalastuksen kulttuuriin kuuluu kalastusvälineiden parantelu ja tuunaus. Osa varusteista on jopa niin laadukkaita, että kaupan valikoimasta mennään ohi kovaa ja korkealta.

Herkku-tasurit

Juho Mäki-Maunuksen Herkku-tasurit ovat perinteisiä lyijytasapainoja. Näillä on saatu hyviä saaliita pitkin Suomea. Juhon käden jälki on todella loistavaa. Juhon saa parhaiten kiinni Kalamies.comista tai sähköpostilla .

Jari Vartiaisen pilkkivavat

Jari "kirppu" Vartiaisen pilkkivavat alkavat olla jo käsite. Itse en enää juuri muilla vavoilla kalastakaan. Tälle kaudelle uutuutena Jarin vapavalikoimaan on tullut aiempaa pienempi lasikuitukärkinen Delfin-vavasta muokattu versio. Sillä on hyvä onkia matalissa vesissä. Jarin tuotoksiin pääsee parhaiten tutustumaan Facebookin Pilkkimarkkinat-ryhmässä ja häneen saa yhteyden suoraan sähköpostilla .

Tässäpä vähän vihjeitä hyvistä ja hyödyllisistä lahjoista. Jos näistä ei sopivaa löydy, vilkaise myös viime vuoden lahjavinkit. Ja jos mielestäsi joku hyvä idea jäi sanomatta, kerro ja kommentoi ihmeessä tuossa alla!

3 kommenttia :

 1. Hyvä ja osuva postaus: tosin aiemmissa lahjaostoksissani kaksi näistä on jo käytetty! Isälle ostin jonakin männäjouluna Suuren pilkkikirjan ja siipalle meni virtalähde synttärilahjaksi viime kesänä. :) Tässä sitä sitten päätä rapsutellaan, että mitäs nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan kommentista, Sanni :)

   No mitenkäs tuo termaripuoli sitten? Tuossa jutun kuvassa on oma termospullovalikoimani. Pienin on 0,3 litrainen ja suurin litrainen. Noista kyseisistä pulloista kyllä tuo puolen litran Retki-pullo (pienempi musta) on aivan susi, eikä sitä voi suositella. Isompi 0,75:n Retki on toiminut taas paljon paremmin.

   Poista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla