Mies seisoo tiskillä kaupassa.

Ampuma-asepassin hakemisesta

Kävin kesäkuun alkupuolella tekemässä Euroopan ampuma-asepassihakemuksen paikallisella poliisiasemalla. Asepassi tulee tarpeeseen, koska lähden hanhijahtiin Viroon syys-lokakuun vaihteessa. Tätä Euroopan asepassia tarvitaan silloin, kun liikutaan aseiden kanssa EU-maasta toiseen.

Tausta: Sorsastuskauden 2014 suunnitelmat

Euroopan Ampuma-asepassihakemusta varten pitää esittää aseen luvat ja passi
Nykyään useimmissa poliisipiireissä aselupa-asiat on keskitetty muutamille isommille poliisiasemille. Samalla jonot ja käsittelyajat ovat kasvaneet. Poliisiasemalle ei voi marssia noin vain, vaan hakemusprosessi lähtee liikkeelle ajan varaamisella. Tämä onnistui kätevästi netissä Poliisin sähköisessä asiontipalvelussa. Tapaamisaika järjestyi noin puolentoista viikon päähän varaushetkestä.

Tapaamiseen pitää ottaa mukaan:

Asepassihakemusta koskevan aseen hallussapitolupa (tai rinnakkaislupa)
2 valokuvaa eli “passikuvaa”
passi tai henkilökortti henkilöllisyystodistukseksi – ajokorttihan EI ole sellainen!
Tätä hakemuslomaketta ei jostain syystä ollut saatavilla sähköisenä Suomi.fi-palvelussa, joten koko lomake piti täyttää käsin. Löysin sattumalta asepassin hakemuslomakkeen PDF-muodossa Totalsecin sivuilta, joten tulostin ja täytin lomakkeen etukäteen kotona. Lomake oli muilta osin helppo täyttää, mutta EY-luokka oli oudompi juttu. Sain virkailijalta tuhruisen kopion EY-luokituksista, jonka pohjalta määrittelin puoliautomaattihaulikolleni luokaksi “C” ja vara-aseena mukaan lähtevälle päällekkäispiipuiselle “D”. Samalla hakemuksella voi siis hakea useammalle aseelle passin samaan 58€ hintaan.

Lopuksi:

Poliisiaseman virkailijatäti kertoi, että “lupa- ja passihakemuspuoli” on pahemman kerran ruuhkautunut ja hän arveli, että passi olisi saatavilla joskus elo-syyskuun vaihteessa, ehkä myöhemminkin! Kuulemani mukaan resurssipulassa kärvistelevillä poliisiasemilla on ollut ruuhkaa jo muutaman vuoden ajan. Minulle tämä hidas käsittelymekanismi tietää rahanmenoa: minun on nimittäin hankittava toinen hyvä haulikko vara-aseeksi. Aserikkohan tapahtuu tietysti silloin, kun sitä vähiten kaipaa, eli elokuun loppupuolella juuri syksyn metsästyssesongin alkaessa. En voi millään menettää koko syksyä odotellessa viranomaisrattaiden pyörimistä ja uuden hankintaluvan saamista kuukausitolkulsa. Siksi kaappiin on hankittava toinen hyvä ase varoiksi. Pitänee alkaa samalla hävittää vanhoja surkeimpia pois.

Toivotaan, että tämä passiasia järjestyy kuitenkin ennen Viron retkeä.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *