Sepelkyyhkyn ruokinnan opettelua

En ole koskaan itse harrastanut riistan ruokintaa. Yhtäältä siksi, että siihen ei ole ollut sopivaa paikkaa. Toisaalta siksi, että en ole kokenut sitä kovin tarpeelliseksi asiaksi. Silmät avautuivat viime kevään riistakamerajuttusarjassa, jossa pääsin seuraamaan ruokintapuuhia läheltä. Toisaalta toimivalla ruokintapaikalla voisi saada jatkettua kautta lokakuun puolelle. Täältähän kyyhkyt lähtevät syyskuun puolen välin tietämillä, kun viljapellot kynnetään mullokselle. Eilen olin sattumalta oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja nyt pääsen kokeilemaan sepelkyyhkyn ruokintaa.

Ruokintakohteena on pari sataa metriä kanttiinsa oleva kesantopelto, joka on kynnetty hiljattain. Kävin kiikaroimassa paikkaa eilen illalla ja pellolla oli aika vilkasta. Kyyhkysiä oli muutaman linnun parvina pitkin peltoa yhteensä noin 25 kappaletta.

Arkoja ovat kyyhkyt kesälläkin. Pölähtivät lentoon noin 150 metrin päästä.

Rusakkokin oli katsomassa pellon meininkiä.

Kyyhkyjen lisäksi pellolla oli harmaa- ja kalalokkeja ja todella paljon töyhtöhyyppiä.

Kurkipariskuntakin kailotteli taustalla ja nautti sammakkoillallista.

Sitten toimintaan. Hain Agrimarketista tänään kaksi 40 kilon säkkiä riistahernettä ja yhden säkin merisuolaa. Ensimmäiseen ruokintakokeeseen pistin maltillisesti kolme litraa hernettä ja muutaman desin suolaa. Laskin herneiden ja suolan päälle kylmää vettä reilusti ja annoin herneiden turvota iltapäivän ajan.
riistahernesäkke ja merisuolasäkki

Illalla menin sitten viemään herneet pellolle. Mukaan lähti myös tyttäreni, joka näpsi kuvia kamerallaan. Pellolla kävi ilmeiseksi, että kolme litraa hernettä ei riittäisi mihinkään. Pellolta lähti noin 50 kyyhkyä. Saunakauha ei ole välttämättä se paras työkalu herneen levittämiseen, mutta enpä löytänyt tallista muutakaan.
riistahoitotyötä turvotettua hernettä pellolle

Laitoin hernettä aika laajalle alalle pieninä pistemäisinä syöttipaikkoina. Ajattelin, että tällä tavalla saan selville pellon mieluisimmat paikat.

Virittelin tietysti myös Scout Guard-riistakameran toimintaan. Kamera on pellon reunassa paikassa, jossa näin eniten lintuja eilen ja tänään. Luonnollisesti kylvin kameran eteen myös hernettä runsaasti.

Niin päättyi illan retki. On kyllä jännittävää päästä seuraamaan, miten tilanne tästä kehittyy. Menen huomenna katsomaan aamulennon tapahtumia pellon laitaan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *