Kuinka teroittaa kiveä – Helppo ja turvallinen opas

Kun olet ulkona selviytymässä luonnossa tai vain nauttimassa retkeilystä, terävä puukko tai työkalu on olennainen osa varusteitasi. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että huomaat teräsi käyneen tylsäksi ja hiomakiveä ei ole saatavilla. Tässä tilanteessa tavallinen kivi voi tulla yllättäväänkin avuksi. Teroittaminen kivellä saattaa tuntua haastavalta ilman perinteisiä työkaluja, mutta oikeanlainen kivi ja tekniikka mahdollistavat terän saattamisen taas käyttökuntoon.

Vaikka kiven käyttäminen teroittamiseen kuulostaa yksinkertaiselta, vaatii se tietynlaista taitoa ja valmistelua. Ensin täytyy tunnistaa, minkä tyyppinen kivi soveltuu teroittamiseen, sillä kaikki kivet eivät ole riittävän kovia tai sileitä tähän tarkoitukseen. Tämän jälkeen on huomioitava, että kiven pinta on puhdas ja että valitset oikean tekniikan työkalusi terän muodon ja teroitustarpeen mukaan.

Avainasiat

 • Käytä oikeanlaista kiveä teroittaaksesi työkaluja luonnossa.
 • Valmista kivi ja työkalu huolellisesti ennen teroittamisen aloittamista.
 • Sovella sopivaa teroitustekniikkaa parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Kivien teroituksen perusteet

Ennen kuin aloitan kivien teroituksen, on tärkeää ymmärtää, että oikea tekniikka ja turvallisuus ovat avainasemassa. Kiinnitän aina huomiota kiven laatuun sekä välineisiin, joita käytän.

Turvallisuus ensin

Huolehdin siitä, että käytän suojakäsineitä teroitusprosessin aikana, jotta käteni ovat suojassa. Pidän myös varalta ensiapupakkauksen sattumusten varalle. Työskentelyalueeni on vakaa, ja työkaluni ovat hyvässä kunnossa ja oikein aseteltu, mikä minimoituu tapaturmien riskin.

Tarvittavat työkalut

Kun teroitan veitsiä kivellä, käytän kahta erityyppistä työkalujoukkoa: manuaalisia ja sähköisiä. Valintani riippuu tilanteesta ja siitä, minkä tyyppisen terän olen teroittamassa.

Manuaaliset työkalut

 • Terävä kivi: Valitsen usein luonnonkiven tai hankin erityisesti teroittamiseen tarkoitetun kiven.
 • Vesi tai öljy: Käytän voiteluaineena joko vettä tai öljyä, joka auttaa pienentämään kitkaa ja pitämään terän viileänä teroitettaessa.

Sähköiset työkalut

 • Teroituskone: Jos haluan nopeuttaa prosessia, käytän teroituskonetta, joka on säädettävä ja tehokas.
 • Nauhahiomakone: Erityisen kuluneille terille käytän nauhahiomakonetta, jotta saan terän nopeasti takaisin kuntoon.

Tarkista kiven tyyppi

Ennen kuin ryhdyt teroittamaan veistäsi kivellä, on tärkeää tunnistaa käytettävän kiven tyyppi. Eri kivityypit vaativat omat menetelmänsä teroitukselle, joten tässä osiossa keskitymme pehmeiden ja kovien kivien erityisvaatimuksiin.

Pehmeiden kivien teroitus

Pehmeät kivet, kuten savea sisältävät liuskekivet, ovat yleensä helppoja työstää. Painan kevyesti veistä kiveä vasten ja liikutan sitä siksak-kuvioissa pitäen huolen, että terän molempia puolia käsitellään tasaisesti. Pehmeämpi kivi voi kulua nopeammin, mutta tämä tekee siitä myös anteeksiantavamman aloittelijoille.

Kovien kivien teroitus

Käyttäessäni kovaa kiveä, kuten graniittia tai kvartsia, teen teroitusliikkeet varovaisemmin. Kovat kivet saattavat viedä enemmän aikaa terän terävöittämiseen, mutta lopputulos on yleensä kestävämpi. Pidän veitsen terän noin 20 asteen kulmassa kiveen nähden ja liikutan sitä pitkin ja poikittain vakaalla paineella.

Valmistelutoimenpiteet

Ennen kuin aloitan teroittamaan puukkoa tai muuta terää kivellä, on tärkeää suorittaa perusteelliset valmistelutoimenpiteet. Nämä vaiheet takaavat teroituksen onnistumisen ja turvallisuuden.

Puhdistus

Ensimmäinen askel on puhdistaa itse teroituskivi. Huolehdin, että kivi on vapaa liasta ja irtotavaroista, jotka voivat vaikuttaa teroitusprosessiin. Jos kivi on likainen, pesen sen vedellä ja harjaan sen pehmeällä harjalla. Kuivaan kiven huolellisesti ennen käyttöä.

Tarkistus

Kun kivi on puhdas, on aika tutkia sen kuntoa. Tarkistan huolellisesti, ettei kivessä ole halkeamia eikä lohkeamia, jotka voisivat vaarantaa teroituksen tehokkuuden tai turvallisuuden. Myös puukon tai työkalun kunto täytyy tarkastaa; terän on oltava kiinnitetty tukevasti ja kahvan on oltava ehjä.

Teroitustekniikat

Teroittaminen on taitolaji, jossa käytän oikeita työkaluja ja tekniikoita, jotta saan terän mahdollisimman teräväksi ja kestäväksi. Seuraavat ovat minun suosimiani tekniikoita:

Hionta

Hionnan aikana keskityn terän karkean pinnan tasaamiseen. Otan käyttöön kiven, jolla on tarpeeksi karhea pinta terän nopeaan muokkaamiseen. Käytän pitkiä, tasaisia vedoja ja pidän huolen, että kulma pysyy johdonmukaisena koko prosessin ajan.

Hiominen

Hiominen on hiontaa hienojakoisemmalla kivellä. Työskentelen hienovaraisin, kevyin liikkein, parantaen terän tarkkuutta ja poistaen hionnasta syntyneitä karkeuksia. Tämä vaihe valmistaa terän kiillotusta varten.

Kiillotus

Kiillottaessani käytän vielä hienompaa kiveä tai stroppaustyökalua, jolla saan aikaan viimeistellyn, peilikirkkaan terän. Tämän tekniikan avulla poistan kaikki pienetkin epätasaisuudet ja saan terän todella teräväksi.

Teroituksen viimeistely

Kun olen teroittanut veitseni karkeammalla kivellä, siirryn teroituksen viimeistelyvaiheeseen. Viimeistely on tärkeä askel, joka varmistaa terän mahdollisimman sileän ja terävän reunan. Käytän hienojakoista teroituskiveä tai teroitustyökalua, kuten Vulkanusta, joka viimeistelee terän ja poistaa pienimmätkin epätasaisuudet terästä.

Teroituksen vaiheet:

 1. Valmistelu:

  • Puhdistan terän huolellisesti ennen viimeistelyä.
  • Tarkistan teroituskiven tai Vulkanuksen puhtauden.
 2. Viimeistelyteroituskivi:

  • Tässä vaiheessa liikutan veitsen terää kiven yli kevyin, pitkin vedoin.
  • Pidän teräkulman vakiona koko prosessin ajan.
 3. Paine ja suunta:

  • Vedän terää itseeni päin samalla kevyesti painaen.
  • Suuntaan terän ylöspäin jotta teroitus kohdistuu oikein.

Viimeistely on aina tehtävä huolellisesti, sillä se määrittää lopullisen terävyyden. Tarkistetaan jokaisen vedon jälkeen, ettei terään muodostu vaurioita. Parhaimman tuloksen saavuttamiseksi käytän pyöriviä teroitustyökaluja, kuten Vulkanusta, joka on suunniteltu tähän tarkoitukseen. Mikäli teroitan kiveä ulkona, luonnosta löytyvä sopiva kivi voi auttaa terän kunnossapidossa.

Kiven terävyyden ylläpito

Kivien terävyyden ylläpidossa olen huomannut muutamia tärkeitä seikkoja. Ensiksi, on tärkeää valita oikeanlainen kivi, joka soveltuu teroitustyökaluksi. Käytän itse yleensä sileää ja hienorakeista kvartsia tai flinttiä, koska ne ovat tarpeeksi kovia terävien reunojen muodostamiseksi.

Kun aloitan teroitusprosessin, varmistan, että kiveni on puhdas ja kuiva. Liiallinen kosteus voi heikentää kiven teroitusominaisuuksia. Teroituskulman pitämiseksi tasaisena käytän yksinkertaista tekniikkaa:

 • Asetan teräväksi halutun kiven tasaiselle alustalle.
 • Kuljetan kiveä alustaa vasten pienin, pyörivin liikkein.
 • Tarkistan jatkuvasti kiven reunaa, jotta se pysyisi suorana ja symmetrisenä.

Alla on yhteenveto tärkeimmistä vaiheista:

Vaihe Toimenpide
1. Kiven valinta Valitse kova, sileä kivi
2. Puhdistus Pidä kivi puhtaana ja kuivana
3. Teroitus Liikuta kiveä tasaisesti ja tarkasta reunat usein

Muista teroittaa kiveäsi säännöllisesti, jotta se säilyttäisi terävyytensä. Tämä voi tuntua yksinkertaiselta, mutta oikea tekniikka ja huolellisuus ovat avainasemassa pitääksesi kiven terävänä pitkään.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *