Kuinka käyttää kalastuspainoja – Vinkit tehokkaaseen syöttiupotukseen

Kalastuspainoilla on merkittävä rooli kalastuksessa, sillä ne auttavat upottamaan syötin haluttuun syvyyteen ja parantavat heittojen täsmällisyyttä ja kantamaa. Oikean painon valinta ja sen kiinnittäminen siimaan voivat vaikuttaa suuresti kalastuspäivän onnistumiseen. On tärkeää ymmärtää, miten erilaiset painot toimivat eri olosuhteissa, ja miten ne voidaan yhdistää eri kalastustekniikoihin kuten heitto- ja uistelukalastukseen.

Erilaisten painojen tuntemus auttaa minua valitsemaan juuri oikeanlaisen painon kulloinkin tavoitellun kalalajin mukaan. Olipa kyseessä sitten kevyiden painojen käyttö pintavedessä tapahtuvaan kalastukseen tai raskaampien painojen hyödyntäminen syvällä uivien kalojen tavoittamiseen, oikeanlainen paino auttaa siimaa ja syöttiä saavuttamaan ihanteellisen upotussyvyyden. Tämän lisäksi painojen huoltaminen ja säilyttäminen oikein varmistaa niiden kestävyyden ja vähentää ympäristöön kohdistuvia haittoja.

Avainasiat

 • Kalastuspainot auttavat syötin upottamisessa ja heittojen tarkkuudessa.
 • Oikeanlainen paino valitaan tavoitellun syvyyden ja kalalajin mukaan.
 • Painojen asianmukainen huolto edistää kestävyyttä ja suojaa ympäristöä.

Miksi käyttää painoja kalastuksessa?

Kalastettaessa painojen käyttäminen on tärkeää useista syistä. Ensinnäkin, ne auttavat laskemaan uistimet tai syötit toivottuun syvyyteen, jotta ne saavuttavat kalat siellä missä ne liikkuvat. Esimerkiksi, kesäisin kun kalat oleskelevat usein syvemmissä ja viileämmässä vedessä, painoja hyödyntämällä uistimia voidaan uittaa tehokkaammin näillä syvyyksillä.

Toisekseen, ajoittaisesta heikosta tai voimakkaasta virtauksesta johtuen painojen käyttö varmistaa, että kalastusvälineet pysyvät paikallaan ja esittävät syöttiä tai uistinta luonnollisella tavalla. Tämä voi olla ratkaisevaa, kun yritetään houkutella varovaisia kaloja.

Kolmanneksi, painot voivat myös auttaa heittämään pidemmälle ja tarkemmin. Kun siima on raskas, se vähentää tuulen ja virtauksen vaikutusta heittoon, mahdollistaen suuremman tarkkuuden.

Kalastuspainojen tyyppejä löytyy monenlaisia, kuten esimerkiksi bullet weights, jotka sopivat heittokalastukseen ja painosyvääjiä, jotka on suunniteltu erityisesti uistelukalastukseen. Painojen koko ja muoto valitaan yleensä kalastustyylin ja olosuhteiden mukaan.

Käytän usein myös putkipainoa kivikkoisilla pohjilla, koska se ei juutu niin helposti kiviin kiinni. Mielestäni painojen käyttö on olennainen osa kalastuskokemusta, ja niiden asianmukainen valinta ja käyttö voivat merkittävästi parantaa kalastustuloksia.

Eri tyyppiset kalastuspainot

https://www.youtube.com/watch?v=xS3Ydy195Pw&embed=true

Kun valitsen kalastuspainoja, otan huomioon niiden tyypin ja käyttötarkoituksen. Jokaisella painotyypillä on oma erityinen tehtävänsä ja se vaikuttaa siiman käyttäytymiseen vedessä.

Pyöreät painot

Pyöreät painot, kuten putkipainot, ovat minulle erityisen hyödyllisiä silloin, kun kalastan kivikkoisilla pohjilla. Niiden pyöristetty muoto auttaa estämään takertumista ja ne ovatkin yksi suosikeistani pohjaonginnassa.

Uppoavat painot

Uppoavat painot, kuten kuulapainot, ovat perusvalintoja, kun halutaan pitää syötti tiukasti pohjassa. Ne ovat helppoja kiinnittää, ja sopivat useimpiin pohjaonkintatilanteisiin.

Liukuva painot

Käytän liukuvia painoja kun haluan, että syötti voi liikkua vapaasti vedessä. Tämä antaa kalan imeä syötin luonnollisemmin, mikä voi joissain tilanteissa lisätä saalistodennäköisyyttäni. Sliding weights ovat täydellinen valinta sellaiseen kalastukseen.

Pinta-alaan vaikuttavat painot

Tunnistan pinta-alaan vaikuttavat painot muun muassa niiden erilaisista muodoista, kuten pyramidi tai viistetty kuutio. Oikein valitut painot mukautuvat virtaukseen ja helpottavat heittoa. Esimerkiksi bullet weights ovat suosittuja bassokalastajien keskuudessa, sillä niiden muotoilu tekee niistä ihanteellisia tiettyihin rigauksiin.

Painojen valitseminen syvyyden mukaan

https://www.youtube.com/watch?v=gzbN_PyrQLM&embed=true

Kun olen kalassa, valitsen painot huolellisesti syvyyden mukaan, jonka haluan tavoittaa. Jokaiseen kalastustyylille on omat painonsa, mutta tässä jaan muutamia perusohjeita, jotka olen oppinut.

Pintakalastus:

 • Pienet tai ei painoja: Jos tähtään pinnalla uiskenteleviin kalaan, käytän joko erittäin kevyitä painoja tai jätän ne kokonaan pois.

Heittokalastus:

 • Kevyet painot: Heitettäessä kevyet painot auttavat vieheen heiton pitenemisessä, mutta eivät upota liian nopeasti.

Pohjakalastus:

 • Raskaammat painot: Pohjassa vieheitä pidettäessä käytän raskaita painoja, jotta viehe uppoaa haluttuun syvyyteen ja pysyy paikallaan virtauksissa.

Painon valinta perustuu kuitenkin moniin tekijöihin, kuten veden syvyyteen, virtauksen voimaan ja käytettävään vieheeseen. Tässä on yleinen opas painojen valintaan:

Paino (g) Syvyys
10-20 Matalat vedet
30-50 Keskitason syvyydet
50-100+ Syvät vedet

Esimerkiksi Kalastus.com keskusteluissa käsitellään painojen käyttöä uistelussa ja siitä, miten eri painoisilla painoilla pääsee tiettyihin syvyyksiin. Painon valintani perustuu kokeiluun ja kokemukseen, joka kalareissulla opin jotain uutta!

Painojen kiinnitys siimaan

https://www.youtube.com/watch?v=nVBlLLfJbKk&embed=true

Kun varustan kalastusvälineitäni, on tärkeää tietää, kuinka painot kiinnitetään siimaan oikein. Tämä vaikuttaa sekä uistimen uiuntaan että saaliin määrään.

Kiinnitystekniikat

Kiinnitän painot siimaani käyttäen erilaisia solmuja. Käytän usein liukuvaa solmua syvyyden säätämiseen ja kiinteää solmua, kun haluan pitää painon tietyssä paikassa siimassa. Tässä on yksinkertainen lista solmuista, joita suosin:

 • Palomar-solmu: Erittäin luja, helppo solmu painon kiinnittämiseen.
 • Kaksihaarainen lenkki: Sallii painojen nopean vaihdon.

Nopeasti vaihdettavat painot

Käytän pikakiinnitystä tarjottaessa siimaan kiinnitetään esimerkiksi kun uistelen ja haluan vaihtaa painojen painoja nopeasti. Tällaiset pikakiinnitteiset painot voivat olla hyödyllisiä, kun syvyystasoja täytyy muuttaa usein. Painojen vaihtotekniikoista on monenlaisia tapoja, ja oma suosikkini on snap-swivel-tyyppinen kiinnitys, joka mahdollistaa painojen helpon kiinnittämisen ja irrottamisen ilman, että siimaa tarvitsee leikata.

Kiinteät painot

Käytän kiinteitä painoja, kun tarvitsen pysyvää syvyyttä tai kun tarvitsen, että paino pysyy tiukasti paikoillaan. Nämä painot asetan siimaan siten, että ne eivät liiku kun heitän tai uistelen. Tällaisten painojen kiinnittämisessä on tärkeää käyttää oikeanlaista solmua, jotta paino ei pääse liikkumaan siimaa pitkin. Eräs tapa kiinnittää kiinteä paino on käyttämällä kaksoisliukuva solmu, joka lukitsee painon paikalleen siimassa, mutta sitä voi siirtää tarvittaessa.

Heittokalastus painojen kanssa

Kun heitän ongen veteen, painot ovat tärkeässä roolissa. Ne säätelevät uistimen tai koukun uppoamissyvyyttä ja auttavat heittojen tarkkuudessa. Painojen käytössä on tärkeää huomioida muutama asia:

Painotyypit:

 • Lyijypainot: Yleisin ja monipuolinen paino.
 • Kumipainot: Vahingoittavat vähemmän siimaa ja ovat ympäristöystävällisempiä.

Asennus:

 1. Kiinnitä paino siimaan sitomalla tai puristamalla.
 2. Sovita painon etäisyys koukusta tilanteen mukaan.
 3. Painon määrä riippuu halutusta upotussyvyydestä ja virtauksen voimakkuudesta.

Muista: Liian suuri paino tekee heitoista raskaita ja vaikeuttaa kalan tuntumaa. Liian pieni paino ei puolestaan upota viehettä tarpeeksi.

Tässä esimerkki painojen asettelusta:

Siiman pituus Painon sijoitus
Lyhyt (1-2m) 30-50cm koukusta
Pitkä (yli 2m) 1-1.5m koukusta

Heittokalastuksessa käytän henkilökohtaisesti keskiraskaita painoja, jotka sopivat useimpiin olosuhteisiin ja antavat hyvän kontrollin vieheeseen. Olen havainnut, että aloittaminen on helppoa ja edullista, ja oikeanlaisten painojen valinnalla pääsee jo pitkälle.

Uistimien ja painojen yhdistäminen

https://www.youtube.com/watch?v=B6w-slgpye8&embed=true

Kun olen kalassa, yksi tärkeimmistä taktiikoistani on yhdistää oikeanlaiset uistimet ja painot. On tärkeää tietää, milloin ja miten erilaisia painoja käytetään, jotta uistin ui halutulla syvyydellä ja meillä on paremmat mahdollisuudet saada kala kiinni. Käytännössä on eri painotyyppejä riippuen kalastustyylistä.

Tasapainottavat painot:

 • Kiinteät painot: Nämä painot kiinnitetään suoraan siimaan ja ne pitävät uistimen tietyssä syvyydessä.
 • Liukuvat painot: Liukuvat painot, kuten helmiäispainot, antavat uistimelle luonnollisemman liikkeen vedessä.

Kiinnitystapa:

 1. Valitse oikea paino uistimen kokoon ja uittoon nähden.
 2. Kiinnitä paino siimaan, käyttäen solmua tai pikakiinnitystä.
 3. Säädä painon etäisyyttä uistimesta olosuhteiden ja syvyyden mukaan.

Olen huomannut, että pikakiinnityksellä varustetut etäpainot ovat helppokäyttöisimpiä. Ne voi kiinnittää nopeasti siimaan ja säätää uistimen etäisyyttä. Voit kiinnittää painon lähelle uistinta noin 1-1,5 metrin päähän tai kauemmas, jopa 10-20 metriä, riippuen siitä, kuinka syvälle haluat uistimen uppoavan.

Muista myös veden olosuhteet – tuulinen sää tai voimakas virtaus voi vaatia raskaampia painoja, jotta uistin pysyy halutussa paikassa. Kokeilemalla ja kokemuksella opin parhaat yhdistelmät eri tilanteisiin.

Kalastuspainojen säilytys ja huolto

Kun pidän kalastuspainoistani huolta, minulle tärkeintä on varmistaa, että ne säilyvät hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Pieni huolenpito säästää aikaa ja rahaa pitkällä tähtäimellä, sekä auttaa varmistamaan, että kalastusvälineet toimivat odotetusti kun niitä eniten tarvitaan.

Säilytys:

 • Pidän painoni kuivassa ja viileässä paikassa, mikä on olennaista niiden kestävyydelle.
 • Erottelen eri kokoiset ja painoiset painot toisistaan, jotta löydän tarvitsemani helposti.

Huomioitavaa huollossa:

 1. Tarkistus: Tarkistan säännöllisesti painojen kunnon. Etsin ruostetta ja vaurioita, jotka voisivat haitata niiden toimintaa.
 2. Puhdistus: Pyhin painojen puhdistukseen pehmeää harjaa ja mietoa pesuaineliuosta. Huuhdon ne huolellisesti ja kuivaan kunnolla ennen säilytystä.
 3. Öljyäminen: Metalliosien suojaamiseksi kosteudelta, sipaisen ohuen öljykerroksen pintojen suojelemiseksi.
 4. Säilytyspaikka: Säilön painot niiden ominaisuuksien mukaan. Esimerkiksi lyijypainot vaativat erityistä huomiota, joten niille on hyvä olla oma, ilmatiivis säilytystila.

Olen huomannut, että kun kalastustarvikkeiden huoltoon panostaa aikaa, kalastuspäivä sujuu jouhevammin. Napakat ja hyvin huolletut painot takaavat myös paremman kalastuskokemuksen. Saatavilla olevat painot vaihtelevat materiaalin, painon ja tyylin suhteen, joten oikeanlaisen huollon tarve saattaa vaihdella.

Ympäristöystävälliset kalastuspainot

Kalastettaessa on tärkeää ottaa huomioon ympäristön suojelu. Perinteiset lyijypainot ovat haitallisia vesien eliöstölle ja niiden käyttöä on rajoitettu monissa maissa. Olen siirtynyt käyttämään ympäristöystävällisiä kalastuspainoja, jotta voisin nauttia kalastuksesta vastuullisesti.

Materiaalit

Ympäristöystävällisiä painoja valmistetaan useista eri materiaaleista:

 • Tina
 • Teräs
 • Volframi

Nämä materiaalit ovat ekologisempia vaihtoehtoja verrattuna lyijyyn, sillä ne eivät aiheuta samanlaista haittaa luonnolle.

Käyttö

Painojen käyttö riippuu kalastustyylistäni:

 • Kun heiton tarkkuus on oleellista, valitsen yleensä tinapainot, sillä ne ovat helpommin muotoiltavia.
 • Jos tarvitsen vahvempaa painoa, esimerkiksi jigikalastuksessa, käytän teräspainoja.
 • Kun on tarve saada paino uppoamaan nopeasti syvälle, valitsen volframipainot, jotka ovat tiheitä ja pienikokoisia.

Valinta

Valitessani kalastuspainoja pidän mielessä seuraavat seikat:

 • Koko ja paino: Sovitan painon koon ja painon sen mukaan, mitä kaloja pyydän ja missä olosuhteissa kalastan.
 • Muoto: Muoto vaikuttaa painon käyttäytymiseen vedessä.
 • Liikkuvuus: Joissakin kalastustavoissa, kuten uistelussa, tarvitaan paino, joka päästää siiman liukumaan lävitseen.

Muistaen näitä seikkoja, voin valita parhaiten soveltuvan ympäristöystävällisen painon, jonka käytöllä on minimaalinen vaikutus luontoon.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *