22. kesäkuuta 2014

Ampuma-asepassin hakemisesta

Kävin kesäkuun alkupuolella tekemässä Euroopan ampuma-asepassihakemuksen paikallisella poliisiasemalla. Asepassi tulee tarpeeseen, koska lähden hanhijahtiin Viroon syys-lokakuun vaihteessa. Tätä Euroopan asepassia tarvitaan silloin, kun liikutaan aseiden kanssa EU-maasta toiseen.

Tausta: Sorsastuskauden 2014 suunnitelmat
asepassi
Euroopan Ampuma-asepassihakemusta varten pitää esittää aseen luvat ja passi

Nykyään useimmissa poliisipiireissä aselupa-asiat on keskitetty muutamille isommille poliisiasemille. Samalla jonot ja käsittelyajat ovat kasvaneet. Poliisiasemalle ei voi marssia noin vain, vaan hakemusprosessi lähtee liikkeelle ajan varaamisella. Tämä onnistui kätevästi netissä Poliisin sähköisessä asiontipalvelussa. Tapaamisaika järjestyi noin puolentoista viikon päähän varaushetkestä.

Tapaamiseen pitää ottaa mukaan:

 • Asepassihakemusta koskevan aseen hallussapitolupa (tai rinnakkaislupa)
 • 2 valokuvaa eli "passikuvaa"
 • passi tai henkilökortti henkilöllisyystodistukseksi - ajokorttihan EI ole sellainen!
Tätä hakemuslomaketta ei jostain syystä ollut saatavilla sähköisenä Suomi.fi-palvelussa, joten koko lomake piti täyttää käsin. Löysin sattumalta asepassin hakemuslomakkeen PDF-muodossa Totalsecin sivuilta, joten tulostin ja täytin lomakkeen etukäteen kotona. Lomake oli muilta osin helppo täyttää, mutta EY-luokka oli oudompi juttu. Sain virkailijalta tuhruisen kopion EY-luokituksista, jonka pohjalta määrittelin puoliautomaattihaulikolleni luokaksi "C" ja vara-aseena mukaan lähtevälle päällekkäispiipuiselle "D". Samalla hakemuksella voi siis hakea useammalle aseelle passin samaan 58€ hintaan.
asepassi
Lomake täytettynä

Lopuksi:
Poliisiaseman virkailijatäti kertoi, että "lupa- ja passihakemuspuoli" on pahemman kerran ruuhkautunut ja hän arveli, että passi olisi saatavilla joskus elo-syyskuun vaihteessa, ehkä myöhemminkin! Kuulemani mukaan resurssipulassa kärvistelevillä poliisiasemilla on ollut ruuhkaa jo muutaman vuoden ajan. Minulle tämä hidas käsittelymekanismi tietää rahanmenoa: minun on nimittäin hankittava toinen hyvä haulikko vara-aseeksi. Aserikkohan tapahtuu tietysti silloin, kun sitä vähiten kaipaa, eli elokuun loppupuolella juuri syksyn metsästyssesongin alkaessa. En voi millään menettää koko syksyä odotellessa viranomaisrattaiden pyörimistä ja uuden hankintaluvan saamista kuukausitolkulsa. Siksi kaappiin on hankittava toinen hyvä ase varoiksi. Pitänee alkaa samalla hävittää vanhoja surkeimpia pois.

Toivotaan, että tämä passiasia järjestyy kuitenkin ennen Viron retkeä.

2 kommenttia :

 1. Espoossa joutui käydä näyttämässä pyssyjä tuon EY luokituksen takia. Kysehän on kumminkin vain toimintatavasta jonka olis nähnyt lupakortista. Isoveli valvoo?

  VastaaPoista
 2. TapiolanTakamailla23. kesäkuuta 2014 klo 12.40

  Espoossa taidettiin toimia prosessin mukaan oikein. Poliisin sivulta: "Jos passin merkittävän ampuma-aseen tai aseen osan EU-luokkaa koskevat tiedot eivät ilmene asetietojärjestelmästä, ampuma-ase tai aseen osa on esitettävä poliisille ennen Euroopan ampuma-asepassin myöntämistä. EU-luokkaa koskevat tiedot on kattavasti merkitty asetietojärjestelmään vasta 26.11.2012 jälkeen tarkastettuihin ampuma-aseisiin ja aseen osiin.". Lähde: http://goo.gl/Gq3Rw6

  Täällä oli puolestaan käytäntö, että asetta ei tarvinnut esittää, kun aseesta oli muovinen hallussapitolupa. Niin ne kuviot vaihtelee eri puolilla maata sujuvasti. Minulla oli aseet mukana juuri tuon Poliisin sivujen infon vuoksi, mutta eipä niitä esitellä tarvinnut.

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla