Taivaalla lentävä lintuparvi.

Sepelkyyhkyn houkuttelumetsästyksen neljä peruselementtiä

Sepelkyyhkyn metsästys aloittaa monien jahtikauden 10. elokuuta. Varsinkin monille vanhemman polven metsästäjille sepelkyyhkyn houkuttelumetsästys on jäänyt vähän vieraaksi. Siksi esittelen tämän metsästysmuodon keskeiset peruselementit vastaamalla neljään peruskysymykseen: Mitä? Milloin? Missä? ja Miten?

Mitä?
Sepelkyyhkyn metsästys on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja saalismäärät ovat olleet tuntuvassa kasvussa. Sepelkyyhkykanta on runsas, ja kyyhkyt tekevät jopa neljä poikuetta kesän aikana, joten kanta kestää verotusta hyvin. Nopeasti lentävänä, arkana ja tarkkasilmäisenä lintuna sepelkyyhky on varsin haasteellinen saalistettava. Lisäksi, ainakin omasta mielestäni, sepelkyyhkyn liha on huikean hyvää ja siitä saa parhaat riista-ateriat.

Houkuttelumetsästyksessä käytetään houkutuskuvia, joilla houkutellaan sepelkyyhkyt ampumaetäisyydelle. Tässä metsästysmuodossa hyödynnetään lintujen normaaleja käyttäytymismalleja – erityisesti syysmuuton alla tapahtuvaa parveutumista. Itse pyrin siihen, että kyyhkyset hyväksyvät asettamani kuvat ja laskeutuvat maahan haluamaani paikkaan. Kun kaikki on oikein toteutettu, saa linnut laskeutumaan noin aarin kokoiselle laskeutumisalueelle. Yksittäisiä ylilentäviä lintuja en ammu. Alkukaudesta ne ovat todennäköisesti vielä pesiviä yksilöitä. Samalla ylilento kertoo, että linnut kiinnostuivat houkuttelukuvista, mutta jokin kokonaisuudessa on pielessä.

Milloin?
Sepelkyyhkyn metsästys alkaa 10. elokuuta. Sepelkyyhkyn aamulento alkaa noin puoli tuntia ennen auringonnousua. Syyskuun lopussa aamut ovat jo kylmiä ja aamulentokin voi viivästyä jopa parilla tunnilla auringonnousun jälkeen. Aamulennossa on kaksi vilkasta hetkeä. Ensin linnut lentävät yölepopuilta syömään ja noin pari tuntia auringonnousun jälkeen ne liihottavat päivälepopaikalle. Yö- ja päivälepopaikat eivät ole aina samassa paikassa.

Iltapäivällä tapahtuva iltalento on aamua hajanaisempi ja epätasaisempi tapahtuma. Iltalento alkaa kahden maissa päättyen illalla kuuden tietämillä. Keleistä sanottakoon, että kyyhky lentää aina, kunhan vain ei sada. Pieni tihku ei haittaa. Sepelkyyhky tuntuu sietävän hallaöitä hyvin ja monille on yllätys, että parhaat metsästysajat ovat vasta syyskuun alun, puolen välin tienoilla. Sepelkyyhkyt muuttavat etelään, kun syönnöspellot kynnetään mullokselle.

low angle photography of flock of silhouette of bird illustration

Missä?
Sepelkyyhkyn houkuttelupyynti on tuloksekkainta puidulla ohra, ruis- tai hernepellolla, jonne linnut kokoontunut syömään. Onnistuneen sepelkyyhkyjahdin perusta luodaan hyvissä ajoin ennen metsästyskautta. Ennakkotiedustelu lentoreiteistä ja ruokailupaikoista on ensiarvoisen tärkeää. Lentoreitit ja syönnöspellot pysyvät yleensä samoina vuodesta toiseen, mutta alueelliset muutokset – hakkuuaukot, uudet voimalinjat, viljelymuutokset tms. – muuttavat lentoreittejä. Lentoreitit muuttuvat myös ilman selvästi näkyviä syitä. Sateisena kesänä lakoontunut ohrapelto voi vetää lintuja puoleensa kaukaakin. Vastaavasti hyvä mustikkakesä houkuttelee linnut mässäilemään marjoilla. Siksi maastossa kannattaa kulkea vuosittain ja tutkailla tilannetta hyvissä ajoin jo heinä-elokuun vaihteessa.

Kokemuksen tuomalla itsevarmuudella löytää hyviä kuvapyyntipaikkoja karttaa tutkimalla. Laajahkot vanhat kuusimetsät ovat sepelkyyhkyjen pesintä- ja lepopaikkoja. Jos kuusikon lähimaastossa on pitkä suoralinjainen pellon tai hakkion reuna, voimalinja tms. selkeä lentoväylä ja voimalinjan varrella vielä herne- tai ohrapelto, on alue syytä katsastaa.

Tämä voimalinja on ollut viime vuosina hyvä lentoreitti. Sen vieressä oleva pelto vetää lintuja mukavasti.

Ennakkotiedustelun tunnelmaa aamuneljältä. Maisemassa lentää töyhtöhyyppä ja harmaalokki.

Miten?


Naamioituminen on onnistuneen jahdin perusta. Oma kyyhkyjahtien asusuosikkini on viime vuodet ollut Deerhunterin Scandinavia -puku. Se on hyvin ohuesta, mutta yllättävän kestävästä kankaasta tehty kuoriasu, jonka alle voi pukea kelien mukaisen vaatetuksen. Pajuista, risuista tai naamioverkosta kannattaa lisäksi rakentaa piilokoju, jossa voi noutavan koiran kanssa istuskella rauhassa. Naamioitumisessa on tärkeää muistaa kasvojen ja käsien peittäminen ja välttää liikkumista.

Kyyhkynmetsästäjän syysmuotia: Deerhunterin takki ja Motonetin kasvot peittävä 3d-huppu.

Näkymää naamioverkkokojusta. Motonetin hupun sisälle mahtuu lippis ja kuulevat kuulosuojaimet.

Houkutuspyynnin ytimessä ovat tietysti houkutuskuvat eli kaaveet. Houkutuskuvia on moneen makuun. Kätevimpiä ovat ns. kuorikuvat, jotka kasaantuvat mukavasti päällekkäin. Houkutuskuvamarkkinoden uutuus on ns. samettikuva, jonka pintaan on liimattu samettimainen nukkapeite. Pinnoitus estää muovin epäluonnollinen kiilon auringossa erityisesti sadekuuron jälkeen. Saatavilla on myös erilaisia moottoroituja ns. kyyhkymagneetteja, jossa kaksi lentävää sepelkyyhkyn kuvaa pyörii karusellimaisesti. Itselläni ei näistä magneeteista kokemuksia ole, mutta uskon niiden olevan toimivia sopivissa olosuhteissa.

Erilaisia houkutuskuvia: vasemmalla malliksi oikea kyyhky, samettikuva ja pari muovipintaista

Kuvien asettelun suhteen on monenlaista koulukuntaa. Jotkut ripottelevat kuvat peltoon sattumanvaraisesti ja ajattelevat tämän mallintavan lintujen luonnollista käyttäymismallia parhaiten. Toiset taas asettelevat kuvat täsmällisen suunnitellusti sään ja paikan vaatimusten mukaiseen kuvioon. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään. Olen kokeillut erilaisia kuvien asettelutapoja ja huomannut oikein asetetulla kuviolla lintujen laskeutuvan hyvin tarkasti haluttuun kohtaan pellolle. Näin ampumasuunnasta saadaan turvallinen ja linnun ampuminen tapahtuu järjelliselle etäisyydelle. Tyypillinen kuvien asettelumalli on ns. hevosenkenkäkuvio.

Kaavio optimaalisesta hevosenkenkäkuviosta

Hevosenkenkäkuvio pellossa

Haulikkoon on syytä ladata pienihaulista patruunaa. Kyyhky on pieni lintu ja sille riittää 2,5-2,9 millin haulikoko, eikä näissä hommissa tarvita magnum-patruunoita. Pidän ns. kyyhkypilliä varsin turhana varusteena. Huhuileva kyyhkynen on kumppania etsivä tai reviiriään puolustava pesivä lintu. Siten pilli ei toimi halutusti, kuten sorsan houkuttelupyynnissä. Tilanne on eri vaikkapa Englannissa, jossa sepelkyyhkyä metsästetään vahinkolintuna ympäri vuoden.

Lopuksi:
Sepelkyyhkyn houkuttelupyynti on mukavaa puuhaa, jonka peruselementteihin tutustuttiin pintapuolisesti tässä kirjoituksessa. Kaikesta ennakkovalmistelusta huolimatta jahti voi epäonnistua. Silloin on syytä pohtia näitä neljää peruselementtiä ja miettiä, missä vika on. Jatkossa esittelen tarkemmin muutamia yksityiskohtia mm. naamioituimisen ja kuvien asettelumallien osalta.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *